Головна Новини Суспільство події Риторика США та КНР загострилася: чи вплине візит Блінкена до Китаю на перебіг війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Риторика США та КНР загострилася: чи вплине візит Блінкена до Китаю на перебіг війни в Україні

Китай не підтримає якусь незручну для себе позицію США, так як і Штати з розумінням ставляться до неприйнятної для них позиції КНР

30 січня 2023, 10:52
Поділіться публікацією:

Напередодні візиту держсекретаря США Етоні Блінкена до Китайської народної республіки (КНР), запланованого на 5-6 лютого, загострилася риторика американців та китайців на адресу один одного. У тому числі – у ракурсі російсько-української війни. Так, США звинувачують Китай у допомозі РФ у війні проти України. Мовляв, китайські державні компанії відправляють до Росії каски та бронежилети. У свою чергу, МЗС КНР заявило, що якщо США дійсно піклуються про український народ, то варто припинити постачання озброєнь ЗСУ. Чого очікувати від майбутньої зустрічі на рівні топових американських та китайських дипломатів? Чи може її результат якось вплинути на війну в Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Риторика США та КНР загострилася: чи вплине візит Блінкена до Китаю на перебіг війни в Україні

Ентоні Блінкен. Фото: з відкритих джерел

США та Китай – держави, які уважно відстежують ситуацію у світі, у тому числі російсько-українську війну

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда закликає не абсолютизувати майбутню зустріч Ентоні Блінкена з новим керівником китайського МЗС Цінь Ганном.

"Це – нормальний процес. Цілком логічно, що дві лідируючі на сьогоднішній момент у світі держави (причому конкуруючі держави, на чому не раз акцентував американський президент Джо Байден), активно між собою взаємодіятимуть. Між ними є значний товарообіг. Під трильйон доларів на рік", – пояснює експерт.

На його думку, зустріч керівників американської та китайської дипломатії має продемонструвати, що є держави, які уважно відстежують ситуацію у світі, зокрема російсько-українську війну. Діючи у своїй руслі власних національних інтересів.

"З огляду на це я не очікую, що Китай підтримає якусь незручну для себе позицію США, так само як і Штати з розумінням поставляться до неприйнятної для них позиції КНР", – констатує Євген Магда.

Китай не зацікавлений у тривалому воєнному конфлікті в Україні

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Варіант із тиском Пекіна на Москву вже реалізовується. Значною мірою Китай, який є єдиним на даний момент потужним зовнішньополітичним, торговим партнером РФ, стримує дії Путіна, пов'язує його. І те, що в Москві практично перестали говорити про ядерний сценарій – багато в чому є наслідком китайських навіювання Путіну".

Експерт наголошує, що поїздка Блінкена важлива з точки зору того, що КНР живе десятирічними стратегіями.

"Китай не живе тут і зараз, як та сама російська верхівка. При цьому Китай є стратегічним суперником США. Обидва задекларували одне одного саме у такій якості. У той же час КНР хоче зайняти більше місця у глобальному світі. Звичайно, цей сценарій передбачає послаблення РФ, потрапляння її в ще більшу залежність від КНР, – пояснює Тарас Березовець. – Однак Китай не зацікавлений у тривалому воєнному конфлікті в Україні, оскільки це становить серйозну загрозу його національним інтересам, його економіці, його союзникам у світі. Відповідно, Китай стримуватиме Росію. Тим більше, що Путін має борг перед китайським лідером Сі Ціньпіном. Оскільки, як нещодавно стало відомо, Путін розв'язав війну, не попередивши про це Китай. Так, на початку лютого минулого року, під час свого візиту до Пекіна, він щось там натякав на ймовірність такого розвитку подій. Але накинувся на Україну без погодження з Китаєм, де на той час ще йшла Паралімпіада. І тепер Путін – боржник Сі. А у Китаю вистачає важелів тиску на РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Джонсон зізнався, що перед повномасштабним вторгненням в Україну Путін погрожував ракетним ударом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини