Головна Новини Суспільство події Про що говорять рейтинги Зеленського та Ко: що відбувається з настроєм українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять рейтинги Зеленського та Ко: що відбувається з настроєм українців

До кінця року стало очевидним, що війна затягується, як наслідок в українців стали частіше проявлятися розчарування, невдоволення, емоційна втома

20 грудня 2023, 17:20 comments1433
Поділіться публікацією:

Опитування демонструють, що в українців знизилася довіра до Верховної Ради, уряду (істотно) та президента (менш кардинально). При цьому надзвичайно високий рівень довіри до ЗСУ та головкому Залужного. До топ-трійки політичних лідерів входять глава держави Володимир Зеленський (77% респондентів довіряють, а 22% – ні), шоумен, телеведучий та волонтер Сергій Притула (69% проти 25%) та мер Києва Віталій Кличко (52% проти 43%). Результати ще одного дослідження демонструють, що українці хочуть бачити президентом професійного політика та економіста, а не військового. Про що говорять такі запити? Як вони можуть змінитись у 2024 році? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять рейтинги Зеленського та Ко: що відбувається з настроєм українців

Опитування українців. Фото: із відкритих джерел

Залізна закономірність української політики проявилася і в умовах війни

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко поділився таким коментарем:

"Зниження рейтингів довіри до уряду (Кабміну), парламенту, а також до абсолютної більшості державних та політичних діячів – це прояв традиційних особливостей політичної культури українців. А саме – недовіра до більшої частини державних інститутів та емоційна гойдалка щодо влади та її представників".

За звичайних умов, зазначає експерт, абсолютна більшість українців не довіряє державі, зокрема, окремим державним інститутам і окремим державним керівникам, і політичним діячам. Також у більшості випадків громадяни нашої країни вважали, що ситуація в Україні розвивається неправильно.

"Цей показник, до речі, прямо корелює з рівнем довіри до державних діячів та політиків. Тому ще на початку 2000-х українські соціологи назвали українців "недовірливою нацією", — наголошує Володимир Фесенко.

Але іноді, продовжує він, виникали ситуації, коли рівень довіри різко зростав. Як правило – по відношенню до нового президента. Але вже приблизно через рік значна кількість українців (сумарно – більшість) розчаровувалась у черговому главі держави.

"Дещо подібне відбувалося і після великих Майданів – Помаранчевої революції та Революції гідності. Це ті самі емоційні гойдалки, які регулярно у нас проявлялися після кожних президентських виборів і зміни влади в країні. Після завищених очікувань від нового керівника країни досить швидко приходило швидке розчарування, – пояснює політолог. – Це залізна закономірність української політики".

На жаль, зазначає експерт, ця закономірність проявилася і зараз в умовах війни.

"2022 рік був періодом, коли ми вистояли перед російським нападом і навіть здобули кілька військових перемог. Це призвело до формування рекордних, аномально високих рейтингів у президента Зеленського, у більшості державних інститутів. Особливо у тих, які були безпосередньо пов'язані з обороною країни. Таких рейтингів довіри ніколи не мали державні інститути України, а також президент – за всю сучасну історію нашої країни", – звертає увагу Володимир Фесенко.

На його думку, природно, що найвищі рейтинги були (і є) у ЗСУ, які сприймаються нашими громадянами як наш головний захисник. А головком Залужний сприймається як символ Збройних сил.

"До того ж, 2022-го відбулася певна міфологізація Залужного у цій ролі. Люди персоніфікують політику, – наголошує експерт. – Те саме сталося і зі Збройними Силами. Минулого року це були високі рейтинги ейфорії та військових перемог. На початку 2023 року високі рейтинги зберігалися як фактор високих (навіть завищених) очікувань швидкої перемоги. Але її через різні причини не сталося. І до кінця року стало очевидним, що війна затягується. Як наслідок, наші емоційні гойдалки пішли вниз. Стало виявлятися розчарування, невдоволення, емоційна втома. Менше стало взаємної довіри та більше політичної та соціальної конфліктності".

Звідси, зазначає Володимир Фесенко, охолодження рейтингів президента Зеленського. Втім, хоч ті стали нижчими, ніж пікові та аномальні показники минулого року та початку нинішнього року, але залишаються досить високими – і набагато вищими, ніж в інших політиків.

"А в уряду, парламенту та політичних партій стався вже звичний рейтинговий обвал, – роз'яснює політолог. – На них люди покладають (і не завжди слушно) головну відповідальність за нинішні проблеми. Рейтинги ж ЗСУ та Залужного залишаються високими саме внаслідок війни. Обрушити їх можуть лише дуже болючі військові поразки, яких, сподіваюся, не буде".

Експерт наголошує, що рейтингові тенденції 2024 року насамперед залежатимуть від перебігу військових дій, а також від внутрішньої соціально-економічної та політичної ситуації.

"Наразі безглуздо і не дуже коректно заздалегідь прогнозувати ці тенденції, – вважає він. – Щодо даних про те, що українці більше хочуть бачити президентом України професійного політика, ніж військового, то голосуватимуть не за абстрактну фігуру з абстрактними якостями, а за конкретну людину, яка матиме високий рівень особистої впізнаваності та особистої популярності".

Бачимо запит на сильну руку, якою може бути генерал, але бажано не військовий

За словами директора Українського інституту політики (УІП) Руслана Бортника, дані останніх опитувань свідчать про те, що наше суспільство – інстинктивно та хаотично – шукає точки опори серед українських політичних еліт. І сьогодні все більше на таку роль претендують армія та ключові герої війни – той самий генерал Залужний.

"Водночас, в українському суспільстві продовжує боротися два протилежні устремління. З одного боку – традиційний для нас запит на свободу (а військові при владі сприймаються як потенційна, екзистенційна загроза для цієї самої свободи). Тим більше, що ми бачимо, як українські політики скидають на військових відповідальність за перебіг військових дій та за непопулярну мобілізацію. З іншого боку – українське суспільство прагне безпеки. Яку політики не можуть забезпечити. І через корупцію, і через неефективність управління, і через свою слабкість", – зазначає політолог.

Як наслідок, продовжує він, бачимо запит на сильну руку, якою може бути генерал, але бажано не військовий... Таким є стан громадської свідомості в Україні, констатує експерт. Наголошуючи, що воно – перехідне.

"Зважаючи на те, як серйозно просіли рейтинги довіри парламенту та уряду, швидше за все, продовжить падати популярність усіх органів влади, включаючи президента. Тому що антирейтинги ВР та Кабміну – завжди провісники аналогічної тенденції щодо глави держави, особливо коли вони перебувають в одній команді", – роз'яснює Руслан Бортник.

Водночас, наголошує він, суспільство все більше сподіватиметься на єдиний інститут, який виправдав останніми роками довіру – на армію. Відповідно, військові лідери будуть у топі та політичній популярності України.

"Можливо ми йдемо до аналога єгипетської моделі, де армія відіграє важливу стабілізуючу роль. Можливо, це просто період на піку війни – і згодом, після досягнення миру, популярність військових зменшиться. Але поки що виглядає так, що це – тривалий тренд, при якому військові відіграватимуть все більш значну політичну роль в Україні", – констатує директор УІП.

У суспільстві є запит на швидкі та жорсткі рішення

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок вважає, що є такий маніпулятивний момент в опитуванні КМІС, коли в питання щодо підтримки політиків не ставлять Залужного, тому що він – не політик. Але, якби він був у цьому списку, відсотки б розподілилися зовсім інакше, упевнений експерт.

"Що стосується підтримки інституцій та політиків у розрізі регіонів – тут особливих відмінностей від попередніх опитувань немає. І це означає, що українське суспільство стало досить монолітним після широкомасштабної російської агресії. Хоч, на жаль, ще є частина українців, які мають проросійські погляди", – наголошує Валерій Клочок.

Щодо топ-тріо політичних симпатиків (Зеленський, Притула, Кличко), то воно, на його думку, не є особливо коректним.

"У суспільстві є запит на швидкі та жорсткі рішення, запит на справедливість неймовірно високий, – наголошує експерт. – Сам факт появи таких опитувань говорить про те, що в Україні розпочався політичний процес, незважаючи на те, що війна триває. Публічно говориться, що виборів найближчим часом в Україні не буде, але явно готуються до них".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стане визначальним у 2024 році: як переламати хід війни на нашу користь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини