Головна Новини Суспільство події Ордер на арешт Путіна: про що говорять ядерні погрози Медведєва та заяви США
commentss НОВИНИ Всі новини

Ордер на арешт Путіна: про що говорять ядерні погрози Медведєва та заяви США

На рішення Міжнародного кримінального суду загрози Медведєва чи когось іншого не впливають

23 березня 2023, 15:40 comments1370
Поділіться публікацією:

Заступник голови Ради Безпеки РФ екс-президент Дмитро Медведєв пригрозив війною тим країнам, які спробують заарештувати російського президента Володимира Путіна в рамках ордера, виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС). У свою чергу, у США зазначили, що будь-яка європейська країна, яка ратифікувала Римський статут (статут МКС), має повне право заарештувати Путіна. Про що говорять ці російські та американські заяви? Як ситуація з ордером "для Путіна" може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ордер на арешт Путіна: про що говорять ядерні погрози Медведєва та заяви США

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Бряцання ядерною зброєю – це вже стиль "дипломатії" російською мовою, не варто звертати на це особливої уваги

Адвокат Юрій Білоус, який займається збиранням доказів військових злочинів, розмірковує так:

"Путіна мають заарештувати у 123 країнах, які підтримують діяльність МКС, ратифікувавши Римський статут. Це їхній обов'язок, згідно з цим документом. І медведівські чи чиїсь заяви тут ролі не грають. Міжнародний кримінальний суд у Гаазі був створений для того, щоб судити вищих посадових осіб. Лідерів тих чи інших держав, які вчинили міжнародні злочини. Щоб їхній імунітет як президентів не міг їх урятувати. Щоб усі розуміли – навіть незважаючи на високий статус, є місце, де таких високопосадовців судитимуть".

Так, Росія не ратифікувала Римський статут, зазначає експерт. І зрозуміло, що Путіна вона зараз не видасть. Але діяльність МКС визнала більшість країн світу, наголошує Юрій Білоус. І ось вони якраз можуть і мають заарештувати Путіна.

"Як відреагує на це РФ – сказати важко. Ну, а брязкання ядерною зброєю – це вже стиль "дипломатії" російською, – пояснює адвокат. – Думаю, не варто звертати на це особливу увагу".

Ядерний шантаж Росії непереконливий і не спрацює

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов звертає увагу, що окрім Медведєва якихось виразних коментарів від топ-політиків Кремля на тему ордера на арешт Путіна, ніхто не дав.

"Мабуть, для них це стало таким шоком, що вони досі, майже через тиждень після рішення МКС, не виробили чіткої концепції якогось реагування, – зазначає експерт. – У практичному сенсі – Путін після широкомасштабного вторгнення в Україну й так не надто вибирався з бункера. І за кордон їздив дуже неохоче. По-перше, патологічна боягузливість із віком у нього розвинулася до непомірних масштабів. По-друге, він боїться залишати трон без нагляду. По-третє, бачить демонстративно негативне ставлення до міністра закордонних справ РФ Лаврова, який куди частіше їздить за кордон – і не хоче, щоб від нього так само всі кидалися. Це принизливо для імперського самолюбства".

Ну, а заяви Медведєва з погляду політології складно коментувати, вважає Кирило Сазонов. За його словами, це навіть не до психіатра, а скоріше – до нарколога.

"Про те, що Дмитро Анатолійович дещо зловживає алкоголем як засобом зняти стрес, говорили давно. Ще тоді, коли він стежив за місцем президента, поки Путін відбував прем'єрський фарс. Але зараз це набуло таки непомірних масштабів. Схоже, Медведєва призначили новим Жириновським. Але немає в нього такого природного сказу, харизми та буяння. Пробує працювати на епатажі, проте бог йому такого таланту не дав", – наголошує політолог.

На його думку, намагаючись відпрацьовувати свій шматок хліба як новий Жириновський, Медведєв, який і раніше не приймав якихось рішень, не впливав на щось, просто себе остаточно дискредитував.

"Погрози ядерною зброєю не спрацюють, – упевнений Кирило Сазонов. – І Захід (в особі США, Великобританії, ЄС), і Схід (в особі Китаю) вже неодноразово попереджали Кремль, щоб припиняв такі лякалки. Ні США, ні Китаю, ні елітам Європи, ні елітам Близького Сходу не потрібний ядерний форс-мажор. Періодично можна нагадувати, що маєш ядерну палицю. Або говорити, як Ізраїль, що ядерної зброї ми не маємо, але, якщо буде потрібно, ми зможемо її застосувати. Але не брязкати нескінченно божевільними ядерними погрозами. Весь світ грає у шахи, у стратегію, в економіку. Чи добре, погано, але намагаються посилювати свої позиції, заводити друзів, правильно інвестувати. У Китаю, до речі, це виходить краще, ніж у багатьох — на прикладі тієї ж Африки, куди він вклав величезні кошти, але й отримав багатий анклав. Якщо хтось запустить ядерну ракету, весь світовий порядок полетить до біса. Нікому це не треба. Тому ядерний шантаж непереконливий. І не спрацює".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що домовилися Росія та Китай – яку карту тепер розігруватиме "товариш Сі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини