Головна Новини Суспільство події Росія розлючена через два слова в 13-секундному відео з Саміту миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія розлючена через два слова в 13-секундному відео з Саміту миру

Росіяни різко негативно відреагували на українське гасло "Слава Україні!", яке вигукнув на Саміті миру прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

17 червня 2024, 10:38 comments5592
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Швейцарії відбувся Саміт миру щодо питань миру в Україні, який відвідали політичні лідери з усього світу. Під час спільної фотосесії прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вимовив два слова, які викликали обурення в Росії. Крім того, посол Росії в Канаді назвав такі слова подібними до нацистського вітання "Хайль Гітлер".

Росія розлючена через два слова в 13-секундному відео з Саміту миру

Спільне фото учасників Саміту миру. Фото з відкритих джерел

Під час спільної фотосесії за участю понад 100 країн та міжнародних організацій прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вигукнув "Слава Україні!". Деякі з присутніх лідерів відповіли на слова канадського лідера словами "Героям слава". Цей момент потрапив у мережу у вигляді 13-секундного ролика, який викликав обурення у Росії.

Посол Росії в Канаді Олег Степанов звинуватив Трюдо у вигукуванні "бандерівських гасел", які, за його словами нібито мають "нацистський характер" та подібні до слів "Хайль Гітлер".

"Вигукуючи зі сцени гасло нацистських колабораціоністів, пан Трюдо топче пам’ять про історію та подвиги канадських синів і дочок, які воювали в складі антигітлерівської коаліції за знищення нацизму та гітлеризму", – заявив російський посол.

За словами Степанова, канадський лідер викрикуючи гасло "Слава Україні!" веде Канаду до вседозволеності. Крім російського посла, інші політики РФ також висловили своє невдоволення повторюючи наративи російської пропаганди про нібито нацистське гасло.

Українське національне гасло "Слава Україні!" вперше згадується у вірші Тараса Шевченка "До Основ'яненка" у 1839 році. Згодом його використання поширилось в середовищі Кирило-Мефодіївського товариства. 

Особливої популярності гасло "Слава Україні!" набуло під час визвольних змагань 1917-1921 років. Його активно використовували військові формування УНР, зокрема матроси в Севастополі, чорні запорожці та отамани. У міжвоєнні роки гасло поширилось серед повстанців. Відповідь "Героям слава!" з'явилась вперше в націоналістичній організації "Леґія українських націоналістів", а потім почало використовуватись іншими повстанцями УПА.

В часи незалежності України гасло "Слава Україні!" активно повернулось в ужиток в моменти Помаранчевої революції та Революції гідності. З 2018 року гасло стало військовим вітанням в ЗСУ. З початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році гасло "Слава Україні!" стало одним з основних символів боротьби України у війні за незалежність.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Саміті миру у Швейцарії виступила лідерка невизнаної Україною країни.

Також "Коментарі" писали про те, скільки країн не погодились підписати спільну заяву за підсумками Саміту миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини