Головна Новини Суспільство події Хто і навіщо порушує тему ядерної зброї – чи може Кремль зважитися на підрив ЗАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і навіщо порушує тему ядерної зброї – чи може Кремль зважитися на підрив ЗАЕС

Буквально з перших тижнів широкомасштабного вторгнення в Україну Кремль активно розігрує тему ядерного шантажу

1 липня 2023, 14:50
Поділіться публікацією:

Ядерна тема знову активно обговорюється в ракурсі російсько-української війни та поширення ядерної зброї. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний запевняє, що путінські погрози щодо можливого застосування ядерної зброї не зупинять наші наступальні дії. Польща оголосила про бажання розмістити на своїй території ядерну зброю у відповідь на перетягування російської тактичної ядерної зброї (ТЯЗ) до Білорусі. Все голосніше йдеться про ризики теракту на окупованій Запорізькій АЕС. Куди заведе РФ їх ядерна істерика? Блеф і шантаж це – чи загроза теракту на ЗАЕС, чи застосування ТЯЗ – реальна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хто і навіщо порушує тему ядерної зброї – чи може Кремль зважитися на підрив ЗАЕС

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Ми бачимо елементи політичного шантажу з боку росіян

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Тема ядерного шантажу активно використовується Росією. Буквально з перших тижнів широкомасштабного вторгнення в Україну, коли було захоплено Чорнобильську АЕС та Запорізьку АЕС. Наразі ЗАЕС у центрі уваги, особливо після знищення росіянами Каховської ГЕС, що призвело до зникнення Каховського водосховища. В результаті можуть бути проблеми із наповненням охолоджувача на ЗАЕС".

Це все, наголошує експерт, елементи політичного шантажу з боку росіян. Як і мінування території ЗАЕС. Як і розміщення ТЯЗ на території Білорусі.

"РФ робить це, сподіваючись, що НАТО дасть слабкість, – пояснює Євген Магда. – Але я думаю, що НАТО у питаннях ядерної зброї має певне розуміння — і певне бажання до дій. І блок на такі проблеми реагуватиме гостро. Ну, а спекуляції навколо ядерної зброї чи ядерного матеріалу з метою зараження певної території населення зменшаться після проведення саміту Альянсу, наміченого на 11-12 липня у Вільнюсі".

На думку експерта, заява глави польського уряду Матеуша Моравецького про те, що його держава готова до розміщення ядерної зброї на своїй території, є елементом передвиборчої кампанії, яка триває в цій країні. Крім того, таким чином Польща позиціонує себе як найпослідовніший союзник США у Європі, вважає Євген Магда.

"Але це непроста дискусія і швидких-легких рішень тут не буде, – уточнює він. – Я виступаю за те, щоб Україна, Польща та Литва проводили більше консультацій у рамках Люблінського трикутника. І говорили про необхідність нейтралізації тих загроз, які виникають у зв'язку з розміщенням ТЯЗ та вагнерівців на території Білорусі".

Росіяни можуть піти на теракт на ЗАЕС

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак нагадує, що договір про нерозповсюдження ядерної зброї підписали понад 190 країн. І його розміщення у тій самій Польщі буде порушенням домовленостей – як країною, яка передає таку зброю, так і тією, що її приймає. А тому, прогнозує він, заява Польщі може залишитися лише заявою.

"Щодо нібито переміщення російської ТЯЗ на територію Білорусі – це, безумовно, порушення всіх договорів. Але не факт, що така зброя взагалі є на білоруській території. Так, приїхали військовослужбовці, привезли якісь ящики, контейнери. Щось начебто розмістили. Щось охороняють. Але ніхто не знає – що саме. Про це можуть знати хіба що Путін, Шойгу та Герасимов", – зазначає експерт.

Він не відкидає, що росіяни можуть піти на теракт на ЗАЕС. Але, пояснює Іван Ступак, навіть якщо окупанти підірвуть будівлю станції, всі блоки, окрім одного, зупинено. І перебувають у режимі заморозки.

"Там немає роботи на підвищених оборотах, як було у Чорнобилі. Імовірний витік радіації – мінімальний. Швидше за все, у нас просто не стане чергового об'єкта енергетики, критичної інфраструктури. Його можуть знищити як Каховську ГЕС. Завдання росіян — відкинути нас у кам'яний вік, позбавити світла та тепла, особливо перед черговою зимою. Наше завдання – перемогти їх на полі бою, поламати усі терористичні плани", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ситуація на ЗАЕС: у США розповіли про сценарії, до яких може вдатися Росія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини