Головна Новини Суспільство події Нові факти співпраці Ірану та РФ: про що це говорить – якими можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові факти співпраці Ірану та РФ: про що це говорить – якими можуть бути наслідки

Ізоляція Росії посилюється, Путіну доводиться сподіватися лише на співпрацю з такими ж режимами-ізгоями

5 червня 2023, 18:55 comments1607
Поділіться публікацією:

Видання "Sky News" стверджує, що отримало документи, що підтверджують тісне співробітництво Росії та Ірану у сфері постачання зброї. Експерти проаналізували цю інформацію спеціально для видання "Коментарі".

Нові факти співпраці Ірану та РФ: про що це говорить – якими можуть бути наслідки

Іран та Росія. Фото: з відкритих джерел

Тиснути на Іран і Росію слід не лише санкціями

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин звертає увагу, що Росія та Іран уже тривалий час, ще до вторгнення РФ в Україну, зміцнювали зв'язки. У тому числі – у військово-технічній сфері. Деякі дані вказують, зазначає експерт, що саме Москва допомагає Тегерану просуватися далі у ядерній програмі.

"З початку широкомасштабної фази російсько-української війни Іран всіляко допомагає РФ озброєнням. Сумно відомими БПЛА "Шахед", які росіяни намагалися замаскувати під свій виріб, але це особливо не вдалося. Ну, а тепер, за даними Sky News, ми знаємо, що іранці надають росіянам ще й стволи для танків та артсистем, масу боєприпасів, ракети. З огляду на те, що і РФ, і Іран – держави-ізгої, обкладені санкціями, розбити цей союз буде вкрай складно. Проти них і так запровадили величезну кількість обмежень. Однак це не означає, що слід пустити все на самоплив. Адже продовження такої співпраці загрожує не лише затягнути російсько-українську війну, а й підірвати весь Близький Схід, а то й увесь світ, якщо РФ допоможе Ірану створити ядерну зброю. Не думаю, що на Заході цього не розуміють", – зазначає експерт.

На його думку, тиснути на два ці антидемократичні режими слід не лише санкціями, а й так, як робить той же Ізраїль щодо Ірану, періодично знищуючи його військові підприємства, у тому числі на території Сирії.

Два ізгої, два диктаторські режими намагаються вижити, підтримуючи один одного

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Що постачання зброї з Ірану до Росії відбувається – це не новина. Тут хіба трохи більше світла проливається на номенклатуру і час укладання контрактів (осінь 2022-го). Ситуація прогнозована. Підтримка Путіна явно звужується. Він навіть не підтвердив участі у зустрічі БРІКС (англ. BRICS – скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa; міждержавне об'єднання, союз п'яти держав – Бразилії, Росії, Індії, Китайської Народної Республіки, Південноафриканської Республіки, засноване у червні 2006 року, у межах Петербурзького економічного форуму — прим. ред.), хоч раніше це представлялося як одна з основних міжнародних платформ, створених РФ. Як одна з основ геополітичного впливу Росії".

Понад 130 країн, зазначає експерт, визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, який ухвалив у березні рішення про видачу ордера на арешт Путіна.

"Швидше за все, він навіть у ПАР, де планується саміт, не полетить. Направлять когось іншого. Але посилюватися все почало ще минулого року, коли Росія внаслідок варварського вторгнення в Україну, маси військових злочинів, почала різко втрачати свої позиції на світовій арені. І основні військові союзники в неї – це такі самі держави-ізгої (типу Ірану) чи сателіти (типу Білорусі). Так що в даному випадку стаття Sky News просто проливає трохи більше світла на і без того відоме військово-технічне співробітництво Тегерана і Москви, що міцніє, — пояснює Катерина Одарченко. – Два ізгої, два диктаторські режими намагаються вижити, підтримуючи один одного. Думаю, що їм недовго лишилося. Дуже хотіла б РФ, щоб їй озброєннями або хоча б товарами подвійного призначення допомагав і Китай. Але той боїться санкцій, обмеження свого економічного розвитку. А тому торгувати з РФ – торгує, але червоні лінії не переходить".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому з'явилися заяви РФ про контрнаступ ЗСУ – як варто реагувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини