Головна Новини Суспільство події Про що говорять рухи вагнерівців у Білорусі – що може статися
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять рухи вагнерівців у Білорусі – що може статися

Вагнеровці виступають своєрідним підсилювачем, резонатором для різноманітних провокаційних заяв Путіна

1 серпня 2023, 13:45
Поділіться публікацією:

Через появу на території Білорусі тисяч бійців ПВК "Вагнер" уряди сусідніх Литви та Польщі почали вживати додаткових заходів безпеки. Тим часом, ватажок вагнерівців, Євген Пригожин, заявив, що поки не збирається проводити новий набір у своє військове угруповання, яке зосередиться на Африці, навчанні силовиків Білорусі та деяких завданнях "в ім'я величі Росії". На що вказують вагнерівські рухи у Білорусі і не лише? Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять рухи вагнерівців у Білорусі – що може статися

ПВК "Вагнер". Фото з відкритих джерел

Вагнеровці у контексті Сувалкського коридору – чіткий елемент саме психологічного тиску

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що вагнерівці не мають достатнього військового потенціалу для відповідного військового тиску на Польщу та Литву. Але мають його для психологічної дестабілізації ситуації у цих країнах.

"У Польщі розгортаються парламентські вибори. Вони відбудуться у середині жовтня. Відповідно йде гостра політична боротьба, в якій правляча партія "Право і справедливість" конкурує з "Громадянською коаліцією". Обидві сторони використовують жорстку критику, періодично називаючи один одного "агентами Кремля". І присутність вагнерівців у безпосередній близькості до польських кордонів істотно впливає на внутрішньополітичну ситуацію в самій Польщі. У Литві також є певна політична турбулентність", – пояснює експерт.

Він упевнений, що вагнерівці в контексті Сувалкського коридору (сухопутний відрізок завдовжки близько 100 км, який гіпотетично міг би поєднати територію Білорусії з Калінінградською областю РФ; нині там проходить кордон Польщі з Литвою) – чіткий елемент психологічного тиску.

"Про можливий удар у напрямку Сувалок говорили ще під час спільних навчань Захід-2017, які проводили шість років тому росіяни та білоруси. Ось і зараз вагнерівці виступають своєрідним підсилювачем, резонатором для різноманітних провокаційних заяв Путіна, зокрема – розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Ці фактори впливатимуть на безпекову ситуацію у Балто-Чорноморському регіоні. Як суттєвий подразник насамперед для польського та литовського суспільства", – констатує Євген Магда.

Не можна виключати, що Лукашенко примудрився вичавити з Путіна плату за перебування вагнерівців на території Білорусі

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Поки що зрозуміло одне – пригожинська банда грає у тролінг сусідів Білорусі, але насправді має тепер транзитну базу для африканських проектів. Недавній переворот у Нігері – прямий доказ цього".

Експерт не виключає, що Лукашенко примудрився вичавити з Путіна плату за перебування вагнерівців на території Білорусі.

"Тільки що буде говорити бульбафюрер своїм підлеглим, коли вагнерівці почнуть здійснювати на території Білорусі кримінальні дії проти населення? Адже ці банди не надто дисципліновані, – зазначає Володимир Цибулько. – У будь-якому випадку, Лукашенко намагається пересидіти фізично Путіна, сподіваючись, що переможці змилостивляться над ним за збережену незалежність Білорусі. Він розраховує саме на це. І аргументом буде те, що білоруські війська безпосередньо не беруть участь у цій війні".

У разі чого вагнерівці можуть придушити протест як у середині армії РБ, так і у суспільній сфері

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що вагнерівські рухи в Білорусі можуть говорити про кілька речей.

Перше – ПВК Вагнер разом із ватажком відправили на заслання.

"Пригожинський заколот був настільки несподіваним для кремлівської влади і настільки продемонстрував слабкість системи, що зараз ніхто в Кремлі не розуміє, що з усім цим робити і не хоче провокувати ескалацію. Знаходження найманців у Білорусі з явними чи надуманими цілями, такими як навчання армії РБ, ротація та відпочинок, поповнення після втрат – виглядає як компромісний варіант, щоб зрозуміти, як виходити із ситуації потенційного заколоту у майбутньому", – пояснює експерт.

Другий варіант – це створення напруженості в регіоні на кордоні з Польщею та Литвою, змушуючи останніх мобілізувати військовий ресурс з метою відбиття можливих провокацій.

"Така ситуація може побічно відбиватися на військовій допомозі Україні, адже для країн НАТО на першому місці стоїть захист та озброєння членів Альянсу", – зазначає Ганна Малкіна.

Третій варіант – це контроль та посилення силового блоку самої Білорусі, де досить високий опозиційний потенціал населення та не спостерігається особливого прагнення білоруської армії брати участь у війні з Україною.

"Є думка, що саме негласний протест військових зупинив президента Лукашенка від ухвалення рішення вплутатися у військові дії на території України у 2022 році, – наголошує експерт. – У цьому випадку "вагнера" під фасадом навчання білоруських військових можуть працювати з особовим складом, проводячи необхідне опрацювання та роблячи їх лояльнішими. Або вони можуть, у разі чого, придушити протест як у середині армії РБ, так і у суспільній сфері".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Путін хоче за рахунок вагнерівців підняти ставки – у чому інтерес польської влади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 серпня 2023, 13:17

Чим більше ворожих вояк поїде подалі від України, тим меньше від них шкоди тут. А от з Вагнером буде клопоту. Тепер дотепним Байдену-95 і Дуді-95 будуть відповідати Путин-95 і Лукашенко-95: "А ми до них жодного відношення і впливу не маємо, це не державні формування. Якщо вони у ваш бік постріляли, то це ваш клопіт. Ми тут жодного стосунку, ні ні. А спробує НАТО відповісти в наш бік, то це буде нічим не спровокований напад на наші країни. Вийде, що це НАТО першими напали".


Новини