Головна Новини Суспільство події Напередодні "Саміту за демократію": яке його головне завдання – у чому важливість участі Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Напередодні "Саміту за демократію": яке його головне завдання – у чому важливість участі Зеленського

На початку другого року масштабного вторгнення багатьом у світі потрібно нагадувати про те, що запекла війна в Україні продовжується

29 березня 2023, 13:20
Поділіться публікацією:

Цього тижня у Вашингтоні відбудеться "Саміт за демократію". У заході, який відбуватиметься у віртуальному режимі, візьме участь близько 120 країн. Планується, що з промовою виступить президент України Володимир Зеленськийа також, що буде представлено український план миру. Керівництво США вже окреслило позицію, згідно з якою, для того, щоб мир був справедливим, він має підтримувати принципи, закладені в основі Статуту ООН: суверенітет, територіальна цілісність, незалежністьЯкі перспективи досягти саме такого миру? Що може саміт "За демократію" протиставити авторитарним режимам? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Напередодні "Саміту за демократію": яке його головне завдання – у чому важливість участі Зеленського

Саміт "За демократію". Фото: з відкритих джерел

"Саміт за демократію" не стане тим форматом, який наблизить завершення війни та настання миру

Поки що "Саміт за демократію" є скоріше майданчиком для дискусій, ніж якимось реальним ефективним об'єднанням. Так вважає Володимир Дубовик, директор центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова.

"Власне, враховуючи розмиті цілі та широкий склад учасників, іншого й не слід було очікувати, – зазначає він. – Необхідність згуртування демократій світу перед посиленням авторитарних режимів була серед заявлених цілей Джо Байдена з часів його виборчої кампанії 2020 року. Тому ця адміністрація намагається наслідувати таке завдання, збираючи, хоч і віртуально, представників демократичних країн".

Експерт звертає увагу, що гострота протистояння демократія – автократія лише загострилася у міру погіршення відносин США (та й багатьох європейських союзників Штатів) та КНР. І, звісно, після початку масштабного вторгнення Росії до України.

"Сформована під керівництвом США широка коаліція країн на підтримку України стала реальним форматом не лише захисту міжнародного порядку, права, а й демократії", – наголошує Володимир Дубовик.

На його думку, виступ президента Зеленського на такому форумі – важливий, оскільки вкотре привертає увагу світу до війни Росії проти України.

"На жаль, на початку другого року масштабного вторгнення багатьом потрібно нагадувати про те, що ця війна триває. У цьому сенсі такий виступ буде, звичайно, корисним, – упевнений Володимир Дубовик. – Подання українського бачення миру також не буде зайвим і нагадає, що в України не розмите бачення таких перспектив, а чітке їхнє розуміння. "Саміт за демократію" не стане тим форматом, який наблизить завершення війни та настання миру. Але може стати одним із елементів дипломатичного "наступу", який здатний дати позитивні результати".

"Саміт за демократію" — це скоріше ще один спосіб провести чітку лінію "свій-чужий" у глобальному протистоянні

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Слід розуміти, що "Саміт за демократію" — це символічний захід, який прагне показати єдність демократичного світу, прихильність до демократичних цінностей та прагнення до діалогу на основі норм міжнародного права. Від саміту не варто чекати багато чого. Він не має інструментів прямого впливу на події у світі, тим більше не має інструментів для впливу на сучасні диктатури. Це швидше ще один спосіб провести чітку лінію "свій-чужий" у глобальному протистоянні, яке сьогодні набуває все більш чітких обрисів".

Звісно, продовжує експерт, Україна буде у центрі уваги, бо саме наша країна стала сьогодні уособленням відчайдушної боротьби за свободу та цінності, яку цю свободу забезпечують.

"Для західного світу Україна стала нагадуванням, що демократія – це не даність, що за демократію треба боротися. Для авторитарних режимів Україна стала загрозою, продемонструвавши, що з кайданів тоталітаризму можна вибратися, хай і високою ціною. Україна стала героєм із голлівудських фільмів, який бореться зі Злом і навіть його перемагає. Тому саміт буде демонстрацією консолідації демократичних країн у боротьбі за демократичний світ проти авторитаризму та імперіалізму", – прогнозує Ганна Малкіна.

Щодо мирного плану України, то він, за словами політолога, давно відомий: припинення вогню, відновлення суверенних кордонів 1991 року, репарації, умовний "План Маршала" щодо відновлення нашої країни зусиллями великої кількості держав і, звісно, гарантії безпеки (у тому числі – у вигляді вступу України до ЄС та НАТО).

"Цей план, на жаль, на сьогоднішній день виглядає нереальним без перемоги на полі бою, – наголосила Ганна Малкіна. – Тільки оглушлива та принизлива поразка російської армії зможе зробити його більш-менш можливим хоча б у частині цих пунктів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Євген Пригожин спростував головну методику Кремля про війська НАТО в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 березня 2023, 12:31

Головний демократ корумпованої країни де квітнуть розваги УПА-шизму, прихильників сильної руки - наводити порядок серед слабких. От мовний омбудсмен наводить порядок саме на територіях, найбільш постраждалих від ракет та вимкнення світла. Вже продаж 50 тисяч посад гауляйтерам Криму, вони ще себе покажуть наведенням порядку серед слабких і звільнених.


Новини