Головна Новини Суспільство події Про що говорить ситуація на українсько-польському кордоні: як можна вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить ситуація на українсько-польському кордоні: як можна вирішити проблему

Блокада польських перевізників йде врозріз із нормами ЄС, але ні польська влада, ні керівництво Євросоюзу не поспішають наводити порядок

28 листопада 2023, 12:37 comments1140
Поділіться публікацією:

Уряд Польщі вперше з початку блокади українсько-польського кордонуяка триває четвертий тиждень, звернувся до українських чиновників. І закликав виконати одну із вимог польських перевізників. А саме – скасувати обов'язкову реєстрацію у системі "ЄЧерга" вантажівок, які їдуть з України до ЄС. Про що говорить ситуація з цією блокадою та реакція польської влади? Як правильніше вчинити Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить ситуація на українсько-польському кордоні: як можна вирішити проблему

Кордон України та Польщі. Фото: з відкритих джерел

Блокування кордону – це скоріше про політику, а не про економіку

Український державний службовець найвищого рангу, десятий голова Державної митної служби України, екс-заступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко поділився таким коментарем:

"Керівник Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Леонід Костюченко розповів мені, що люди, які блокують кордон, мають лише 1% ринку перевезень у Польщі. Тож це швидше про політику, а не про економіку. Ні в якому разі разі не можна йти на жодні поступки! Інакше такий шантаж увійде до норми. Ми ж бачимо, що вже словаки підтягуються".

Така блокада, наголошує Анатолій Макаренко, йде врозріз із нормами ЄС. І дивно, що ні польська влада, ні керівництво Євросоюзу не поспішають наводити лад.

На думку експерта, ситуацію слід вирішувати шляхом переговорів. І його дивує, що представники українського уряду досі цього не зробили.

Не випадково йдеться про російський слід у тому, що відбувається

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков зазначає, що Росія як країна-агресор, яка має величезні ресурси, у тому числі для підкупу тих чи інших радикальних рухів у різних країнах, працює дуже вишукано, винахідливо. І шкодить Україні скрізь, де тільки може. У тому числі шляхом блокади нашого кордону окремими групами поляків (що б'є і по нашій економіці, і по відносинам Києва з Варшавою).

"Відомо, що серед організаторів цього "дійства" – представники ультраправої партії Конфедерація. І не випадково йдеться про російський слід у тому, що відбувається. Швидше за все, тут є рука Москви. Адже чим гірша ситуація для України, чим напруженіші її відносини з європейськими сусідами – тим краще для РФ", – пояснює експерт.

Україні, впевнений він, слід намагатися вирішити питання як шляхом переговорів із польською владою (але біда в тому, що там новий уряд перебуває на стадії формування), так і шляхом звернень до Європейської Комісії. Остання має розглядати ситуацію, коли країна-кандидат у члени ЄС має проблеми через країну-член Євросоюзу. Слід шукати важелі тиску.

“Плюс – нам необхідно продовжувати розширення експортних шляхів. Працює новий морський зерновий коридор, ведуться консультації щодо збільшення вивезення нашої продукції через угорський, румунський кордон... Безумовно, блокада українсько-польського кордону серйозно поламала логістику, адже це був основний шлях для наших фур. Проте важливо не стояти на місці, а шукати шляхи вирішення – і через переговори з Польщею, і через ЄК, та знаходити інші шляхи вивезення продукції за межі України та ввезення сюди", – констатує Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні потрібно шукати запасні плани: чи справді нас готують до переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини