Головна Новини Суспільство події Головна ціль зустрічі в Саудівській Аравії – чому вона така важлива для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Головна ціль зустрічі в Саудівській Аравії – чому вона така важлива для України

Головним завданням української дипломатії на таких зустрічах є поширення інформації про наші підходи до закінчення війни

2 серпня 2023, 15:48
Поділіться публікацією:

У Держдепі США заявили, що на сьогоднішній день у Кремлі не готові до справжньої дипломатії. Так там прокоментували намічену цього тижня у Саудівській Аравії зустріч десятків країн у рамках пошуку шляхів щодо врегулювання російсько-української війни. Зустріч, на яку росіян не запросили. Чи є шанс на реальні зрушення до миру після переговорів у Саудівській Аравії? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Головна ціль зустрічі в Саудівській Аравії – чому вона така важлива для України

Зустріч у Саудівській Аравії. Фото з відкритих джерел

Головною метою зустрічі у Саудівській Аравії буде підготовка країн Глобального Півдня до участі у саміті миру

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат більш ніж з 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Головним завданням української дипломатії на таких зустрічах є поширення інформації про наші підходи до закінчення війни. Вони вже сформульовані, зрозумілі. Йдеться про повне виведення російських військ з території України, компенсацію за заподіяну шкоду, покарання винних".

Решта, на думку дипломата, є наступним рівнем, який може формуватися в рамках можливих переговорів.

"А три вищезгадані позиції – об'єктивні та наріжні, – наголошує він. – Інакше система міжнародних відносин просто не зможе функціонувати. Якщо хтось думає, що можна пропонувати мир в обмін на території, то він просто не розуміє, що вже завтра після такого "розміну" війна йтиме по всій планеті. Територіальні суперечки є практично у всіх. І, якщо їх таким чином "узаконити", це те саме, що узаконити напад однієї країни на іншу з посиланням на російсько-український кейс. Тому тут немає інших варіантів, окрім тих, що пропонує Україна".

На думку Володимира Огризка, головною метою зустрічі у Саудівській Аравії буде підготовка країн Глобального Півдня до участі у саміті миру, який, можливо, відбудеться вже восени у рамках чергової сесії Генасамблеї ООН. На більше цього разу розраховувати немає сенсу, вважає екс-міністр.

Чим більше країн на таких самітах, чим більше вони виступатимуть проти війни, тим більше це значення матиме в перспективі

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно не очікує, що на зустрічі в Саудівській Аравії (як і на інших миротворчих платформах) можна досягти ухвалення реально дієвого мирного плану. Такого, який би готова була виконувати Росія.

"Проте такі зустрічі важливі, – впевнена експерт. – Особливо, коли їхнім майданчиком стає умовно нейтральна країна, що дозволяє залучити на саміт таких великих гравців як Китай, Індія, позиція яких як би проти війни, але досить розмита. Сенс такого роду самітів, як на мене, — залучення якомога більшої кількості країн (а тут їх близько 30) до обговорення формули миру. Особливо великих, впливових геополітичних суб'єктів, які уникають критики, чітких формулювань щодо РФ. При цьому можуть впливати на можливості країни-агресора щодо продовження війни. Зокрема, впливатиме економічно".

Чим більше країн на таких самітах, чим більше вони виступатимуть проти війни, тим більше це значення матиме в перспективі, впевнена Олеся Яхно. Рано чи пізно, зазначає вона, настане той момент, коли вже не вдасться сидіти на двох стільцях (як робить той же Китай, який нібито виступає проти війни, налагоджує відносини з Україною, але активно торгує з Росією). І нам важливо, щоб на той час відповідні країни були налаштовані проукраїнськи, пояснює аналітик.

"Резюмуючи: до реального чинного плану поки що далеко, адже війна йде в активній фазі, більше того – ситуація загострюється (Росія посилила ракетні обстріли всієї території України, намагається знищити наші запаси зерна, портову інфраструктуру). Але такі саміти мають значення з погляду досягнення реального мирного плану. Тож це правильно і позитивно. Такі майданчики обов'язково слід використовувати для просування інтересів України", – наголошує Олеся Яхно.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому виник скандал між Києвом та Варшавою – чи може він вплинути на підтримку України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини