Головна Новини Суспільство події Головні висновки після теракту РФ на Каховській ГЕС – чи достатньо відреагував світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки після теракту РФ на Каховській ГЕС – чи достатньо відреагував світ

Більшість сучасних міжнародних інституцій лише висловили своє занепокоєння після того, що сталося

7 червня 2023, 13:52 comments2327
Поділіться публікацією:

Пішла друга доба з підриву Каховської ГЕС, де все вказує на російський слід. Які основні висновки можна зробити зі світової реакції на те, що сталося зараз? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Головні висновки після теракту РФ на Каховській ГЕС – чи достатньо відреагував світ

Затоплення після підриву Каховської ГЕС Фото: із відкритих джерел

Те, що ні ЄС, ні МАГАТЕ, ні НАТО, ні ООН не реагують належним чином на ті страхіття, що творить Росія, провокує її на подальші дії в тому ж руслі

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розмірковує так:

"Світова громадськість не реагує належним чином на те, що відбувається через підрив Каховської ГЕС. На мій погляд, ні МАГАТЕ, ні ООН не діяли і не діють так, як заслуговує на те, що відбувається. Тому що йдеться про екоцид. Я неодноразово говорив, що війна Росії проти України, це найвища стадія геноциду, коли об'єднується кілька "цидів" (знищення). Це геноцид (намір знищити повністю або частково будь-яку національну, етнічну, расову групу), екоцид (масове знищення рослинного чи тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, здатних викликати екологічну катастрофу) та онтоцид (тотальне знищення всього сущого, самого буття)".

За словами експерта, коли ми говоримо про російську агресію, маємо справу саме з такою максимальною стадією знищення всього і вся в Україні.

"Те, що ні ЄС, ні МАГАТЕ, ні НАТО, ні ООН не реагують належним чином на ті жахіття, що творить Росія, провокує її на подальші дії в тому ж руслі – тотальне знищення України, залишаючи за собою випалену землю", – наголошує Віталій Кулик.

З огляду на те, що сучасні міжнародні інституції не здатні реагувати на подібні виклики, які можуть призвести до знищення всього людства, після нашої обов'язкової перемоги (питання часу та жертв) їх слід перезапустити, впевнений експерт. Причому це відбуватиметься, на його думку, під керівництвом України.

Можливо, зараз Захід узгоджує свої подальші дії на цю безпрецедентну ситуацію

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса зазначає, що загалом реакція була досить обережною та виваженою.

"Це свідчить про те, що, з одного боку, ми не маємо повної публічної картини того, що трапилося (непублічний обмін даними, швидше за все, здійснюється). По-друге, така реакція обумовлена тим, що підрив дамби – це серйозне підвищення ставок з боку Росії, пов'язане, зокрема, з питаннями ядерної безпеки. Які для багатьох є червоною лінією. Тому світові ЗМІ та уряди не поспішають із висновками, щоб не поляризувати і без того напружену ситуацію", – припускає Ілля Куса.

Водночас, зазначає він, можливо, зараз на Заході (і не лише) йде робота, щоб узгодити свої подальші дії на цю безпрецедентну ситуацію.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив Каховської ГЕС: які наслідки для українського АПК та світового ринку продовольства.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини