Підсумки "Мюнхена" та переговорів Зеленського: що стало ключовим

Безпекові договори між Україною та Францією, Україною та Німеччиною продовжують логіку, яка раніше була закріплена у січні подібною Угодою з Великобританією

На Мюнхенській конференції з безпеки відбувся виступ президента України Володимира Зеленського. Він також провів низку зустрічей зі світовими лідерами, а також з делегацією Палати представників Конгресу США (і республіканцями, і демократами). Відбулася і телефонна розмова Зеленського з президентом США Джозефом Байденом. Однією з основних тем є підтримка України, яка, на жаль, пробуксовує з боку Штатів. На цьому акцентував на панельній дискусії на тій же конференції генсек НАТО Єнс Столтенберг. Які висновки можна зробити після "Мюнхена" та зустрічей, що проходили під час європейського міні-турне Зеленського? Чи готовий Захід до глобальних змін у стратегії надання допомоги Україні та протистояння російській агресії загалом? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Маємо серйозне дипломатичне досягнення

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Візити президента України до Німеччини та Франції, підписання з ними Угод про співробітництво у сфері безпеки, участь у Мюнхенській безпековій конференції, проведені там зустрічі матимуть далекосяжні наслідки".

За словами експерта, безпекові договори між Україною та Францією, Україною та Німеччиною продовжують логіку, яка раніше була закріплена у січні подібною Угодою з Великобританією.

"Вони передбачають середньострокову підтримку (військову та фінансову) України протягом десяти років, – пояснює Петро Олещук. – Це рамкові документи, які ще мають бути наповнені додатковим змістом. Вони несуть у собі конкретні зобов'язання щодо підтримки нашої країни з боку провідних європейських держав. Також відкривають можливості для спільного виробництва зброї та спільної співпраці у цьому напрямку. Це серйозне дипломатичне досягнення, яке матиме свої наслідки упродовж наступних років".

Мюнхенська конференція стала важливою подією

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що конференція з безпеки у Мюнхені стала найважливішою міжнародною подією не лише тижня, а й взагалі останнього часу.

"Українське питання стало там ключовим. І це підтвердження того, що виклики, породжені російською широкомасштабною війною проти України, є викликами для всього світу. Під час зустрічей, які провів президент Зеленський, було підписано угоди про співробітництво у сфері безпеки (які у нас іноді називають гарантіями безпеки) – спочатку з Німеччиною, а потім і з Францією. Це важливі кроки на шляху до підписання такої угоди зі США", – наголошує експерт.

За його словами, ми не все знаємо про ці гарантії. Але якщо такі розмови йдуть – і вже підкріплені конкретною допомогою, яка надійде до України, це рух у правильному напрямку.

"Думаю, наступного тижня також будуть вестися підсумки Мюнхенської конференції. Вона стала важливою подією, яка означатиме не лише майбутню безпеку України, а й безпеку для всього Західного світу, зокрема Європи", – констатує Сергій Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорять заяви Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції: чи будуть наслідки.