Головна Новини Суспільство події Коли Україна може отримати літаки західного зразка – про що говорять дії низки країн
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли Україна може отримати літаки західного зразка – про що говорять дії низки країн

Заяви про готовність низки країн розпочати підготовку українських військових льотчиків – це крок у позитивному напрямку

17 травня 2023, 18:15
Поділіться публікацією:

Слідом за Британією, Францією, Нідерландами про готовність навчати українських пілотів, ставши частиною "літакової коаліції", заявила Бельгія. І хоч безпосередньо про передачу нам тих же британських винищувачів Eurofighter Typhoon поки не йдеться, лід, схоже, рушив. У Міноборони України, до речі, раніше зазначили, що ми потребуємо 40-50 літаків на кшталт американських винищувачів F-16. Які перспективи того, що ми в найближчому майбутньому отримаємо потрібні "крила"? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Коли Україна може отримати літаки західного зразка – про що говорять дії низки країн

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Україна може отримати необхідні нам винищувачі вже до кінця року

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов зазначає, що, коли ми говоримо "літакова коаліція", йдеться про коаліцію країн, які готові навчати наших пілотів або надати нам винищувачі, причому – натовського зразка. Здатні не тільки знищувати літаки противника, а й безпілотники та ракети.

"По суті, йдеться про оборонну зброю. Росіяни все частіше запускають ракети саме з літаків, вони ж останнім часом активізували скидання керованих авіабомб. А сучасні винищувачі здатні не підпускати ворога на відстань, що дозволяє йому завдавати ударів по нас, – пояснює експерт. – Нам потрібне подібне озброєння, незалежно від дати закінчення війни. Допустимо, РФ виведе свої війська з України, навіть виплатить репарації. Але й у цьому випадку нам важливо мати сучасні винищувачі. Щоб у росіян не виникало спокуси нападати на нашу країну. Тож щит із винищувачів нам потрібен у будь-якому разі".

Схоже, Україна може отримати необхідні винищувачі вже до кінця року, вважає Микола Спіридонов.

"Періодично звучать заяви, що підготовка пілотів таких сучасних літаків займає від трьох до п'яти років. Але тут скоріш мається на увазі навчання "з нуля". А в Україні є пілоти з серйозним бойовим досвідом. І їм потрібні не роки, а місяці, щоб освоїти винищувач сучасного зразка", – наголошує експерт.

За його словами, криголамом у формуванні "винищувальної коаліції", зважаючи на все, виступає Британія.

"Доки інші країни вагаються, вона робить перший крок. Так було і з танками. Так, схоже, буде і з сучасними бойовими літаками. А потім, мабуть, підтягнуться й інші. Зважаючи на все, процес буде запущений у найближчому майбутньому", – констатує експерт.

Перш, ніж підготовка пілотів розпочнеться, пройде чимало часу і ще не вирішено формально питання про виділення літаків

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, розмірковує так:

"Заяви про готовність низки країн розпочати підготовку українських військових льотчиків – це крок у позитивному напрямку. При цьому потрібно розуміти, що перш, ніж така підготовка почнеться, пройде чимало часу. І ще не вирішено формально питання виділення літаків".

Літаки, наголошує експерт, коштують дуже дорого. Тому навіть кілька винищувачів можуть швидко вичерпати кошти, виділені на підтримку України.

"До того ж триває дискусія про те, чи потрібні літаки Україні прямо зараз чи скоріше на перспективу", – зазначає Володимир Дубовик.

На його думку, позиція США, які поки не готові давати нам F-16, може змінитись у позитивний бік з цього питання після заяв інших країн.

"Так неодноразово вже бувало: одна країна ініціює, а інші згодом підключаються, нагадує експерт. – Сподіватимемося також, що за виділенням Великобританією далекобійних ракет і заявою Парижа про те, що вони теж розглядають таку можливість, будуть кроки в цьому напрямку також інших країн".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підставили Путіна: у РФ творців гіперзвукових ракет звинуватили у держзраді.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини