Головна Новини Суспільство події Польща продовжить заборону експорту українського зерна: що стоїть за цим рішенням
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща продовжить заборону експорту українського зерна: що стоїть за цим рішенням

Блокада експорту українського продовольства з боку Польщі – це не лише про зерно, а й про політику

13 вересня 2023, 14:37 comments1225
Поділіться публікацією:

Польща, яка ухвалила рішення у квітні цього року заблокувати постачання українського зерна до 15 вересня, має намір продовжити заборону, незважаючи на критику з боку України та ЄС. У свою чергу Київ має намір звернутися до арбітражу СОТ, намагаючись розблокувати сухопутні перевезення зерна. Яке стало більш, ніж актуальним на фоні морської блокади, що посилилася після виходу РФ із зернової угоди, повертатися куди вона поки не збирається. Є надія, що зернові розбіжності між Україною та Польщею незабаром обговорять лідери країн Володимир Зеленський та Анджей Дуда. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Польща продовжить заборону експорту українського зерна: що стоїть за цим рішенням

Експорт українського зерна. Фото: з відкритих джерел

Ні про яке затоплення Польщі українським зерном не йдеться

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко, розмірковує так:

"Я думаю, що блокада експорту українського продовольства з боку Польщі – це зовсім не про зерно. Це скоріше про парламентські вибори, які у Польщі намічено на жовтень. І чинній владі, яка, зрозуміло, хоче залишитися при владі, важливо демонструвати сильну позицію на внутрішній арені. У тому числі в ракурсі підтримки вимог польських фермерів щодо недопуску українського зерна".

Насправді, зазначає експерт, про жодне затоплення Польщі українським зерном не йдеться. На його думку, можна було спокійно домовитися про якісь квоти, про транзит – і вирішити питання полюбовно.

"Але тут головний чинник – саме внутрішньополітичний. Бажання правлячої партії показати себе захисницею всіх поляків, – наголошує Володимир Огризко. – Тож рішення варто шукати саме у політичній площині. І за чесної розмови керівників наших держав, прем'єрів, профільних міністрів можна знайти компроміс, не піднімаючи все на рівень міжнародного скандалу".

Перспектива для України – розвиток експорту зерна, минаючи польську територію

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання), уродженець Маріуполя, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера вважає дії польського уряду цілком логічними та виправданими. Принаймні з погляду місцевого товаровиробника.

"У світі існує така практика. Усі країни захищають свого виробника від впливу продукції, яка завозиться ззовні", – пояснює нардеп.

На його думку, вирішити проблему зняття ембарго на експорт українського зерна на польську територію навряд чи вдасться.

"При цьому не слід забувати, що йдеться про заборону постачання саме на польську територію, а не транзиту як такого. Отже, перспектива для України – розвиток експорту зерна, минаючи польську територію. Укладання договорів із споживачами поза Європою. Там, де на наше зерно реально чекають", – констатує Сергій Магера.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у світі говорять про переговори між Україною та РФ: чи є перспективи – від чого залежить їх початок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини