Головна Новини Суспільство події Про що говорять нові заяви Лукашенка – чому світ мляво реагує на витівки вагнерівців
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Лукашенка – чому світ мляво реагує на витівки вагнерівців

Як і раніше, ні Вашингтон, ні Брюссель, ні більшість європейських держав не готові до відкритого протистояння з Росією

2 серпня 2023, 14:58
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко розродився низкою чергових резонансних заяв. Серед іншого – звинуватив США та Британію ледь не в руйнуванні Європи. Крім того, почав брязкати ядерною зброєю, нібито вже переданою РФ і розосередженою по території РБ. А ще заявив, що нібито пожартував, коли раніше говорив, що вагнерівці, які нібито перебазувалися до Білорусі, хочуть здійснити "екскурсію" на територію Польщі. Тим часом білоруські вертольоти днями порушили повітряний простір Польщі. І загалом ситуація на білорусько-польському та білорусько-литовському кордоні явно загострилася після перебазування вагнерівців до Білорусі. Про що говорять останні заяви Лукашенка, а також реакція Заходу на витівки білоруської армії та вагнерівців, за якими, схоже, проглядається тінь Кремля? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові заяви Лукашенка – чому світ мляво реагує на витівки вагнерівців

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Розглядати останні заяви Лукашенка, провокації на білорусько-польському кордоні слід лише у ракурсі стратегії Кремля

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Лукашенко – це паяць, путінська маріонетка. Він абсолютно керований Кремлем і нічого не робить самостійно. Усі його заяви та дії спущені з Москви. А тому розглядати його останні заяви, провокації на білорусько-польському кордоні слід лише у ракурсі стратегії Кремля. Того, хто намагається максимально відвернути увагу Заходу від України, створюючи точки напруги в інших місцях. Плюс — не дозволити найзатятішим прихильникам України збільшити обсяги військової допомоги нашій країні. Підштовхуючи ту саму Польщу, ті самі країни Балтії нарощувати власні армії, власну обороноздатність. Винятково для цього проводяться ці спецоперації – і інформаційні, і прикордонні.

Реакція Заходу – прогнозована, вважає експерт. За його словами, як і раніше, ні Вашингтон, ні Брюссель, ні більшість європейських держав не готові до відкритого протистояння з Росією.

"Адміністрація Байдена з останніх сил намагається уникнути переростання російсько-української війни у Третю світову. Саме тому градус реакції – на максимально низькому рівні. І часом відверто замовчуються провокації, які влаштовують рашистські війська (частина яких є білоруські, вагнерівські). При цьому вагнерівці є зручним інструментом політики Кремля. Інструментом абсолютно контрольованим, яким був і забавний пригожинський заколот. Вагнеровців зібрали в Білорусі недарма, – упевнений Вадим Трюхан. – Проглядається чітка стратегія підвищення ролі цих найманців у питаннях дестабілізації Європи (особливо Польщі та Литви), а також у відволіканні сил ЗСУ на охорону українсько-білоруського кордону".

РБ зараз – маріонетка, яка допомагає РФ залякувати весь світ, кидати виклик від імені тоталітарного суспільства – демократичному

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль нагадує, що т.зв. Союзна держава означала, власне, поглинання Білорусі Росією. І перетворення Лукашенка на кремлівську ляльку, яка ретранслює кремлівські меседжі. Тож усі його заяви приблизно з осені 2020 року, коли він незаконно призначив себе президентом після сфальшованих результатів виборів, варто сприймати саме так.

"Тому нічого дивного, що з вуст Лукашенка звучать російські меседжі, що він надав територію РБ, озброєння РБ росіянам для нападу на Україну. І, згідно з міжнародним правом, Білорусь – такий же агресор, як і Росія. Тому вони пліч-о-пліч воюють проти України, здійснюють провокації на білорусько-польському кордоні і так далі. РБ зараз – маріонетка, яка допомагає РФ залякувати весь світ, кидати виклик від імені тоталітарного суспільства – демократичному", – пояснює Катерина Коваль.

За її словами, порушення білоруськими гелікоптерами повітряного простору Польщі – чергове підтвердження, що РФ шукає чергові "червоні лінії", які їй дозволять перейти. Але – не дозволять, впевнена експерт.

"Не випадково Україну в цій війні підтримує весь Західний світ, весь цивілізований світ. Тому що розуміє – ми воюємо не лише за себе, а й за них, – наголошує експерт. – Не випадково все більше країн об'єднуються навколо нашої формули миру з прицілом на побудову нової – ефективної – системи глобальної безпеки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — це показує, що Росія затягуватиме війну: у британській розвідці зробили тривожну заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини