Головна Новини Суспільство події Головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні

Протягом лютого має нарешті прояснитися ситуація з допомогою від ЄС, а потім і від США

31 січня 2024, 16:52 comments4006
Поділіться публікацією:

Перший місяць 2024 року виявився дуже непростим для України. Ні США, ні ЄС не прийняли багатомільярдні пакети макрофінансової допомоги, які б допомогли нашим і фронту, і тилу. Між вищим військовим і політичним керівництвом країни явно не все гладко, про що говорять чутки про відставку головкома ЗСУ Валерія Залужного, які спалахнули з новою силою. Ну, а на фронті російська окупаційна армія, користуючись зниженням підтримки України з боку Заходу, посилює тиск практично в усіх напрямках. Своїми прогнозами щодо ситуації на зовнішньополітичних та внутрішньополітичних фронтах України із порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні

Прогноз на лютий для України. Фото з відкритих джерел

Є два основні очікування лютого

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"На фронтах, дай Боже, щоб гірше не стало з огляду на проблеми з допомогою, з мобілізацією. Але тут все може вирівнятися, якщо ми отримаємо позитивні сигнали із Заходу".

Два основні очікування лютого пов'язані, за словами експерта, із зовнішнім напрямком. Позитивний сигнал із ЄС може прийти вже завтра, зазначає він. Якщо Єврорада проголосує за 50 млрд. євро для України на найближчі чотири роки. Шанси на це, на думку Олексія Голобуцького, є досить великими.

"Також протягом лютого має, нарешті, прояснитися ситуація з допомогою від США (понад 60 млрд доларів), – вважає політтехнолог. — Домовляться чи ні республіканці з Білим домом. Якщо домовляться – як саме. Можливо, не пакетно (зміцнення кордону з Мексикою та надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню), а окремо".

Щодо внутрішньої арени, на думку експерта, буде ухвалено рішення про відставку головкому ЗСУ Валерія Залужного.

"Не може президент, верховний головнокомандувач мати такий слабкий вигляд, що, бажаючи зняти головкома, місяцями не наважується на такий крок. Думаю, Зеленський таки на це піде", – прогнозує Олексій Голобуцький.

Шанси на отримання допомоги від ЄС вищі, ніж від США

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що багато в лютому залежатиме від рішення ЄС та США щодо підтримки нашої країни.

"Поки що ми не маємо чітких подробиць – чим закінчилися переговори глави МЗС України Кулеби та керівника Офісу президента Єрмака з угорським міністром закордонних справ Сійярто. Але позиція Угорщини вже більш-менш зрозуміла. Вона готова проголосувати за пакет допомоги Україні. Але за умови, що такі голосування відбуватимуться щороку. Щоб опція блокування та шантажу (і України, і партнерів по ЄС) у Будапешта зберігалася. Це, звичайно, не влаштовує ні українську сторону, ні наших європейських партнерів, які вже формують план "В". Останнім часом з'явилися статті в європейській пресі, що, якщо Орбан знову заблокує виділення 50 млрд євро Україні, буде введено жорсткі заходи, які завдадуть серйозних фінансових збитків самій Угорщини", – зазначає політолог.

Але, акцентує він, схоже, торг на рівні Угорщина-ЄС триває. У той же час, нагадує Максим Ялі, коли у грудні ухвалювалося рішення про початок переговорів щодо приєднання України до ЄС, позиція Угорщини також була явною перешкодою. Однак питання вирішилося в останній момент, коли з ініціативи канцлера Німеччини Шольца – Орбан просто залишив зал голосування. Що допомогло йому зберегти обличчя, а 26 решті членів ЄС підтримати позитивне для України рішення.

"Однозначно не можна прогнозувати, що точно проголосують за потрібні нам 50 млрд євро. Але шанси у випадку з ЄС набагато вищі, ніж з американським Конгресом", – наголошує експерт.

Він зазначає, що вже пройшла інформація, ніби особисто Трамп наполягає на тому, щоб позитивного голосування (щодо посилення міграційного законодавства у зв'язці з допомогою України) не було. Принаймні у Палаті представників, де у республіканців більшість. Незважаючи на те, що в Сенаті республіканці та демократи начебто близькі до компромісу.

"Але проблема в тому, що законопроєкт має бути проголосований двома палатами – і верхньою (де мінімальна більшість у демократів), і нижньою. А з погляду передвиборчої стратегії Трампа – і він сам про це написав в особистій соцмережі – невигідно давати козир Байдену та демократам. А тому або висуваються неприйнятні умови для Білого дому або відбувається блокування. Звичайно, йти на всі поступки республіканцям демократи не готові. Значне посилення міграційного законодавства серйозно обмежить електоральну базу Байдена, адже серед його виборців – мільйони колишніх, зокрема нелегальних, мігрантів. Це вдарить по позиції Байдена. На що розраховує Трамп. Тож сумніваюся, що у лютому це питання буде вирішено", – зізнався Максим Ялі.

За його словами, багато, у тому числі спонсори Республіканської партії, спостерігають за тим, які рішення буде ухвалено в лютому за позовами про недопущення Трампа до участі у праймеріз у низці штатів. Від цього, пояснює політолог, залежатиме перспектива участі Трампа як мінімум у праймеріз.

"Якщо рішення Верховного Суду буде не на користь Трампа (що навряд чи), то це може стати прецедентом, після чого його можуть позбавити статусу номінанта від Республіканської партії на вибори. Але остаточно все, швидше за все, вирішиться у березні, на початок якого припадає супервівторок – час голосування у більше десяти штатах, після чого визначається основний кандидат від тієї чи іншої партії. Втім, шанси на те, що Трамп зійде з перегонів, невисокі", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи буде розблоковано в лютому допомогу Україні від ЄС та США: які ризики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини