Головна Новини Суспільство події Про що говорять нові заяви Зеленського: чому за допомогу Заходу Україні доводиться боротися
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Зеленського: чому за допомогу Заходу Україні доводиться боротися

Надання великих пакетів допомоги Україні супроводжується медіа-дебатами щодо готовності Заходу до тривалої підтримки нашої країни

6 листопада 2023, 11:10
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NBC News розповів, чому контрнаступ ЗСУ проходить набагато повільніше, ніж хотілося б (нестача ППО та авіації, як наслідок – російський контроль за небом). Він звернувся до партнерів із закликом допомогти нам у цій компоненті, особливо взимку. Також президент наголосив, що РФ відіграє деструктивну роль і в конфлікті на Близькому Сході (спонсоруючи ХАМАС). Він закликав союзників продовжувати підтримку Ізраїлю та Україні, наголосивши, що якщо Росія переможе, вона нападе на країни НАТО, ціна для яких тоді буде набагато вищою. Як оцінюєте такі меседжі українського лідера? Сприймає чи ні їх Захід? Як ситуація із підтримкою нашої країни може розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять нові заяви Зеленського: чому за допомогу Заходу Україні доводиться боротися

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Отримання нових пакетів військової допомоги у будь-якому випадку необхідне

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов поділився такою думкою:

"Президент Володимир Зеленський продовжує дипломатичну та інформаційну кампанію для здобуття підтримки союзників. Зараз у США готується рішення щодо надання системної фінансової підтримки Україні, але затвердження фінансового пакета кілька разів відкладалося. Поки не пройшов усі процедури також чотирирічний пакет фінансової допомоги від ЄС. Що стосується озброєнь, то принципові рішення щодо надання винищувачів і ракет ATACMS прийняті, але передача літаків відбудеться лише наступного року, а щодо далекобійних ракет поки що поставлено лише обмежену кількість. Ефективність далекобійних ракет у сполученні з повітряними носіями була підтверджена успішним ударом по російському ракетоносцю у Керчі".

Експерт звертає увагу, що надання великих пакетів допомоги Україні супроводжується медіа-дебатами щодо готовності Заходу до тривалої підтримки нашої країни. Тому, пояснює він, повідомлення української позиції в західних ЗМІ є дуже важливим.

"Зеленський говорить про необхідність підготовки нових наступальних операцій із повітряною підтримкою. У цих заявах президента підтримує більшість населення, про що свідчать опитування громадської думки. Українські опозиційні партії також відкидають можливість компромісів із Росією", – зазначає Ігор Попов.

Він нагадує, що більшість офіційних виступів західних політиків підтверджують необхідність надання підтримки Україні.

"Хоча, на рівні експертів та журналістів, а також окремих політичних спікерів звучать питання про терміни завершення війни та про альтернативні варіанти розвитку подій, у тому числі про компроміси з Кремлем, – уточнює експерт. – Важливо, що навіть ці політики не визнають незаконної анексії українських територій та не допускають програшу України у цій війні. Але наближення президентських виборів у США є фактором, який впливає на політичні дебати щодо України. Війна в Ізраїлі також вплинула на рішення американського Конгресу і стала першою темою основних західних медіа".

В цих умовах, продовжує Ігор Попов, Україні важливо демонструвати згоду у внутрішній політиці та враховувати усі глобальні тенденції у міжнародному порядку.

"Отримання нових пакетів військової допомоги у будь-якому випадку необхідне, оскільки Росія отримує великі партії артилерійських снарядів від Північної Кореї та може отримати балістичні ракети від Ірану. Допускати переваги противника на полі бою не можна, – наголошує експерт. – Також дуже важливий діалог із союзниками щодо фінансової допомоги. Український бюджет на 2024 рік розрахований з урахуванням отримання 41 мільярда доларів від Заходу, що дозволить фінансувати витрати на війну та на соціальні програми. Україна має отримати необхідний ресурс, а от коли і як його застосувати – це обговорюватиметься вже на закритих переговорах із союзниками".

Захід, схоже, як і раніше, не усвідомлює повних масштабів загрози

Політолог Дмитро Воронков вважає, що президент має рацію, акцентуючи, що у нас не вистачає ППО. Більш-менш захищений лише Київ (зі зрозумілих причин). Особливо складна ситуація у районах поблизу лінії фронту, у прикордонних із країною-агресором.

"Трагедія 128-ї бригади стала сумною демонстрацією цього факту, – зазначає експерт. – Але якщо говорити про контрнаступ, у нас багато часу пішло на підготовку, в тому числі через затримки з поставками необхідних озброєнь з боку партнерів. У результаті росіяни мали достатньо часу, щоб окопатися, побудувати потужні лінії оборони, провести тотальне мінування територій. І, звичайно, нам катастрофічно не вистачає підтримки з повітря. Авіація – все ще слабке місце ЗСУ".

Дмитро Воронков акцентує, що пішов прогрес щодо далекобійних ракет. Якби ще була штурмова авіація – це суттєво вплинуло б на ситуацію на фронті.

"Щодо паралелей між російсько-українською війною та Ізраїлем проти ХАМАС, то вони цілком доречні. Президент США також проводив такі паралелі. Немає сумнівів, що РФ цікаво запалювати максимальну кількість конфліктів, тому вона допомагає ХАМАС. Але воювати з НАТО росіяни явно не готові, хоч люблять брязкати зброєю у бік Альянсу", – упевнений політолог.

Він із жалем зазначає, що Захід, схоже, як і раніше, не усвідомлює повних масштабів небезпеки. Тому й не так активно, як міг би, допомагає Україні.

"Ми буквально вибиваємо все. На відміну від Ізраїлю, якому допомога пішла оперативно, навіть американський флот прибув у регіон. Такого не було і немає щодо України. Втім, сподіваюся, підтримка нашої країни не впаде. Але поки не видно й підстав, щоб швидкість та асортимент постачання нам збільшилися", – констатує Дмитро Воронков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувалося в Україні та довкола неї: про що говорять гучні обговорення цього тижня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

6 листопада 2023, 12:00

Юдейська сила і величезні статки за рахунок інших тримається на: пропаганді брехні жорстокості і шахрайстві. Вони як і їх брати по дідам на палочці і колорадський стрічці, силами юдо-ВКС, аналоговнетами, збивають у космосі уявні балистичні ракети. Які невідомо як створені у бідній африканській країні і запускають з колодязів. Друга юдоармія 95 в світі, це міф ізраїльських нацистів, вона вміє тільки з арабським мирним населенням Гази воювати. Терористичний цахал намагається залякати своєю жорстокістю.


Новини