Головна Новини Суспільство події Про що говорять протести у Сербії: в плюс чи мінус ця ситуація для Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять протести у Сербії: в плюс чи мінус ця ситуація для Росії

Незважаючи на хвилю протестів, опозиція на даний момент не зуміла взяти владу в свої руки, президент Вучич демонстративно показав, що спирається на підтримку російських спецслужб

25 грудня 2023, 17:35 comments1640
Поділіться публікацією:

У столиці Сербії – Белграді – відбулися масові протести з вимогою скасувати результати парламентських та місцевих виборів, які відбулися тиждень тому. Перемога правлячої політсили (президента країни Олександра Вучича) "Сербська прогресивна партія" сприйнята опозицією як підтасована. Прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич запевняє, що інформацію про можливі інциденти на протестах у Белграді було отримано від російських спецслужб. І навіть порівняла протести у Белграді з Революцією гідності у Києві, наголосивши, що у Сербії "не буде нового Майдану". Про що говорять події у Сербії? Як цю карту може розіграти РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять протести у Сербії: в плюс чи мінус ця ситуація для Росії

Протести у Сербії. Фото з відкритих джерел

Вучич фактично присягнув Путіну, визнавши вплив РФ на події у Белграді

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда наголошує, що протести в Белграді через тиждень після парламентських виборів, які нібито виграла правляча партія, не виглядали несподіваними. Очевидно, він пояснює, що відбувалися підтасовки результатів голосування, проти чого логічно виступила опозиція.

"Цікаво, що опозиція створила блок "Сербія – проти насильства", тому що тригером для проведення дострокових парламентських виборів стали два "коломбайни" (збройний напад людини, яка навчається чи сторонньої людини на учнів усередині освітнього закладу; термін походить від назви американської школи "Колумбайн", в якій в 1999 році стався найгучніший на той момент збройний напад учнів Еріка Харріса і Ділана Кліболда на інших учнів і персонал цієї школи (нападники вбили 13 людей, після чого застрелилися – прим. ред.), що відбулися навесні цього року. Тоді під час масових вбивств, у тому числі в одній із белградських шкіл, загинуло близько двадцяти людей", – зазначає експерт.

Тут, на його думку, є і відлуння революцій початку 2000-х, коли до влади в Сербії прийшов Воїслав Коштуниця (останній президент Югославії у 2000-2003 роках, прем'єр-міністр Сербії у 2004-2008 рр., засновник та лідер Демократичної партії Сербії), а влада Слободана Мілошевича була повалена.

Багато аналогій. Але опозиція на даний момент не змогла взяти владу до своїх рук. А президент Вучич демонстративно показав, що спирається на підтримку російських спецслужб", – зазначає Євген Магда.

На його думку, жорстке придушення протестів та ймовірна фальсифікація виборів – удар не лише по Сербії, яка може опинитися у більшій ізоляції.

"Це ще й підрив мирного процесу, пошук компромісу між Сербією та Косово. Це й посилення позицій РФ на Балканах, – наголошує експерт. – Ну, а Вучич фактично присягнув Путіну, визнавши вплив (як мінімум – контррозвідувальний) РФ на події у Белграді. Ситуація у розвитку. Але немає сумнівів, що Росія намагатиметься зробити Сербію своїм васалом на Балканах".

Епоха проросійських партій на Балканах минає

Політичний експерт Сергій Таран розмірковує так:

"Росія завжди вважала Балкани своїм вікном до Європи. На Балканському півострові ситуація завжди була політично нестабільною. Це створювало для Росії можливості дестабілізувати ситуацію по всій Європі. Але останніми роками РФ вдалося витіснити практично з усіх балканських країн. Навіть із Чорногорії, яка традиційно вважалася проросійською, а зараз стала частиною західних альянсів".

Тому, продовжує експерт, Сербія залишилася у регіоні чи не єдиною країною, де Росія може знайти союзників. І у Кремлі з великим сумом спостерігають, як партія Вучича втрачає підтримку та може втратити владу.

"Можлива фальсифікація виборів – це, мабуть, остання спроба проросійських політиків зачепитися за владу у Сербії. Після того, як РФ буде витіснена з Балкан, її останнім вікном до Європи залишиться хіба що Угорщина", – зазначає Сергій Таран.

На його думку, найімовірніше, до ймовірних фальсифікацій підсумків виборів у Сербії причетна Росія.

"Як би події в Сербії не розвивалися далі, вони вже показали, що епоха проросійських партій на Балканах минає. І як ми вже спостерігали витіснення РФ з Кавказу, спостерігатимемо її витіснення з Балкан", – прогнозує експерт.

Сербський виборець дав зрозуміти, що не хоче переходити під руку Москви

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко вважає протести у Белграді обґрунтованими.

"Вучич активно експлуатував та експлуатує кремлівські наративи про війну в Югославії, про РПЦ, про "одний народ". Він відкрито говорить про те, що з РФ треба дружити. І в інформаційному плані провладні ЗМІ дуділи в московську дуду", – пояснює експерт.

За її словами, сербський виборець чітко дав зрозуміти, що не хоче переходити під руку Москви, не хоче, щоб Сербія ставала другою Угорщиною.

"Ну, а Вучич та Ко не хочуть втрачати владу. Тому що тоді їм за багато що доведеться відповідати", – констатує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін готується напасти на Європу: яка є ймовірність такого сценарію і чому про це говорять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини