Головна Новини Суспільство події Переговори України та РФ: які перспективи – про що говорять натяки західних політиків
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори України та РФ: які перспективи – про що говорять натяки західних політиків

Переговорні позиції сторін точно залежатимуть від ситуації на фронті

12 липня 2023, 16:05 comments3693
Поділіться публікацією:

Президент Чехії Петр Павел під час дискусії на експертному форумі на полях саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що "вікно можливостей" на фронті ЗСУ мають до кінця року. Потім настане час переговорів. Раніше президент Володимир Зеленський назвав логічними припущення (було висловлено у статті The Washington Post про секретний візит директора ЦРУ Вільяма Бернса у червні до України), що Москві доведеться шукати діалог з Києвом, коли українські війська будуть на адмінкордоні з окупованим Кримом. Як оцінюєте такі заяви – і переговорні перспективи України та Росії до кінця цього року? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Переговори України та РФ: які перспективи – про що говорять натяки західних політиків

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Все залежить від того, скільки, коли та в яких обсягах ми отримаємо потрібного озброєння

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Думаю, президент Чехії мав на увазі, що активні бойові дії, особливо наступальні, при бездоріжжі, як правило, припиняються. Танки просто не пройдуть багнюкою. І що до цього періоду (приблизно до листопада) бажано закінчити нинішню операцію зі звільнення якнайбільшої кількості українських територій та перебиття сухопутного коридору до Криму. Щодо статті у The Washington Post про секретний візит директора ЦРУ, а також про те, що РФ доведеться сісти за стіл переговорів, коли Україна вийде до Криму, – це досить реальна перспектива. Як з погляду ймовірності нашого виходу на ці рубежі, так і в ракурсі того, що Росія точно за такої ситуації захоче переговорів".

Які на той час будуть переговорні позиції – зараз сказати складно, зазначає експерт. За її словами, все залежатиме від ситуації на фронті, від наявності/відсутності у нас на той момент нових видів озброєнь – тих самих ATACMS (американський оперативно-тактичний ракетний комплекс виробництва з балістичною ракетою малої дальності), винищувачів F-16 тощо .

"Темпи нашого наступу стримує відсутність нормальної підтримки з повітря (у потрібному обсязі) та балістичних далекобійних ракет. Дається взнаки також недостатня кількість крилатих ракет. Тут поки що допомогли лише Великобританія своїми Storm Shadow. А тепер з'явилася інформація, що допоможе і Франція – ракетами SCALP "Повітря-земля", аналогом Storm Shadow. Мали б ми все вищеперелічене раніше і в необхідній кількості, вже б не лише до Криму дійшли, а й могли б розпочати його деокупацію. Тож, – резюмує Тетяна Попова, – все залежить від того, скільки, коли та в яких обсягах ми отримаємо потрібного озброєння. Почавши застосовувати його, ми наблизимо і звільнення своїх територій, і переговори".

Про реальні переговори можна говорити після виходу України на наші міжнародно визнані кордони

На думку політичного експерта Олександра Антонюка, заяви про те, що переговори України та Росії стануть можливими ближче до кінця цього року, варто розглядати з кількох ракурсів.

"Перший – як маркер – колективний Захід поки що не має плану дій (як політичних, так і практичних) на випадок, якщо РФ почне розпадатися. Є вже серія заяв та аналітики з цього приводу. Тривожить те, що на фоні заяв закордонних партнерів про готовність підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, нас намагаються прив'язати до якихось дат, створити якісь дедлайни, після чого лише переговори. Зрозуміло, що політики з низки демократичних країн так чи інакше залежать від електоральних настроїв. І що довше триває війна в Україні, то більше на Заході виникає загроза приходу до влади у наступному політичному циклі праворадикальних сил. Які певною мірою симпатизують путінському режиму. Але нам від цього не легше", – наголошує експерт.

Другий ракурс, продовжує він, полягає в тому, що при виході ЗСУ на адмінкордон з Кримом справді створюються умови для переговорів між Києвом і Москвою.

"Я сумніваюся в їхній ефективності (адже РФ посилатиметься на свою Конституцію, куди вже внесла українську Запорізьку та Херсонську область, а також Крим – як свої, а т.зв. "ДНР" і "ЛНР" визнала як би незалежними "республіками). Але виключати їх не можна. Тим більше, що на Заході досі не розвіялися деякі ілюзії щодо договороспроможності РФ", – пояснює Олександр Антонюк.

Він вважає, що про реальні переговори можна говорити, як зазначав президент, після виходу України на наші міжнародно визнані кордони (на 1991 рік). Після чого – або фіксується припинення бойових дій та початок переговорного процесу. Або війна продовжується, що блокує наш поступ до НАТО.

"Свої завдання є не лише у України (деокупація територій, реформи), а й у Заходу, який має прийняти низку принципових рішень, – підкреслює експерт. — Усвідомити, що РФ, враховуючи електоральні настрої російського суспільства, не буде готовою до конструктивного діалогу про справедливий мир. Відповідно, країни НАТО повинні робити все для якнайшвидшого припинення війни перемогою України (більше військової підтримки – і швидше). І через рік, на саміті НАТО у Вашингтоні, ухвалити нарешті рішення про запрошення України до Альянсу. А до цього – очікуємо гарантій безпеки, про які йдеться зараз на саміті НАТО у Вільнюсі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи близька Росія до розвалу — які регіони можуть претендувати першими на відділення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини