Головна Новини Суспільство події Підсумки першого дня Мюнхенської конференції: чи є надія, що поразка Росії стала ближчою
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки першого дня Мюнхенської конференції: чи є надія, що поразка Росії стала ближчою

Мюнхен став таким собі другим "Рамштайном" у сенсі консолідації світових лідерів у ракурсі підтримки України

18 лютого 2023, 11:18
Поділіться публікацією:

Пройшов перший день Мюнхенської безпекової конференції. Відбувся віртуальний виступ президента України Володимира Зеленського, очно висловлювалися багато світових лідерів, включаючи французького президента Еммануеля Макрона, німецького канцлера Олафа Шольца. Які висновки можна зробити з заяв, що прозвучали, і висловлених намірів? Чи є надія на прискорення поразки Росії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підсумки першого дня Мюнхенської конференції: чи є надія, що поразка Росії стала ближчою

Мюнхенська конференція з безпеки. Фото: DW

Стратегія перемоги над Росією складається із трьох глобальних блоків

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов розповідає:

"Мене десятки разів на день запитують, коли може закінчитись війна. Відповідь на це питання колегам з усього світу мені простіше дати після початку Мюнхенської конференції. Вона на сьогоднішній день структурувала стратегію перемоги над Росією, що складається із трьох глобальних блоків".

Перший – підтримка української економіки насамперед живими грошима. Без подібних вливань вона не дієздатна.

Другий – постачання Україні військової техніки та боєприпасів.

"Наразі Росія здатна проводити наступальні дії (я б навіть не сказав операції) на рівні ланки дивізія-корпус. Однак це не говорить, що агресор не зможе згодом провести операцію армійського рівня. Україні потрібна відповідна кількість озброєнь", – пояснює експерт.

За його словами, найпростіше це пояснити на танках. Сучасна танкова дивізія – це понад 150 танків (бажано однотипних). Щоб проводити операції рівня дивізійно-корпусної ланки, нам потрібні кілька таких дивізій, зазначає Віктор Савінов. А щоб проводити наступальні операції армійського рівня, їх має бути щонайменше шість-сім.

"Саме це наголошує президент України Володимир Зеленський, уточнюючи, що сучасна війна має передумови до маневрених фаз. Коли сучасні військові підрозділи мають діяти не так на вузьких ділянках (як під Бахмутом), але в широкому фронті. Лише так можна прорвати фронт та забезпечити перемогу над противником на полі бою, – наголошує експерт. – Але одними танками війну виграти неможливо. Відповідно, інші види озброєнь та боєприпасів до них мають поставлятися у необхідних обсягах та пропорціях. Та ж танкова дивізія має, як мінімум, артполк із самохідок. На 160 танків їх має бути 70. Плюс – необхідний мотострілковий полк, а мотострілки повинні сидіти у БМП, які також потрібні".

Третім та найважливішим пунктом стратегії перемоги над Росією є, за словами Віктора Савінова, економічні санкції.

"Вже сьогодні російська економіка, яка ще минулого року заробляла на війні, зазнає збитків близько 2 млрд. доларів на добу. Цей ефект проявився на початку лютого. Для пересічної людини вказана сума – величезні гроші. А що означають такі втрати для російської держави? За перший тиждень лютого воно втратило 12 млрд доларів (2% золотовалютного резерву) внаслідок скорочення та зміни структури свого експорту", – зазначає експерт.

Якщо РФ вичерпуватиме свої ЗВР із такою швидкістю, продовжує Віктор Савінов, то вони закінчаться приблизно через рік. Але швидше за все швидше. Тому що спрацьовуватиме мультиплікатор – витрати на війну збільшуватимуться щодня.

"Структура санкцій – один із ключових моментів перемоги, – упевнений експерт. – із цікавою пропозицією виступив на Мюнхенській конференції екс-президент України Петро Порошенко. Він запропонував перекрити Суецький канал. Основні експортні поставки російських енергоносіїв зараз ідуть до азіатських країн морським шляхом. І при перекритті Суецького каналу російським танкерам (а РФ купила останнім часом танкери загальною водотоннажністю 15 млн тонн), майже весь цей танкерний флот (за винятком тих, що плавають з Далекого Сходу Північним морським шляхом, але це незначна частина) доведеться ганяти навколо Африки. Що значно збільшить витрати РФ".

За першим пунктом особливих проблем не виникає, зазначає Віктор Савінов. Українську економіку країни-союзники підтримують. По другому (озброєння та боєприпаси) проблема в тому, що кількість технічних засобів, засобів поразки та боєприпасів, які мають наші партнери, не така глобальна, як багато хто вважає. За третім пунктом (санкції) російська економіка зазнає потужного тиску і прискореними темпами здає свої позиції, констатує політичний аналітик.

Зеленський нагадав Європі, що, по суті, Росія напала не на Україну, а на Європу, на світовий порядок

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов акцентує, що РФ стрімко пройшла шлях від тріумфу до повної ганьби.

"Якщо 2007-го виступ Путіна на Мюнхенській конференції був ключовим, йому дивилися в рот, він був головним ньюсмейкером, основною особою того заходу, то зараз представників РФ навіть не запросили на цю зустріч глобального рівня. Були лише опозиціонери, які вимушено виїхали за кордон. Звідси один із головних висновків — відбулася ізоляція Росії, її керівництво стало нерукостислим", – пояснює експерт.

На його думку, судячи з заяв, Мюнхен став таким собі другим "Рамштайном" у сенсі консолідації світових лідерів у ракурсі підтримки України. Йдеться про те, пояснює Микола Спіридонов, якою зброєю нас підтримати, як ще допомогти. Немає жодної толерантності до агресору, спроб схилити до переговорів. Є чітке розуміння проблем та пошук ресурсів для їх вирішення.

Третій важливий момент – виступ президента України, вважає експерт.

"Другий рік поспіль Володимир Зеленський виступає головною особою конференції, найцікавішою та найяскравішою фігурою. Український лідер знайшов відмінні, всім зрозумілі аналогії російсько-українського протистояння – ми тут виступаємо як Давид, а країна-агресор як Голіаф. І Голіаф буде повалений. До того ж, – продовжує Микола Спіридонов, – Зеленський нагадав насамперед Європі, що, по суті, Росія напала не на Україну, а на Європу, на світовий лад. І якщо цей варварський напад виявиться успішним, загроза з'явиться для всієї Європи, всього світу. Тому має бути консолідація всіх зусиль для захисту демократичних цінностей, світопорядку загалом".

Цей виступ, припускає експерт, матиме максимально позитивний ефект – ми отримаємо все необхідне (включаючи зброю та боєприпаси) для якнайшвидшої деокупації своїх територій.

"Надія на те, що перемога над Росією стала ближчою, зміцнилася після того, що було сказано в Мюнхені. Про конкретні дати говорити не доводиться, але не можна виключати, що вже цього року ми побачимо формалізацію поразки РФ", – констатує Микола Спіридонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Росію чекають нові обмеження: про що говорить тактика США та ЄС – яких санкцій ще недостатньо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

18 лютого 2023, 11:29

Секс знакомства в вашем городе - реальные анкеты людей, которые ищут и хотят секса. Заходи и просматривай фото без регистрации!----- http://redirect.sk/kiska


Новини