Головна Новини Суспільство події На Арестовича подали заяву до СБУ: про що говорить ситуація – що загрожує екс-раднику голови ОП
commentss НОВИНИ Всі новини

На Арестовича подали заяву до СБУ: про що говорить ситуація – що загрожує екс-раднику голови ОП

Досить багато заяв Олексія Арестовича найчастіше виглядають як відверті провокації

17 серпня 2023, 19:55 comments8400
Поділіться публікацією:

Колишній радник Офісу президента України, блогер Олексій Арестович, який раніше не раз відрізнявся скандальними заявами, за одну з них може бути притягнутий до відповідальності. Йдеться про його фразу під час інтерв'ю з Юлією Латиніною, що українці нібито припустилися помилки, дозволивши собі розлюднити росіян. Раніше подібну тезу він просував у червні, критикуючи українців за їхню радість щодо смерті російського туриста, якого з'їла акула в Єгипті. Ну, а зараз блогер Олександр Нотевський повідомив, що написав на Арестовича заяву в СБУ, зазначивши, що роздуми про те, що ми нібито своїми образами росіян спровокували мобіків йти на війну, можуть мати ознаки виправдання російського вторгнення в Україну. Про що свідчить ця ситуація? Хто правий, а, хто винний? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На Арестовича подали заяву до СБУ: про що говорить ситуація – що загрожує екс-раднику голови ОП

Олексій Арестович. Фото - з відкритих джерел

Сьогоднішня поведінка Арестовича виглядає неприйнятною

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Висловлювання Арестовича найчастіше виглядають як відверті провокації. Дозволь собі таке інші блогери, вони швидко опинилися б у СІЗО СБУ – і укладали б угоду зі слідством, даючи свідчення щодо підриву ними довіри до українських збройних сил та виправдання російської агресії. За що б отримали п'ять років умовно".

За словами експерта, об'єктивно притягувати до відповідальності за таке досить важко. В Україні, наголошує він, все ж таки діє Конституція, згідно з якою, кожен має право висловлювати свої думки.

"Спроби виправдати російську агресію або робити висловлювання, що ображають ЗСУ, що підривають довіру до них, повинні проходити певну експертизу. Але притягнути за подібне за, наприклад, статтею 436-2.1 КК (виправдання або визнання правомірними дії РФ проти України, що карається на строк до 3 років позбавлення волі), вкрай важко", – запевняє Ростислав Кравець.

І більшість подібних справ закінчуються угодою зі слідством та умовними сроками, зазначає він.

"З огляду на те, що Арестович – обличчя медійне, яке довгий час озвучувало певні тези української влади для суспільства, на мій погляд, сьогоднішня його поведінка виглядає неприйнятною. Ну, а правову оцінку його поведінці мають надавати правоохоронні органи", – констатує експерт.

Наша радість смертям, які наздоганяють громадян РФ у різних куточках світу, навряд чи якось посилює їхнє бажання йти воювати в Україну

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов зазначає, що заява Арестовича, безумовно спірна, хоч як доросла людина він має право на свою думку.

"Я як військовослужбовець, який брав участь у визволенні кількох українських міст, особисто бачив в'язниці, де утримувалися цивільні, недостатньо лояльні до окупантів, тортури, братські могили розстріляних людей. Траплялося, що окупанти підкидали нам закатованих до смерті побратимів. Тому в очах військових, волонтерів, маси українців – розлюднювати росіян не можна з тієї простої причини, що вони самі себе розлюднили дуже давно", – зазначає експерт.

Кирило Сазонов не вірить у те, що наша радість смертям, які наздоганяють громадян РФ у різних куточках світу, якось посилює їхнє бажання йти воювати в Україну.

"Одиниці ідеалістів не становлять загрози, – пояснює він. – А мобілізація у них була і є примусова. Або як альтернатива тюремному терміну. Тому не думаю, що наші висловлювання наша ненависть якось стимулює росіян воювати. І з Арестовичем я в цьому плані категорично не погоджуюсь. Але намагатися його притягнути до відповідальності за ті чи інші висловлювання вважаю несерйозним. Тим більше, за допомогою СБУ, яка робить реально велику роботу, відловлюючи реальних ворогів (агентуру в рясах, навідників, корегувальників). І відволікати їх різного роду арестовичами, на мою думку, не варто".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна поза самітом G20: про що говорить позиція Індії – що ще може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини