Головна Новини Суспільство події Перші підсумки зустрічі у Саудівській Аравії: що найважливіше
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші підсумки зустрічі у Саудівській Аравії: що найважливіше

На полях саміту Україна змогла провести не лише колективну бесіду, а й низку важливих двосторонніх зустрічей у рамках співробітництва та підтримки

6 серпня 2023, 21:50
Поділіться публікацією:

З'явилися підсумки саміту в Саудівській Аравії щодо пошуку миру в Україні. І, судячи з даних Офісу президента, вони цілком влаштовують нашу країну. З'явилася і реакція Росії – традиційно істерична у виконанні екс-президента, нинішнього заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва. Які основні висновки можна зробити зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Перші підсумки зустрічі у Саудівській Аравії: що найважливіше

Зустріч у Саудівській Аравії. Фото: з відкритих джерел

Продовжувати, не зупинятися – це наш наступний крок на шляху до миру через дипломатичний діалог

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"Ми не дуже зачаровувалися, тому й не розчаровані – приблизно так можна сказати про зустріч у Джидді (Саудівська Аравія) радників із нацбезпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств понад 40 держав, що зібралися поговорити про платформу миру для України. Перше і головне – ми змогли продовжити діалог щодо мирного плану президента Зеленського вже не лише на Європейському континенті, а й на великій частині Євразійського континенту, включаючи країни Африки".

На думку експерта, судячи із загальної конотації, зустріч дала можливість із перших вуст отримати інформацію від представників України про стан справ на фронті української визвольної війни проти російських загарбників.

"Були різні думки, але головне, що на полях цього саміту Україна змогла провести не лише колективну бесіду, а й низку важливих двосторонніх зустрічей у рамках співробітництва та підтримки, – зазначає Світлана Кушнір. – Крім того, три найважливіші гравці – США, Китай та Євросоюз – могли почути позиції один одного. А саме – як кожен із них бачить вихід із цієї війни. Відслідковувалась і реакція на вельми спірний китайський мирний план. Дуже добре, що тут були як прихильники України, так і лояльні до Росії представники. Тільки так і можна викристалізувати єдиний підхід".

Експерт наголошує, що на зустрічі були професійні дипломати, які дуже акуратно висловлюють свою думку публічно.

"Як підсумок – робота у такому форматі (а це вже друга зустріч після Копенгагену) буде продовжена, а список країн-учасниць – розширено", – констатує Світлана Кушнір.

Вона наголошує, що нехай у такий повільний спосіб, але Україна розпочала свій рух серед держав Глобального Півдня, щоб знайти ще більш впливові аргументи у протидії путінському впливу на деякі з них.

"Продовжувати, не зупинятися – це є наш наступний крок на шляху до миру через дипломатичний діалог, – впевнена експерт. — Важливо, що український план миру взяли до уваги, а значить і "червоні лінії" щодо агресії Росії в ньому все більше приймаються світовими лідерами".

Важливо, що країни не західного світу готові слухати Україну

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений, що головна мета зустрічі в Саудівській Аравії радників з нацбезпеки та політичних радників глав понад 40 держав – це спроба активно залучити країни Глобального Півдня (Захід і так на нашому боці) до обговорення справедливого виходу з російсько-української війни.

"Щоб представники Бразилії, країн Африки, Китаю (його представників не було на першій подібній зустрічі у Копенгагені) почали обговорювати це питання, – пояснює він. – Мені здається, багато представників не західних країн поїхали туди, щоби просто почути позицію України, Китаю, Саудівської Аравії – і доповісти керівництву своїх країн про ситуацію. Я з самого початку не очікував на прийняття якогось важливого рішення. Це не зустріч такого рівня. Але є певні підготовчі моменти".

На думку Олексія Якубіна, важливо, що країни не західного світу готові слухати Україну. Раніше, зазначає він, їхній порядок денний формувала Росія.

"Так, можливо, деякі й надалі дотримуватимуться нейтралітету. Але деякі будуть готові залучитися до тих чи інших положень нашої формули миру. У питаннях, пов'язаних з екологією, ядерною чи продовольчою безпекою тощо. Тобто частина таких умовно нейтральних країн виявиться залученою до низки важливих нам проектів", – наголошує політолог.

Позитивним він вважає, що на зустріч прибув представник Китаю. І хоч він знову репрезентував план КНР, але й взяв участь в обговоренні формули миру Зеленського.

"Частина країн незахідного світу, які мають вплив на Росію, приїхали. Тим самим порушуючи монополію РФ на думку про цю війну, – акцентує Олексій Якубін. – Ми бачимо, як активізуються країни, які потенційно мають виходи на Захід, Схід, Київ та Москву. Та ж Саудівська Аравія. У Китаю є труднощі із Заходом, що звужує його можливості щодо комунікації зі всіма гравцями. Саудівська Аравія має виходи на всіх. І на наших очах ця країна демонструє політичну амбіцію, яка допоможе нам отримати певні інструменти впливу на РФ. Невипадково в країні-агресорі так нервово реагують на цю зустріч".

Водночас, зазначає експерт, нам ще є де працювати – і в Америці, і в Азії, і в Африці, щоб залучати все більше країн до пошуку справедливого миру.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому зустріч у Джидді – поганий сигнал для Кремля: що чекає на росіян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини