Головна Новини Суспільство події Мюнхенська конференція з безпеки 2024: які очікування в України
commentss НОВИНИ Всі новини

Мюнхенська конференція з безпеки 2024: які очікування в України

Україні важливо розуміти, що Мюнхенська конференція з безпеки не зупиняє і не запобігає війнам, це просто дискусійна платформа

5 лютого 2024, 14:14 comments2577
Поділіться публікацією:

З 16 по 18 лютого у Мюнхені відбудеться конференція з безпеки. Туди не запросили ні Росію, ні Іран, які зараз, по суті, ламають світоустрій, що склався після Другої світової війни. Які очікування від цього заходу? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Мюнхенська конференція з безпеки 2024: які очікування в України

Мюнхенська конференція з безпеки. Фото з відкритих джерел

Потрібно не переоцінювати цей захід

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран акцентує, що Мюнхенська конференція з питань безпеки – це платформа, на якій проводяться дискусії щодо найбільших викликів перед світом.

"Є два виміри геополітики – локальний та глобальний. Нас зараз більше цікавить перший – будь-які рішення, які прискорять та збільшать надходження до України всього необхідного для протистояння російській агресії", – зазначає експерт.

За його словами, Україну трохи тригерить від цієї конференції після промови, яку сказав Путін 10 лютого 2007 року. Цей виступ вважається фактичною заявкою РФ на багатополярний світ, анонсом її імперських амбіцій, а також певною мірою – оголошенням нової холодної війни НАТО. І вже наступного року Росія напала на Грузію. А згодом – і на Україну.

"Широкомасштабний напад 24 лютого 2022-го, до речі, стався невдовзі після чергового "Мюнхена". Тож давайте не переоцінювати цей захід. Він не зупиняє і не запобігає війнам. Це просто дискусійна платформа", – пояснює Віктор Таран.

Він вважає, що цього року там, швидше за все, буде підписано безпековий договір між Україною та Німеччиною (на кшталт того, що ми у січні підписали з Великобританією). Можливо, також – між Україною та Францією.

"Непублічно, ймовірно, відбудеться дискусія на тему – запрошувати чи ні Україну в НАТО на липневому саміті Альянсу, який відбудеться у Вашингтоні. Думаю, обговорюватиметься також збільшення підтримки нашої країни з боку європейських держав. Німеччина вже закликала до цього. Мова, зокрема, може піти про снаряди. Є позиція Франції, яка хоче, щоб боєприпаси виготовлялися виключно на території ЄС (щоб гроші залишалися там). Але Євросоюз не справляється. Тому звучать пропозиції щодо закупівлі снарядів за межами ЄС", – зазначає експерт. – Не виключено, що обговорюватимуть загрозу виходу США з НАТО у разі повернення Трампа до Білого дому".

Велика увага буде приділена Україні

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова поділилася такою думкою:

"Безпекова конференція в Мюнхені стане черговим майданчиком, на якому говоритимуть про загрози світовій безпеці. Нині такими є Росія та Іран, яких цілком логічно не запросили на цей захід. До речі, поки що не ясно, які переговори проводитимуться з Китаєм. Думаю, у Мюнхені пролунають гучні заяви від низки політиків. Понад 50 світових лідерів, сотні міністрів із різних країн – це широка палітра. Питання України, Ізраїлю будуть у пріоритеті, враховуючи, що зараз є два потужні гарячі треки – російсько-українська війна та загострення на Близькому Сході. Але порушать також теми екології, енергетики, економіки, тому що і все це – про глобальну безпеку".

Приймаюча сторона – Німеччина – докладе максимум зусиль для вироблення рішень, які посилять європейську та глобальну безпеку, впевнена аналітик.

"Цікаво, що на 9 лютого анонсовано зустріч канцлера Німеччини Олафа Шольца з президентом США Джо Байденом. Велику увагу буде приділено Україні. У тому числі потребі підтримувати нашу країну. З допомогою від США поки що проблема, а ось ЄС на початку лютого ухвалив найважливіше рішення про виділення нам 50 млрд євро протягом чотирьох років. Сподіваємось на позитивні зрушення й у Штатах, тим більше, що Сенат уже подав відповідний законопроєкт. І такі візити до Штатів, і таких майданчиків як Мюнхенська конференція з безпеки важливі особисто для керівництва ФРН. Вони демонструють залучення до глобальних процесів, лідерство в ЄС, що зміцнює політичні позиції того ж Шольца", – констатує Олександра Решмеділова.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому лютий критично важливий місяць для України: які очікування від рішень союзників.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини