Головна Новини Суспільство події Гучні корупційні скандали в Кабміні: про що вони говорять – чи можуть бути покарані винні
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучні корупційні скандали в Кабміні: про що вони говорять – чи можуть бути покарані винні

Де є державні гроші, там у 99% випадках будуть якісь схеми із завищенням цін

22 січня 2023, 13:47 comments2132
Поділіться публікацією:

Національне антикорупційне бюро України провело обшуки та затримало заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури (в.о. міністра) Василя Лозинського. Зазначається, що Лозинського було затримано за отримання хабара в 400 тисяч доларів при закупівлі генераторів. Повна сума контракту складала 1,8 мільярда гривень. Міністерство інфраструктури України підтвердило його затримання за підозрою у розкраданні бюджетних коштів. Набирає обертів ще один корупційний скандал, пов'язаний із урядом. Журналісти з'ясували, що Міноборони в низці областей закуповує продукти для ЗСУ в середньому вдвічі-втричі вище за ринкову вартість. Про що свідчать оприлюднені дані? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Гучні корупційні скандали в Кабміні: про що вони говорять – чи можуть бути покарані винні

Долари. Фото з відкритих джерел

Якщо раніше потрібно було прописати умови під конкретного постачальника, то зараз все робиться в ручному режимі

Адвоката, керівного партнера в Юридичній фірмі Patriot.Legal Дениса Бондаря у цих корупційних скандалах дивують прості люди, які "несподівано" обурилися цим схемам.

"Оприлюднені дані є лише черговим підтвердженням масштабних корупційних дій, які набрали обертів під час президентства Зе. Тут слід також згадати і мільярдний тендер на ремонт доріг на користь фітнес-тренера, а насправді пов'язаної з Резніченком (голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації) особи. На мою думку, такі тендери із завищенням оплат за постачання товарів, а також на різні послуги є в кожному міністерстві, у кожному державному органі та державному підприємстві! Простіше кажучи, де є державні гроші, там у 99% випадках будуть якісь схеми із завищенням цін", – наголошує Денис Бондар.

Він упевнений, що це цілий бізнес в Україні. Не дарма, зазначає експерт, кажуть у бізнес-колах: "Кращий бізнес у державі, це бізнес, пов'язаний з бюджетними грошима".

"Так було і до повномасштабної війни, так продовжується і зараз. Однак сьогодні це могло набути ще більших масштабів, оскільки прибрали тендерні закупівлі, – наголошує Денис Бондар. – Якщо раніше ще потрібно було прописати умови під конкретного постачальника, то зараз все робиться у ручному режимі, ще й про ці закупівлі майже немає інформації. Ну і, звичайно, більшість таких схем покривають корумповані правоохоронці за певний відкат".

А потім, продовжує експерт, українці з подивом спостерігають, як якісь люди, які офіційно не мають жодного публічного серйозного бізнесу, витанцьовують з прапором України в Куршавелі і витрачають десятки тисяч доларів сумнівного походження за один похід до ресторану.

"На мою думку, далі ситуація розвиватиметься за стандартним сценарієм. Знайдуть когось крайнього (покажуть), мине час, люди забудуть про ці злочини і справи спустять на гальма. А ті, хто стоїть за схемами в тому ж Міноборони, не несе жодної відповідальності", – прогнозує Денис Бондар.

Не дарма кажуть: "Якщо вкрадеш палицю ковбаси, то сядеш, а якщо крастимеш вагонами, то ні", констатує експерт.

Незабаром може виявитися, що не було хабара, що в суді нічого довести неможливо

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Затримання заступника голови Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури – чергове підтвердження того, що різноманітні конкурси та відбори для осіб, які йдуть у владу, абсолютно не є гарантією запобігання корупції. Ніякий це не запобіжник. Вважаю, що необхідно скасовувати ці дорогі конкурси, різні комісії щодо відбору".

Експерт нагадує, що до рішення суду ми не можемо говорити про те, що був якийсь хабар, що людина в чомусь винна. Поки що, наголошує він, маємо лише заяви правоохоронців, які ще має підтвердити суд.

"В результаті може виявитись, що не було жодного хабара (як це часто вже бувало у випадку з НАБУ), що в суді нічого довести неможливо. Неодноразово справи, з помпою відкриті, зрештою розсипалися", – наголошує Ростислав Кравець.

Але якщо це порушення закону справді сталося – вина тут не лише Лозинського, упевнений він.

"Свого часу, як тільки з'явилася ухвала Кабміну щодо ввезення в Україну генераторів, я звертав увагу на те, що вона з самого початку – корупційна. І навіть звертався до НАБУ з проханням відкрити кримінальну справу стосовно урядовців. Тому що самі вимоги для звільнення генераторів від сплати податків були досить дивними. Навіщо вносилися зміни до ковідної постанови. Послаблення для ввезення генераторів робили "під соусом" не необхідності воєнного часу через удари агресора по нашій енергетичній системі, що відбивається на всіх громадянах та економіці України, а нібито – у рамках боротьби з ковідом. При цьому висувалися дивні вимоги щодо наявності якихось інструкцій, технічних регламентів та інших документів. Навіть митниця не могла пояснити, що таке. Тобто, з самого початку ця постанова мала корупційний характер, – акцентує експерт. – І якщо правопорушення з боку Лозинського буде підтверджено, вся ця історія покаже, що всі члени Кабміну, які підтримали ухвалу про ввезення генераторів, є корупціонерами".

Щодо закупівель продуктів харчування для ЗСУ за нібито завищеними цінами, то Ростислав Кравець вважає за необхідне звернути увагу на те, хто оприлюднив цю інформацію (т.зв. "громадський діяч у галузі боротьби з корупцією" Віталій Шабунін). А також – коли вона була оприлюднена (під зустріч у форматі "Рамштайн" з постачання озброєння Україні для відбиття російської агресії".

"Пул "суспільників" та "журналістів", що промишляє на антикорупційній тематиці, відносять до так званого "батальйону імені Джорджа Сорроса" ("бідося", "бідосі"). Необґрунтовані звинувачення від цієї компанії на адресу Міноборони вже лунали. Наприклад, про закупівлю палива за нібито завищеними цінами. Справа знаходиться в антикорупційному суді і, як демонструє розслідування, виразних доказів там немає. Як і зараз, ті звинувачення були оприлюднені якраз під тему необхідності постачання Україні нових видів озброєння", – зазначає експерт.

На його думку, це свідчить про те, що особи, які висувають такі звинувачення (без доказів, що їх підкріплюють), вимагають надання якихось контрактів (захищених держтаємницею, що нормально для воєнного часу) – цілеспрямовано завдають удару по обороноздатності України. Щоб нам не давали тієї чи іншої зброї, щоб дискредитувати Міноборони та загалом владу, щоб "заморозити" надання нашій країні фінансової допомоги.

"Чому замість заяви до правоохоронних органів усі ці "бідосі" вкидають подібну непідтверджену інформацію до мас саме в такі періоди? Чому їм підіграє НАБУ, яке так "вчасно" взялося за Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури? Думаю, це цілеспрямована атака, більше того – спецоперація іноземних спецслужб, яка має на меті ускладнення отримання Україною всієї необхідної допомоги. І не випадково вже з'явився коментар від Міноборони саме в такому ракурсі", – робить висновок Ростислав Кравець.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: ключові складові цьогорічної поразки Росії — чи є вже перспективи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ігор

22 січня 2023, 15:31

Росія і ЄС можуть побачити, як будуть розкрадати їх допомогу і репарації. Фактично переможена Росія стане колонією для розкрадання. У парку Горького в Москві і в інших містах будуть монументи бородатому Карлу асвабадытэлу, а військовий хор Росії буде співати: Стоыть пыд горою Алыоша православної секти УПА-экстремыст.


Новини