Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня, що минає: що пережила Україна – який отримали сигнал від Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня, що минає: що пережила Україна – який отримали сигнал від Заходу

Минулого тижня Україна в черговий раз отримала від союзників однозначний сигнал – у протистоянні агресору нам готові допомагати

15 січня 2023, 12:07
Поділіться публікацією:

Спеціально для видання "Коментарі" експерти підбили підсумки тижня, що минає, закінчення якого ознаменує середину зими – зими війни, в яку Україну втягнула Росія, яка продовжує плодити військові злочини.

Підсумки тижня, що минає: що пережила Україна – який отримали сигнал від Заходу

Ракетний удар. Фото: із відкритих джерел

Одне з ключових завдань на перспективу – побудувати децентралізовану енергетичну систему, менш вразливу до ракетних атак

Народний депутат України парламенту ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб наголошує, що на цьому тижні наша країна в чергове отримала від союзників однозначний сигнал – у протистоянні агресору нам готові допомагати, поки це необхідно. Особливо на енергетичному фронті, який залишається одним із найважчих.

"В результаті суботньої – дванадцятої за рахунком – ракетної атаки на енергетичну інфраструктуру, маємо суттєвий дефіцит в енергосистемі, аварійні відключення, складну ситуацію у Харківській та Львівській областях. Ворог не припиняє спроби зруйнувати наші електростанції, а також підстанції Укренерго. І лише скоординована робота військових та енергетиків не дозволяє росіянам остаточно занурити Україну у темряву. Ремонтні бригади вже працюють над відновленням електропостачання", – наголошує Вікторія Гриб.

За її словами, РФ завдала збитків українській енергосистемі на $6,8 млрд. І для нас критично отримати від партнерів обладнання, яке дозволить швидко відновлювати постачання електроенергії.

"Найважча ситуація з трансформаторами, яких критично не вистачає, – наголошує нардеп. – Отже, одне з ключових завдань на перспективу – не просто відновити пошкоджені об'єкти мережі, а й побудувати децентралізовану енергетичну систему, менш вразливу до ракетних атак і менш залежну від традиційних потужностей, що генерують ті ж атомні станції. У цьому нам готові допомагати як ЄС, так і Сполучені Штати. Наприклад, заступник держсекретаря США з енергоресурсів Джеффрі Пайєтт цього тижня підтвердив, що його країна надасть Україні потужну фінансову підтримку для відновлення енергетичного сектора. Відповідні кошти вже передбачено у держбюджеті США на 2023 рік. Крім того, наголосив на готовності підтримати плани щодо повоєнного відновлення енергетики України віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс. Йдеться передусім про розвиток малих електростанцій та зеленої енергетики".

Водночас, основний тягар відновлення завданих окупантом збитків лягає на плечі українських енергетиків, які рятують не лише енергетичну систему, а й усю українську економіку, резюмує Вікторія Гриб.

Світ бачить усі злочини рашистів, бачить геноцид, який РФ веде проти українського народу

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"Тиждень був багатим на події. Україні вдалося повернути ще 50 полонених. Відбулася продуктивна зустріч президентів України, Польщі та Литви, під час якої підписали Спільну декларацію президентів Люблінського трикутника, в якій, зокрема, йдеться і про підтримку вступу України до ЄС та НАТО. Також президент Польщі заявив про передачу Україні роти танків, Литва пообіцяла Україні зенітні системи та засоби протиповітряної оборони. А уряд Британії заявив про намір передати Україні танки Challenger 2 та близько 30 гаубиць AS-90. Це те, на що ми дуже чекали, судячи з заяв ЗСУ. І хоч це не покриє всієї потреби у важкій техніці, нарешті, процес пішов – західні країни погодилися з необхідністю передачі Україні танків та ППО".

На думку експерта, така тенденція однозначно вплине на перебіг воєнних дій та наблизить нашу перемогу. А разом із системами Patriot, які мають передати нам США та, можливо, Німеччина, ще й дозволить посилити захист наших міст та критичної інфраструктури.

"Сподіватимемося, що надалі підтримка наших партнерів тільки збільшуватиметься", – зазначає Тетяна Лупова.

На жаль, продовжує вона, кінець тижня ознаменувався страшною трагедією у Дніпрі, де до житлового багатоповерхового будинку потрапила російська ракета. На даний момент відомо про щонайменше 20 загиблих, понад 70 поранених, серед яких багато дітей.

"Цей терористичний акт, здійснений Росією, засудили наші міжнародні партнери, – наголошує Тетяна Лупова. – Також цього тижня голосно прозвучала заява посла США при ОБСЄ Майкла Карпентера під час спеціального засідання Постійної ради у п'ятницю у Відні. З його слів, з початку року РФ викрала в Україні близько двох тисяч дітей. Вона незаконно депортувала тисячі українських цивільних, що є ще одним серйозним порушенням Женевських конвенцій. Крім того, американський посол зазначив, що "діти 2005 та 2006 років народження вже зараз підлягають обов'язковому військовому обліку. Таке завчасне планування використання українських дітей як гарматного м'яса у війні Росії – і тут я не маю інших слів – це просто відверте зло", — додав Карпентер".

Тетяна Лупова впевнена, що ці заяви представника США говорять про те, що світ бачить усі злочини рашистів, бачить геноцид, який РФ веде проти українського народу, бачить, фіксує докази – покарання обов'язково буде.

Читайте також на порталі "Коментарі" — падіння ракети у Дніпрі: про що свідчить провокація Арестовича – як має відреагувати влада.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини