Головна Новини Суспільство події Гучне затримання голови Верховного суду на хабарі: про що говорить прецедент
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучне затримання голови Верховного суду на хабарі: про що говорить прецедент

Те, що відбувається, підкреслює, що жодні величезні зарплати, ніякі величезні пенсії не здатні змінити суть продажу нашої судової системи

16 травня 2023, 11:00 comments1734
Поділіться публікацією:

Всеволода Князєва, який є головою Верховного Суду України з 1 грудня 2021 року, затримано на хабарі в 2,7 млн доларів. Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що йдеться про хабар, який передавався від осіб, які виступають з боку олігарха Костянтина Жеваго. Справа нібито стосувалася того, що 19 квітня цього року ВС скасував постанову Північного апеляційного господарського суду про визнання недійсним договору 2002 року про купівлю-продаж 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo та передачу їх чотирьом компаніям – колишнім акціонерам підприємства. Експерти проаналізували те, що відбувається для видання "Коментарі".

Гучне затримання голови Верховного суду на хабарі: про що говорить прецедент

Всеволод Князєв. Фото: з відкритих джерел

Наші антикорупційні органи показали, що недоторканних немає

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розмірковує так:

"Шкода, що люди, яким суспільство дало такий кредит довіри та чималі зарплати, стали хабарниками. Але, з іншого боку, чудова робота антикорупційних органів".

Останні, за словами Ярослава Железняка, довели, що недоторканних немає. І це, підкреслює він, сигнал решті чиновників, що черговий їхній хабар може швидко стати фото на їхньому дивані.

Потрібно міняти докорінно систему, судді мають обиратися не своєю ж радою суддів, а звичайними людьми

Економічний експерт Данило Монін вважає, що ця справа – про організоване злочинне угруповання "Судді" (з наголосом на "у").

"Те, що відбувається, підкреслює, що жодні величезні зарплати, ніякі величезні пенсії не здатні змінити продажну суть нашої судової системи, яка прогнила до дна, довіра до якої дорівнює нулю", – зазначає експерт.

На його думку, єдине, що вселяє оптимізм, це новий голова НАБУ Кривонос, який показує, як реально треба працювати, а не те як робив колишній голова НАБУ – Ситник, який оспівується всіма антикорупціонерами.

"Я думаю, треба змінювати докорінно систему. Швидше за все, судді мають обиратися не своєю радою суддів, а звичайними людьми – голосуванням, з можливістю відкликання", – резюмує Данило Монін.

Якщо в ході слідчих дій виявиться, що до отримання хабарів причетні й інші судді Верховного Суду – це має стати стимулом для перегляду всієї системи роботи вищих судових інстанцій

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що справа Князєва є дуже резонансною, тому логічно очікувати на публікацію додаткових деталей: хто саме передавав хабар, чи є докази злочинної змови, чи визнає провину сам фігурант.

"І що особливо цікаво – чи задокументовано весь ланцюжок, аж до замовника та організатора передачі хабара, – зазначає експерт. – На публікацію цих деталей потрібні спеціальні дозволи прокурора. Якщо в ході слідчих дій виявиться, що до одержання хабарів причетні й інші судді Верховного Суду – це має стати стимулом для перегляду всієї системи роботи вищих судових інстанцій та механізмів контролю за їх формуванням. Як виявилось, наявність незалежних зовнішніх конкурсних комісій не є панацеєю від потрапляння на високі посади осіб, схильних до корупції. До речі, окрім кримінального розслідування, можливо, варто переглянути історію призначення на посади викритих у корупції високопосадовців. Якщо припускаються помилок члени комісій – хоча б не запрошувати цих експертів у подібні комісії з відбору наступних судових органів чи будь-які інші кадрові конкурси".

На жаль, продовжує Ігор Попов, жодної іншої відповідальності за такі важливі рішення не передбачено. В результаті за появу часто некомпетентних чи навіть корумпованих кадрів відповідальності не несе взагалі ніхто.

"Наприклад, кількох керівників АРМА відбирали на максимально прозорих конкурсах, потім звільняли та порушували кримінальні справи, в результаті функції АРМА тихо розподілили між "старими" органами, і реформу згортають, – розповідає експерт. – Це не означає, що конкурсні комісії треба скасувати. Але явно слід удосконалити їхню роботу, до складу комісій підбирати відповідальних та досвідчених експертів та посилити політичну відповідальність суб'єкта призначення за роботу призначених кадрів".

Щодо загальної ситуації з боротьбою з корупцією, то найважливішим чинником її посилення буде невідворотність покарання, упевнений Ігор Попов. На його думку, критерієм успішної антикорупційної діяльності мають стати завершені розслідування із переданими до суду обвинувальними актами, а також обвинувальні вироки.

"Статистика розслідування справ щодо топ-корупції показує, що більшість із них "зависли" на стадії оголошення підозри та проведення прес-конференції. До суду передаються переважно дрібні справи, або ж акти про угоди зі слідством, – наголошує експерт. – У "справи Князєва" є шанс довести можливість швидкого справедливого покарання, оскільки розслідування не потребуватиме вивчення господарської діяльності деяких компаній з офшорними юрисдикціями чи допитами сотень свідків. Але варто нагадати, що до вердикту суду будь-який громадянин залишається невинним і має всі права на захист у судах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як війна змінює вектор – чому Україна вже має далекобійну зброю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ермаков

16 травня 2023, 17:30

Пора прекратить выделять некоторые групп людей с огромными зарплатами, которые еще больше воруют. Огромные Зарплаты нужно немедленно уменьшить и установить обычные нормативы. Это задача кабмина и депутатов, которые в большей мере занимаются наращиванием законов о дополнительных штрафах за все, что им взбредет в голову. У нас должно быть свободное государство, а не пугание бедных людей огромными штрафами.


Новини