Головна Новини Суспільство події Про що говорять нові заяви Зеленського та Путіна: що та кому спробували донести
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Зеленського та Путіна: що та кому спробували донести

Лідери України та Росії зверталися до своїх аудиторій, виходячи із сьогоднішніх реалій

17 січня 2024, 12:40 comments12577
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. Серед іншого, заявив, що за останніми війнами у світі стоїть російський диктатор Володимир Путін. Він закликав допомогти нам якнайшвидше закінчити війну і "покласти край" Путіну та його військовій стратегії, акцентувавши, що на правителя РФ обов'язково чекає справедливе покарання. Сам Путін тим часом під час виступу на Всеросійському муніципальному форумі заявив, що неможливо змусити РФ відмовитися від тих "завоювань", які вона "реалізувала за останні півтора роки". Як оцінюєте виступ Зеленського та заяви Путіна? Хто з них швидше за все достукався до своїх аудиторій? Які прояви цього вже видно? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові заяви Зеленського та Путіна: що та кому спробували донести

Володимир Зеленський і Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Кожен зі спікерів мав свою аудиторію

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Про реакцію на ці заяви говорити поки що зарано. Але аудиторії там точно були різні".

Президент Зеленський, за словами експерта, звертався і до громадян України (хоч і з давоського майданчика), і до держав, які наша дипломатія намагається підтягнути як ключових партнерів України у цій війні (США, Канада, Європа, Японія тощо). Сподіваючись зіграти на противагу тезам, що слід заморожувати конфлікт "тут і зараз".

"Що стосується Путіна, то треба враховувати прийдешні президентські вибори (як би смішно це не звучало в нинішній Росії), а також місце, де прозвучали його заяви (муніципальний форум). Отже посил був усередину країни. Але й – державам, які зараз займають нейтральну позицію в російсько-українській війні, тяжіють до співпраці з РФ. Крім того – гра на тезу про можливість "заморозки" конфлікту (це вже – на країни Заходу)", – зазначає Ігор Тишкевич.

Отже, констатує він, кожен із спікерів мав свою аудиторію. І внутрішня (до якої тези Зеленського та Путіна точно потрапили), і зовнішня (чи потрапили туди – зрозуміємо за кілька місяців).

Захід має ухвалити правильне рішення

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що лідери України та Росії зверталися до своїх аудиторій, виходячи з реалій, в яких перебуває кожна країна.

"Зеленський під час виступу в Давосі сказав низку ключових речей. По-перше, що світові потрібний мир, а не Третя світова війна. По-друге, заклики про умиротворення призводять лише до ескалації війни. Це явне звернення до Заходу в тому сенсі, що війна, розтягнута в часі, яка може супроводжуватися окремими заявами примирення або навіть деякими примиреннями, в результаті призведе до ще більшої ескалації. Але точно не до миру", – зазначає аналітик.

На її думку, це схоже на дещо завуальований (хоч Зеленський і прямо говорив про брак озброєнь) заклик до Заходу допомогти нам якнайшвидше перемогти РФ. Інакше розтягнута війна обернеться ще більшою кількістю конфліктів у світі.

"Абсолютно вірний заклик, – вважає Олеся Яхно. – Тому що зараз Захід явно діє у канві війни, розтягнутій у часі. Що не тільки не призводить до її припинення в Україні, а й сприяє агресивним настроям інших гравців, в інших регіонах, не без допомоги тієї ж Росії. І потенційно загальна конфліктність зростає. Отже, посили Зеленського абсолютно правильні".

Щодо Путіна, продовжує експерт, він теж виходив зі своєї аудиторії. Насамперед – внутрішньої, російської.

"Як відомо, у березні в РФ відбудуться так звані вибори. І чекати, що Путін раптом почне заявляти, що він помилився, вдершись в Україну, що Росія готова все повернути – щонайменше безглуздо. Тому він говорить про те, що війна може закінчитися лише тоді, коли Україна визнає втрату своїх територій і піде на інші поступки РФ. У цьому сенсі путінська риторика не змінилася. І напередодні його чергових перевиборів навряд чи тут щось змінилося".

На думку Олесі Яхно, звертався Путін і до Заходу, даючи зрозуміти, що будь-який компроміс можливий виключно за рахунок України, але ніяк не РФ. Тим самим стверджуючи, що дипломатичним способом цю війну не зупинити.

"І тут він десь перегукався із Зеленським, який також давав зрозуміти, що вирішить все лише військова логіка. А потім можуть включатися дипломатичні механізми", – акцентує експерт.

Вона передбачає, що реакція аудиторій на ці заклики та заяви багато в чому залежатиме від електоральних викликів (вибори в РФ, США, Європарламенту, Великобританії, Індії).

"Поки що ж Захід, схоже, прораховує ризики, – вважає Олеся Яхно. – У стилі: що краще – дати Україні зараз все необхідне для перемоги (більше ППО, далекобійних видів озброєнь тощо) або продовжувати тягнути, сподіваючись "пересидіти" Путіна. Той, своєю чергою, сподівається "пересидіти" Захід. І ми вже бачимо, як почала збоїти допомога Україні паралельно зі спалахуванням нових конфліктів у всьому світі. Сподіваюся, Захід ухвалить правильне рішення – і ми спільними зусиллями отримаємо таку важливу для всіх перемогу над агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що важливе для України перед Глобальним самітом миру: чи він може зупинити війну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини