Головна Новини Суспільство події Головні висновки візиту Сі Цзіньпіна до Москви: навіщо він був потрібний Китаю та Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки візиту Сі Цзіньпіна до Москви: навіщо він був потрібний Китаю та Росії

Китай публічно продемонстрував, що Китай не прислухається до позиції Заходу щодо РФ

22 березня 2023, 13:18 comments1219
Поділіться публікацією:

Завершився візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до Москви. Під час спільного брифінгу з російським президентом Володимиром Путіним, який відтепер носить тавро міжнародного злочинця, Сі заявив, що його країна хоче сприяти примиренню та поновленню переговорів у рамках "мирного плану" щодо війни в Україні. Путін, який лебезив перед керівником КНР, запевняв, що багато положень у китайському "мирному плані" співзвучні з підходами Росії. Москва та Пекін обговорили співпрацю у різних сферах, включаючи військову. Які основні висновки можна зробити після візиту? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Головні висновки візиту Сі Цзіньпіна до Москви: навіщо він був потрібний Китаю та Росії

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

Даним візитом Китаю важливо було продемонструвати, що він пропонує мир, тоді як Україна та Захід налаштовані вирішити ситуацію військовим шляхом

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник вважає, що підтримка Китаєм російських дій стає дедалі очевиднішою.

"І хоч КНР поки що не переходить "червоні лінії" у сенсі створення з РФ якогось військово-політичного блоку чи прямих постачань зброї країні-агресору, видно, що політичні, геополітичні цілі Пекіна та Москви збігаються. А саме – ослаблення США, руйнація однополярного світу", – пояснює експерт.

За його словами, візит Сі Цзіньпіна до Росії мав кілька цілей.

"Передусім – це демонстрація того, що Китай не прислухається до позиції Заходу щодо РФ. Ігноруючи, зокрема, ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна. Незважаючи на те, що Захід чітко дав зрозуміти, що Путін вважається не просто ізольованою персоною, а й злочинцем, максимально токсичною фігурою, Сі тиснув йому руку, запевняв у всілякій підтримці, запрошував до Китаю. У цьому сенсі візит мав продемонструвати, що політико-економічна блокада РФ прорвана. Що з нею можна мати справу. Це своєрідні китайські меседжі близьким до Росії країнам Латинської Америки, Африки. Плюс – демонструвалась особиста підтримка Путіну. Китайський лідер прямо заявив, що сподівається, що Путіна переоберуть у 2024 році", – зазначає Руслан Бортник.

Останнє, на його думку, вже є знаком російським політичним елітам. Мовляв, не треба чіпати Путіна, він особистий партнер "товариша Сі".

"Зрозуміло, що основні публічні акценти у російсько-китайській співпраці робилися на економіці. Але непублічно цілком могли йти розмови про кооперацію у військовій сфері, – вважає директор УІП. – Китай зберігає опцію надання РФ військової допомоги у разі, якщо країна-агресор очевидно програватиме і опиниться на межі розпаду. Для КНР стратегічно важливо, щоб РФ продовжувала сковувати Захід, не дозволяючи концентруватися на азіатському напрямку, в регіонах, де є ключові інтереси самого Китаю".

Крім того, продовжує експерт, даним візитом Китаю важливо було продемонструвати, що він пропонує мир (нехай навіть вельми умовний), тоді як Україна і сили Заходу, які стоять за нею, налаштовані вирішити ситуацію військовим шляхом.

"КНР була потрібна хоча б теоретична підтримка Росією запропонованого Пекіном мирного плану. Особливо на тлі попереднього успіху у примиренні Ірану та Саудівської Аравії. Можна не сумніватися, що Китай використовує ситуацію для переконання країн Азії, Африки, Латинської Америки у своїй "миротворчій" ролі. Паралельно звинувачуючи США у гегемонії, розпалюванні воєн тощо, – прогнозує Руслан Бортник. – Тому візит став ще й своєрідною платформою для просування геополітичної формули КНР, яка прямо конкурує з американською".

Експерт також зазначає, що сторони погодилися, що торгівля з іншими країнами може вестися в юанях.

"Фактично Китай надає свою фінансову структуру, свою грошову одиницю для обходу антиросійських санкцій", – пояснює Руслан Бортник.

При цьому, робить висновок, залишається відкритим вікно для переговорів між Україною та Китаєм. І тут нам важлива мудра та вивірена політика.

Поки що найтривожніші побоювання, на щастя, не підтвердилися

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос поділився таким коментарем:

"Найбільші побоювання, які були напередодні візиту Сі Цзіньпіна до РФ, поки що, на щастя, не підтвердилися. Зважаючи на все, основний акцент все-таки на економіці. Не було заяв про укладення військового політичного союзу, про постачання зброї росіянам з боку КНР. Жодних радикальних змін китайської геополітики не сталося, апокаліптичні прогнози поки що не виправдалися".

При цьому, зрозуміло, продовжує експерт, що Китай за допомогою Росії спробує сформувати антизахідний блок.

"Цікаво тепер – чи відбудуться взагалі раніше передбачувані телефонні переговори між Сі Цзіньпіном та Володимиром Зеленським. Без цього зідзвонювання вся китайська мирна ініціатива виглядатиме нежиттєздатною. Не думаю, що Пекін готовий так легко відкинути цей план. Втім, ті формулювання, які робили росіяни (що китайський план може стати основним для переговорів, але за умови "реалій", під якими Кремль традиційно має на увазі окупацію українських земель), свідчить про те, що й моска*і досить прохолодно сприйняли цю ініціативу. Схоже, всі зрозуміли, що ця історія не матиме ефективного продовження", – зазначає Ігор Семиволос.

Він вважає, що важливо звернути увагу і на заяви щодо російсько-китайських переговорів із боку США. А вони – досить скептичні .

"Немає сумнівів, що Захід уважно стежить за ситуацією. І усвідомлює небезпеку зближення Пекіна із Москвою", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сі Цзіньпін розкрив карти: чому Китай вирішив підіграти Росію – чим це загрожує Україні.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини