Головна Новини Суспільство події Путін готується напасти на Європу: яка ймовірність такого сценарію та чому про це говорять
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін готується напасти на Європу: яка ймовірність такого сценарію та чому про це говорять

Цілі Кремля цілком зрозумілі, самі росіяни їх неодноразово називали. Це насамперед країни Балтії, Польща

24 грудня 2023, 13:50 comments1228
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін може атакувати європейські країни наприкінці 2024 року або на початку 2025-го, коли США через листопадові президентські вибори залишаться на якийсь час "без лідера" (новий глава держави вступить у права лише у січні 2025-го). Про це пише німецьке видання Bild із посиланням на одне з європейських досліджень. Чи справді Путін може наважитися напасти на Європу? У плюс чи мінус Україні подібні статті? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Путін готується напасти на Європу: яка ймовірність такого сценарію та чому про це говорять

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Такий сценарій, як наводить Bild, має малоймовірний вигляд

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає малоймовірним російську атаку на країни ЄС та НАТО.

"Аргумент, що найкращий час для нападу на Європу – "доки США без лідера" ніколи не працював і не працює. Політична система у Штатах працює інакше. Під час перехідного періоду до інавгурації нового президента Адміністрація залишається на місці і виконує свої функції в повному обсязі", – пояснює експерт.

До того ж, продовжує він, рішення НАТО приймають не США, а всі представники блоку. І в разі нападу на одного з членів НАТО, реакція Альянсу – що за Байдена, що за іншого глави Білого дому – буде однаковою.

"Тому такий сценарій, як наводить Bild, виглядає малоймовірним. Росія не має для такого нападу необхідних ресурсів. Та й немає сенсу їй робити подібне, поки вона продовжує воювати з Україною, відчуваючи тут чималі проблеми", – робить висновок Ілля Куса.

Путін розраховує на те, що Стара Європа, незважаючи на 5-й пункт статуту НАТО, знайде привід не вступати у боротьбу

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко вважає, що Bild описав абсолютно реальний варіант розвитку подій.

"Ми бачимо неадекватну поведінку насамперед частини республіканського ядра в американській політиці, фактор Трампа, затягування рішень, життєво важливих не лише для України, а й для НАТО. Оцінивши це, Путін міг дозріти для атаки на Європу. Його мало що стримує з погляду атаки на когось із членів Альянсу. Зрозуміло, що це не будуть удари по Берліну чи Парижу. Але цілі цілком зрозумілі, самі росіяни їх неодноразово називали. Це країни Балтії, Польща. Цілком можливо – Фінляндія та Норвегія", – зазначає експерт.

На його думку, Путін розраховує на те, що Стара Європа, незважаючи на 5 пункт статуту НАТО (коли напад на одного члена блок вважається нападом на весь блок), знайде привід не вступати в боротьбу. А Штати потонуть у дебатах між республіканцями та демократами. Якщо ж оберуть Трампа, то Кремль на коні, констатує Андрій Сенченко.

Ситуація є дуже небезпечною, попереджає він. І світ підійшов до цієї межі саме млявості Заходу, упевнений експерт.

"Очевидно, необхідні рішення для ефективного відобиття російської агресії проти України затягувалися на місяці, а то й на рік-півтора. Не кажучи вже про неприйняті рішення, фактично відсутню реакцію на агресію РФ проти Грузії 2008-го (з окупацією частини її території), анексію Криму та окупацію частини Донбасу 2014-го. Захід завжди знаходив якісь виправдання, ніж вступати у сильну конфронтацію з РФ. І є побоювання, що такі самі виправдання там почнуть шукати, коли російські танки спробують увійти до Вільнюса, Риги, Таліна чи Варшави", – зізнався Андрій Сенченко.

Він вважає, що для прийняття жорстких та правильних рішень залишилося не так багато часу. І найвірніші рішення тут – максимально посилювати Україну, наголошує експерт.

"Безумовно, треба оминути спроби (і часом, на жаль, успішні) угорського прем'єра Орбана ветувати важливі для України та ЄС загалом рішення. Потрібно якнайшвидше домовлятися у Конгресі США, виділяти допомогу Україні та Ізраїлю. Слід перестати "хитатися" щодо передачі нам натовських винищувачів F-16. На щастя, тут вже є зрушення – і ми можемо їх отримати навіть до кінця поточного року. Але йдеться лише про 18 бойових літаків. Тоді як нам їх потрібні сотні, – пояснює Андрій Сенченко. – Розтягувати допомогу – це грати на руку Путіну. Давно перезріло питання передачі Україні заарештованих російських активів. Зараз тема актуалізувалася. Але важливо робити відповідні кроки якнайшвидше. Щодня, коли Захід демонструє млявість у прийнятті рішень, це переконує Путіна не вмикати задню, а рухатися вперед, причому не лише в Україні".

Росія далеко не завжди діє раціонально

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такою думкою:

"Ми пам'ятаємо карти можливих напрямів завдання ударів по Україні, які публікувалися Bild до широкомасштабного російського вторгнення. І як ми з них сміялися, вважаючи, що це неможливо. А росіяни напали саме за тими сценаріями, які наводило німецьке видання. Тому я не виключала б тепер і ймовірність нападу РФ на Європу, про що пише Bild зараз".

Слід розуміти, пояснює експерт, що Росія далеко не завжди поступає раціонально. Найчастіше це невигідні їй, неефективні дії. Розуміючи, що результат точно буде негативним, Путін все одно влізає в це.

"Отже, нічого виключати не можна, включаючи напади РФ на одну з країн НАТО. Хоча, скоріше, мені здається, що після чергових виборів Путіна (у березні) збільшиться ескалація в Україні. Через те, що Кремль зможе нарешті піти на більш глобальну мобілізацію", – зазначає Тетяна Попова.

Що стосується Європи, то ескалація там, на її думку, матиме скоріше гібридний характер. Мітинги, які спонсорує Росія, можливо, навіть заколоти. Крім того, РФ може "підпалити" ті самі Балкани. Направити ще більше біженців до Європи, побомбивши якісь міста на Близькому Сході чи Африці.

"Російські Z-пабліки поширюють думки політиків (нехай і не першого ешелону), які говорять про те, що якщо F-16, призначені для України, базуватимуться в сусідніх з нами європейських країнах, то РФ матиме право завдати удару по них. Такого виключати не можна. Хоча скоріше ймовірні диверсії чи теракти, аніж прямі удари ракетами. І таке може бути вже у першій половині 2024-го", – попереджає експерт.

І, звісно, зазначає вона, РФ скористається (вже користується) передвиборним загостренням США. Максимально розгойдуючи ситуацію з метою затримки допомоги Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини