Головна Новини Суспільство події Корупційні скандали в уряді: чому вони випливли саме зараз – у чому головна небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупційні скандали в уряді: чому вони випливли саме зараз – у чому головна небезпека

Без конкретних посадок владі складно буде пояснити те, що сталося

23 січня 2023, 12:10 comments1998
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський відреагував на корупційні скандали у Кабміні. За його словами, цей тиждень буде часом відповідних – справедливих рішень. Вже є реакція Мінрегіону щодо хабарницької схеми, до якої причетний заступник міністра Василь Лозинський. І Міноборони – щодо журналістського розслідування по закупівлі послуг харчування для військових за завищеними цінами. Чому скандали спливли зараз? Як може розвиватися ситуація? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Корупційні скандали в уряді: чому вони випливли саме зараз – у чому головна небезпека

Долари. Фото: з відкритих джерел

Подібні корупційні історії можуть призвести до серйозного соціального вибуху, небезпечного для внутрішньої стабільності

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Швидше за все, незабаром настане та сама весна, коли "саджамуть". І натяки на це роблять уже самі "слуги". Зараз ситуація кардинально змінилася, якщо порівнювати із довоєнним часом. Толерантність суспільства до корупції різко змінилася. До війни корупційні факти також викликали обурення та скандали, але суспільство було апатичне до цих історій. Нині, за умов війни, розрухи, жертв, це викликає колосальний гнів. І такі корупційні історії можуть призвести до серйозного соціального вибуху. Небезпечному для внутрішньої стабільності.

Це, наголошує експерт, є внутрішнім фактором. Є й зовнішній.

"Практично нульова толерантність до української корупції зараз і у наших західних партнерів. Вони дають Україні десятки мільярдів доларів, забираючи їх у своїх платників податків, недофінансуючи власні соціальні програми. І природно, що в Європі, у США ніхто не терпітиме факти корупції в нашій країні", – упевнений Олексій Кущ.

Для України, констатує він, зараз настає своєрідний момент істини у боротьбі з корупцією. Поки не буде посаджено топових чиновників, так звані "великі риби", поки вони не отримають реальні терміни без можливості вийти під заставу, ніхто не повірить у реальність боротьби з корупцією, вважає експерт.

Ми найближчим часом побачимо досить велику зміну в персоналіях

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін звертає увагу, що паралельно з корупційними скандалами було анонсовано серйозні зміни у персональному складі Кабінету міністрів.

"Гадаю, це єдиний процес. І ми найближчим часом побачимо досить велику зміну в персоналіях. Говорять про ймовірне звільнення міністра палива та енергетики Германа Галущенка. Є розуміння того, що швидше за все будуть інші ротації", – зазначає експерт.

За його словами, коли ми говоримо про корупційні скандали в Міноборони, треба розуміти, що там ніколи не було чисто й гладко. Періодично ми чули про ті чи інші скандали, які там відбувалися. Нині все посилюється війною.

"У цій ситуації будь-які корупційні діяння виглядають значно обтяжливішими, ніж у мирний час. Це ж стосується заступника голови Мінрегіону – Лозинського зі схемами на ввезенні генераторів. Це все великий нарив, який набухав давно, а прорвався лише зараз, – пояснює Олег Пендзін. – Безумовно, Україна – далеко не позакорупційна країна. Але наразі ми маємо чудову нагоду провести масштабні антикорупційні чистки, у тому числі в Кабміні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського анонсували "активні посадки" вже навесні




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Светлана Гетман

24 січня 2023, 16:50

Сейчас у Украины самый страшный враг- внутренний. Он разъедает страну уже 31 год. Сегодня у страны уникальный шанс построить крепкую независимую Украину.. нужна команда умных, смелых честных , любящих свою Родину людей. Вот главная задача Президента в этом вопросе. И действовать надо быстро. Нет у Украины время на раскачку. счёт должен идти год за пять. Мы не имеем право предать память наших людей, погибших в этой страшной войне.

semmm

23 січня 2023, 15:32

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> https://e.vg/ntech

Ігор

23 січня 2023, 12:42

Саме корупційність малоправославії і привела війну. Треба міняти Систему, посадки не допоможуть, на їх місце приходять більш завзяті. Це сигнал великоправославії. Після поразки Росії, до неї прийде орда корумпованих гауляйтерів під керівництвом Єрмака Гетманцева .... Окупація і розпил будуть епічними. ЄС і США будуть мовчки заохочувати. Ніхто не допоможе. Все сплановано. Будь якого активіста польють брудом як наш Міноборони і знищать. Сотні років в світі про це розграбування Імперії будуть складати легенди.


Новини