Головна Новини Суспільство події Хто виграє від тривалої кризи у відносинах України та Польщі: як виправити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто виграє від тривалої кризи у відносинах України та Польщі: як виправити ситуацію

Заклики до моралі та моральності не вирішують проблему, з приєднанням до протесту польських перевізників ситуація лише посилиться

27 лютого 2024, 10:52
Поділіться публікацією:

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що, якщо Україна та Польща посваряться через зерно, це стане найбільшим ідіотизмом в історії взаємовідносин двох країн. Він закликав шукати консенсус, запевняючи, що, незважаючи на запевнення української сторони, що все зерно йде транзитом, його частина залишається в Польщі. Тим часом польські фермери, які влаштували блокування кордону з Україною та пропускних пунктів, продовжують розсипати агропродукцію з нашої країни. Свої протести мають намір відновити і польські перевізники, які скаржаться, що українці витісняють їх із ринку. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для порталу "Коментарі".

Хто виграє від тривалої кризи у відносинах України та Польщі: як виправити ситуацію

Блокада кордону. Фото з відкритих джерел

"Руку Кремля" видно дуже добре

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна називає блокування польсько-українського кордону – ситуацією за межею всіх мислимих та немислимих моральних норм.

"Відрізати від зовнішнього світу воюючу знекровлену країну, яка вирощує та збирає свій урожай під обстрілами – верх цинізму. Але, на жаль, заклик до моралі та моральності не вирішує проблему, з приєднанням до протесту польських перевізників ситуація лише посилиться. Тому потрібно розбиратися "кому це вигідно" та вживати відповідних заходів", – вважає експерт.

За її словами, у цій ситуації слід звернути увагу на кілька моментів.

По-перше, польські протестувальники не висувають жодних виразних вимог до Києва. Вони закликають польську владу та владу ЄС, мовляв "зрозумійте нас і допоможіть, не витримуємо конкуренції".

Але ж у такому разі й акції протесту організовуються перед будівлями держустанов, адже саме вони мають "почути та зрозуміти". Протестувальники, які заблокували кордон та регулярно здійснюють акти вандалізму з українським зерном, явно мають інші цілі та завдання, зазначає Ганна Малкіна.

По-друге, продовжує вона, Україна не є лідером експорту зерна на європейський ринок. Якщо подивитися за цифрами, його частка становить трохи менше 10%.

"А хто ж постачає до Європи найбільше зерна? Росія! І, якщо заборонити його ввезення на територію Євросоюзу, то ринку вистачить усім полякам і українцям та іншим цивілізованим країнам. Ось і вирішення проблеми, якщо, звичайно, є мета її вирішити", – акцентує політолог.

По-третє, Росія своїм експортом, у тому числі вкраденим в України зерном, демпінгує ціни за рахунок дешевих транспортних витрат, наголошує Ганна Малкіна. І звертає увагу на цифри Лондонської біржі, де зафіксовано історичний мінімум вартості зерна та іншої сільгосппродукції. Але винна чомусь Україна...

"Якщо повернутися до питання "кому це вигідно", то відповідь очевидна. І "руку Кремля" тут можна побачити не лише за найактивнішими проросійськими учасниками протесту, і не лише за плакатами на тракторі зі зверненням до Путіна. Сама ситуація за себе говорить: це не вигідно ЄС, це не вигідно Польщі, це тим більше не вигідно Україні. Головний бенефіціар протесту – РФ”, – резюмує експерт.

У цій ситуації ми повинні бути дипломатичнішими

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що блокування української аграрної продукції з боку Польщі пов'язане насамперед із загальними фермерськими протестами в Європі.

"Буквально вчора збиралися у Брюсселі міністри сільського господарства країн-членів ЄС, ухвалювали певні рішення, спрямовані на підтримку місцевих аграріїв. Чи будуть певні спрощення для них у рамках єдиної сільськогосподарської політики Євросоюзу. Але, звісно, є чимало питань до напруги через поставки української агропродуції на європейський ринок. І мова там не лише про зерно, – зазначає експерт. – На даний момент ми поставляємо туди продукцію без мит та без особливих квот. Що, звичайно, б'є по європейських фермерах".

На думку Віталія Бали, у цій ситуації ми повинні бути дипломатичнішими. Якщо ми говоримо, що в Польщі осідає всього 5% нашої продукції, а місцева влада та фермери запевняють, що – набагато більше, потрібно шукати коріння проблеми.

"Не виключено, що є певні схеми наших приватних комерційних структур, які займаються перевезеннями-продажем агропродукції. Потрібно наводити лад. Паралельно шукають інші шляхи транзиту", – пояснює експерт.

Також слід шукати точки зіткнення з польськими перевізниками, упевнений він. І нагадує, що саме далекобійники минулого року розпочали блокаду. Тому підтягнулися фермери. На якийсь час перевізники заспокоїлися, але наразі запевняють, що досягнуті раніше угоди не виконуються.

"Ми не зуміли грамотно вирішити питання минулого року, адже проблеми нікуди не поділися. Тепер пожинаємо відкладені неприємності, – резюмує політолог. – Слід йти на поступки, нам стратегічне партнерство важливіше. Але точно не робити так, як зробив наш уряд, коли 23 лютого приїхав на кордон із Польщею та влаштував там фотосесію, чудово знаючи, що польська сторона на зустріч не приїде. Помилок ми наробили і коли у вересні подали скаргу до СОТ на Польщу, Словаччину, Угорщину, посиливши конфлікт. Загалом, натворювали самі собі проблем, які тепер обов'язково потрібно вирішувати. Але вже значно більшою кров'ю, ніж можна було минулого року".

Читайте також на порталі "Коментарі" — польсько-українські проблеми: чи є перспектива врегулювання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини