Головна Новини Суспільство події Корупційні скандали з військкомами набирають обертів: про що говорить ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупційні скандали з військкомами набирають обертів: про що говорить ситуація

Викоренити проблему може не тільки "чистка" у лавах військкомів, а й системний підхід до питань військового обліку та мобілізації

5 серпня 2023, 13:24 comments2160
Поділіться публікацією:

Тема корупції українських військкомів, яка стала на повне зростання після скандалу зі стрімким збагаченням під час війни начальника (тепер уже колишнього) Одеського обласного територіального центру комплектування (ТЦК) Євгена Борисова, продовжує набирати обертів. Так, цього тижня представники ДБР викрили запорізького військкома, який нараховував "бойові" премії своєму оточенню та сприяв членам кримінального угрупування. Також затримано начальника Голосіївського військкомату Києва, який був учасником схеми переправки військовозобов'язаних через кордон. Про що говорять результати полювання на нечистих на руку військкомів? Які висновки має зробити українське суспільство? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Корупційні скандали з військкомами набирають обертів: про що говорить ситуація

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Більшість військкомів, на жаль, головною метою ставлять особисте збагачення

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець вважає, що факти, які розкриваються навколо корумпованості українських військкомів, свідчать про повний провал військового обліку та питання мобілізації.

"Ми бачимо абсолютну неготовність більшості військкомів до виконання своїх безпосередніх обов'язків, їх вкрай низький моральний вигляд. Ті особи, які склали присягу, роками виконували свої обов'язки, показали свою неспроможність, корупційність – під час широкомасштабної війни, коли необхідно максимально зібратися та зробити все можливе (кожен на своєму місці) для відбиття агресії", – наголошує експерт.

На його думку, викорінити проблему може не лише "чистка" у лавах військкомів, а й системний підхід до питань військового обліку та мобілізації.

"Так "дика мобілізація", яка зараз фактично відбувається в Україні, є підтвердженням того, що більшість військкомів, на жаль, головною метою ставлять особисте збагачення, а не якісне виконання своїх обов'язків", – констатує Ростислав Кравець.

Змінити ситуацію може кардинальна реформа ТЦК

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Епопея, що триває, з перевірками військкомів навряд чи здатна шокувати українців. Можливо, лише у контексті сум, які там фігурують. Але не сам факт наявності корупції у цій системі. Оскільки кожен військовозобов'язаний – що до широкомасштабного вторгнення Росії, що згодом – стикався зі специфічними проявами діяльності військкоматів та військкомів. Включаючи проходження медкомісій та іншого, пов'язаного із призовом".

Експерт вважає, що змінити ситуацію може кардинальна реформа ТЦК, яка передбачає повне кадрове оновлення.

"Посади, які деякі займають там десятиліттями, мають зайняти фронтовики, – упевнений Ігор Рейтерович. – Також потрібна тотальна цифровізація. І, безумовно, максимально жорстке покарання тих, хто був причетний до корупційних злочинів і продовжує наживатися навіть під час широкомасштабної війни".

Скандали з військкомами – лише невеликий штрих загальної корупційної картини

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко називає скандали з військкомами – відображенням тієї негативної корупційної тенденції, яка спостерігається у різних аспектах життя в Україні навіть під час війни, коли потрібна максимальна підтримка армії.

"По всій країні відбуваються якісь дивні будівництва, зокрема стадіонів. На це витрачаються сотні мільйонів гривень. У Києві в чергове перекладають бруківку, евакуатори продовжують красти автомобілі. При цьому столичні чиновники і бариги, які до них присмокталися, наживаються на різних схемах", – підкреслює експерт.

Зважаючи на це, продовжує він, скандали з військкомами – лише невеликий штрих загальної корупційної картини.

"Але слід розуміти, що будь-яка влада, будь-які політики та чиновники – це відображення суспільства. І ті ж військкоми свого часу, мабуть, обурювалися корупцією в якійсь іншій сфері, – зазначає Сергій Войченко. – Іноді за гаслами "всіх зловити!" криється бажання переділу. Поки не зрозуміло, до чого зрештою призведуть усі ці військком-затримання (для цього потрібно мати доступ до кримінального провадження). Але, як неодноразово показала практика, революційна доцільність далеко не завжди добре закінчується".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Росія виграє від виходу із зернової угоди – чи достатньо реагує на це світ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

5 серпня 2023, 13:00

Не країна, а повна труха з православною сектою який доручено відроджувати духовність. Не впорались не змогли не мали морального права мати власну країну. Цим скористались представники Божого народу Кернес Труханов Філатов Садовий Зе Єрмак ... ще і розширили свій бізнес на крові.


Новини