Головна Новини Суспільство події Навіщо знадобився домашній арешт митрополита Павла – як треба діяти щодо УПЦ МП
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо знадобився домашній арешт митрополита Павла – як треба діяти щодо УПЦ МП

Арештом митрополита Павла влада вирішує проблему спротиву поверненню Печерської Лаври під контроль держави

2 квітня 2023, 11:20 comments7355
Поділіться публікацією:

Намісника Києво-Печерської лаври, митрополита Вишгородського і Чорнобильського (Українська православна церква Московського патріархату) Павла Лебедя (відомого як "Паша Мерседес") відправлено під домашній арешт на 60 днів із зобов'язанням носити електронний браслет. Відповідне рішення було ухвалено увечері 1 квітня Шевченківським судом Києва. Раніше СБУ повідомила митрополита Павла про підозру в розпалюванні релігійної ворожнечі, а також виправданні або запереченні збройної агресії РФ проти України. Як оцінюєте те, що відбувається навколо митрополита Павла та УПЦ МП загалом? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Навіщо знадобився домашній арешт митрополита Павла – як треба діяти щодо УПЦ МП

Митрополит Павло. Фото: з відкритих джерел

УПЦ МП в Україні перетворилася з церкви більшості на невелику секту

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Період пихи та безкарності для МП в Україні закінчується. Головною проблемою для цієї філії РПЦ в Україні стала стрімка втрата підтримки у суспільстві. Певною мірою – після анексії росіянами Криму та окупації частини Донбасу 2014-го. І масово – після широкомасштабного вторгнення РФ до України 2022-го. Ця тенденція фіксується всіма соціологами".

Тобто, пояснює експерт, УПЦ МП в Україні перетворилася з церкви більшості на невелику секту, яка нехай і володіє значною нерухомістю.

"Але священики цієї церкви переконували себе, що це маловажливо, минуще, що в них повні церкви парафіян, що на їхнє століття вистачить, – зазначає Олександр Палій. – Ну, а рішення суду щодо Павла – дуже технологічне. Влада показує, що вона не мстива, мовляв, нехай Павло живе, як хоче у себе вдома, проклинає і т.д. Але при цьому вона вирішує проблему спротиву поверненню Печерської Лаври під контроль держави. Сам же Павло своєю поведінкою самодискредитувався і дискредитував УПЦ МП. Чого варті його прокляття, потім відмова від них, постійна витончена брехня, помічений журналістами, м'яко кажучи, неаскетичний одяг від Луї Віттон і т.д. Українським релігійним діячам доведеться багато попрацювати, щоб очистити Києво-Печерську лавру від такого негативного іміджу, який вона набула через УПЦ МП. Але, впевнений, і цій лаврі і іншим Православна церква України (ПЦУ) поверне колишню славу".

Вирішувати проблему із засиллям в Україні російської церкви слід радикально – підтримати у Верховній Раді законопроект про заборону УПЦ МП

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран називає те, що відбувається зараз довкола Києво-Печерської лаври та безпосередньо Павла – "цирком на дроті".

Вирішувати проблему із засиллям в Україні російської церкви слід радикально, упевнений експерт. А саме – підтримати у Верховній Раді законопроект щодо заборони УПЦ МП.

"До речі, його підписали представники всіх фракцій, – зазначає експерт. – Це – реальне вирішення проблеми. Все інше схоже на гру в довгу, яка нам зовсім не потрібна. Якщо ми так точково позбавлятимемо УПЦ МП лавр, точково ж намагатимемося притягнути до відповідальності її священнослужителів, які грають на руку РФ, це може тривати десятиліттями".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається довкола лаври – чому СБУ взялася за УПЦ МП.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини