Головна Новини Суспільство події Про що говорить скандал із одеським екс-військкомом Борисовим – до кого виникають питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить скандал із одеським екс-військкомом Борисовим – до кого виникають питання

Має бути відповідальність як Борисова, так і тих, хто призначав дану людину

23 липня 2023, 14:12 comments2494
Поділіться публікацією:

Колишньому одеському військовому Євгену Борисову, у родичів якого журналісти виявили маєток в Іспанії та дорогі автомобілі (незаконний стан військкома НАЗК оцінює у 188 млн гривень), повідомлено про підозру за фактами незаконного збагачення та порушення порядку несення військової служби. Ось тільки між підозрою та журналістським розслідуванням, яке розкрило кричущі факти, пройшов місяць. А Борисов, за деякими даними, якимось чудовим чином примудрився залишити Україну. Про що свідчить вся ця ситуація? Які висновки слід зробити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить скандал із одеським екс-військкомом Борисовим – до кого виникають питання

Колишній одеський військком Євген Борисов. Фото: із відкритих джерел

Завжди слід діяти правомірно, а не за принципом "забрати та поділити"

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко акцентує, що кожна людина є невинною, доки її провину не доведено і немає відповідного рішення суду, яке б набуло чинності. Не слід забувати про презумпцію невинності, закликає він.

"Щодо журналістських розслідувань – їх виходить чимало. І не на все (будемо відвертими) є якась реакція, в тому числі органів досудового розслідування. А деякі перевірки по факту нічим не підтверджуються, – наголошує експерт. – Якщо говорити про кримінальну відповідальність за т.зв. "незаконне збагачення", то, на мій погляд, ця стаття придумана для правоохоронців-імпотентів. Для тих, хто розписується у своїй нездатності довести справжню провину. Ця стаття знищує презумпцію невинності як таку. Фактично – людину просто звинувачують у чомусь – і вона має доводити, що отримала те чи інше законним шляхом".

У Кримінальному кодексі, нагадує Сергій Войченко, є статті "За шахрайство", "За підробку документів", "За отримання неправомірної вигоди", "За зловживання впливом", "За розкрадання бюджетних коштів" тощо. Тобто є конкретний склад кримінальних правопорушень.

"Але держава, очевидно, розуміючи, що правоохоронці-імпотенти нездатні довести провину за вчинення того чи іншого кримінального правопорушення, запроваджують таку зручну для себе статтю як "Незаконне збагачення". Я ставлюся до цього категорично негативно. Слід діяти правомірно, а не за принципом "забрати і поділити". Питання більш глобальне, лише звести все до однієї персоналії. Має бути відповідальність і тих, хто призначав цю людину. І тих, хто її покривав. Отже, справа тут не в ногах, а в голові, яка ці ноги кудись завела", – констатує експерт.

Це той випадок, коли змінилася лише вивіска та частина повноважень, а кадровий склад та зловживання залишилися звичними та системними

На думку керівника Центру політичної розвідки, політтехнолога Олега Постернака, ситуація з одеським військкомом Борисовим – свідчення провалу реформування колишніх військових комісаріатів та спроби перетворити їх на сучасні терцентри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

"Це той випадок, коли змінилася лише вивіска та частина повноважень, а кадровий склад та зловживання залишилися звичними та системними. На жаль, початок повномасштабної війни застав цю систему в стані, нездатному адекватно та чесно відповідати вимогам часу та служити прикладом для суспільства", – наголошує експерт.

В умовах війни, наголошує він, це не просто звичайна чи чергова корупційна проблема, що сигналізує про недоліки в системі виконання захисних функцій держави, а – пряма загроза безпеці держави. І широкі можливості для інформаційної роботи росіян, які отримують наочні та безпрограшні аргументи для вдалого роздмухування кампанії, спрямованої на демотивацію населення під час виконання конституційного обов'язку щодо захисту України.

"З іншого боку, – зазначає Олег Постернак, – жодне бюрократичне відомство, пов'язане із виконанням функцій держави, ніколи не застраховане від корупційної хвороби. Якби система правосуддя була ефективною, то й дії Борисова сприймалися б як одиничний виняток, за який було б невідворотне покарання. Тому це – питання честі для ЗСУ та президента, який ініціював масштабні перевірки ТЦК".

Читайте також на порталі "Коментарі" — терор з боку РФ не припиняється: як вчинити Україні — чи є варіанти відновити експорт зерна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини