Головна Новини Суспільство події Два тижні з підриву Каховської ГЕС: чи зробив світ висновки – що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Два тижні з підриву Каховської ГЕС: чи зробив світ висновки – що насторожує

Атаки на ключові техногенні об'єкти цивільної інфраструктури можуть стати повсякденністю у цій війні

20 червня 2023, 12:45
Поділіться публікацією:

Минуло два тижні після підриву греблі Каховської ГЕС – трагедії, в якій явно проглядається російський слід. Загарбники досі не пускають місію ООН на лівобережжя Херсонщини, а міноборони РФ марить про військові інфіковані комарі, які нібито використовуються на тлі трагедії. Які висновки можна зробити зараз, у тому числі щодо реакції на те, що сталося з боку світу? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Два тижні з підриву Каховської ГЕС: чи зробив світ висновки – що насторожує

Затоплення після підриву Каховської ГЕС Фото: із відкритих джерел

Для міжнародного співтовариства підрив Каховської ГЕС пройшов не дуже помітно

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник наголошує, що підрив Каховської ГЕС вкотре розширив рівень ескалації, межі допустимого у російсько-українській війні.

"Атаки на ключові техногенні об'єкти цивільної інфраструктури можуть стати, на жаль, буденністю, трендом у цій війні. Як це було в осінньо-зимовий період, коли ми переживали масовані удари по об'єктах енергетичної інфраструктури, – нагадує експерт. – Крім того, цей теракт, за яким, швидше за все, стоїть Росія (у неї було набагато більше мотивів та можливостей), запустив зворотний відлік можливої кризи на Запорізькій АЕС. Якщо вірні оцінки МАГАТЕ – і води на ЗАЕС для охолодження реактора вистачить на два-три місяці, то вже восени ми можемо зіткнутися з ризиками там аварії. Що здатне перевернути ситуацію в оцінці цієї війни, стати черговим елементом ядерного шантажу з боку РФ".

На жаль, продовжує Руслан Бортник, для міжнародної спільноти підрив Каховської ГЕС пройшов не надто помітно.

"Немає якихось окремих рішень, окремих пакетів санкцій із цього приводу. Немає позовів до міжнародних судів, – зазначає експерт. – Це поганий прецедент млявої реакції міжнародної спільноти, що може заохочувати агресорів та терористів, які збираються руйнувати об'єкти критичної інфраструктури".

Україні слід працювати із західною аудиторією, оперуючи виключно фактами

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб поділилася таким коментарем:

"За два тижні після підриву дамби Каховської ГЕС, як і очікувалося, оцінки події поступово змінюються на користь України. Це закономірний та об'єктивний процес на тлі численних експертних даних, які з'являються в міру розслідування обставин трагедії. Від дефініції "не все так однозначно", під тиском незаперечних фактів західний світ переходить до усвідомлення того, хто є реальним винуватцем техногенної катастрофи".

На думку нардепа, нещодавнє розслідування New York Times лише підтверджує численні експертні оцінки інженерів та військових, які раніше вже неодноразово звучали раніше.

Слід пам'ятати, зазначає Вікторія Гриб, що західна преса, навіть щодо війни в Україні, має правило: "факти – понад усе".

"Дозволю собі нагадати, що саме журналісти New York Times опублікували розслідування про вбивства цивільних у Бучі. Їм навіть вдалося ідентифікувати російських солдатів, які можуть бути причетними до розстрілів, та 36 загиблих людей, – наголошує нардеп. – Крім того, на користь української версії події на Каховській ГЕС говорить навіть той факт, що росіяни досі не дозволили місії ООН відвідати окуповану частину лівобережжя Херсонщини. Значить є що приховувати. Загалом Україні слід працювати із західною аудиторією, оперуючи виключно фактами. Емоції, як показала історія з підривом греблі, вже не є достатнім аргументом".

Ситуація з Каховською дамбою є свідченням посилення агресивних не просто намірів, а й дій РФ

Росія демонструє, що готова до пошуку додаткового тиску на Україну. І думає про можливість збільшення таких способів. На цьому наголошує народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олесь Доній.

"Небезпечно те, що хворий кремлівський мозок починає серед таких способів тиску розглядати різноманітні екологічні катастрофи. Звідки лише один крок до використання хімічної чи ядерної зброї. У цьому плані ланками ланцюга є не лише трагедія на Херсонщині після підриву дамби, а й стаття російського консервативного політолога, наукового керівника факультету світової економіки і політики НДУ ВШЕ Сергія Караганова, що з'явилася 13 червня, про можливість і навіть бажаність для РФ застосування ядерної зброї. Караганов не простий політолог, він людина, наближена до Кремля. При цьому не депутат, не міністр, не держслужбовець. І таку статтю можна розглядати як підготовку ґрунту в російському суспільстві щодо необхідності застосування ядерної зброї. А також – підготовку ґрунту для залякування українських та західних еліт", – вважає експерт.

Тобто ситуація з Каховською дамбою є свідченням посилення агресивних не просто намірів, а й дій РФ.

"На жаль, це може бути не останнім кроком, – попереджає Олесь Доній. – Заходу важливо винести правильний урок – ця фашистська Росія не зупиниться ні перед чим, доки її керівництво, включно з Путіним, не буде знищено. Лише так війна може бути закінчена в найближчому майбутньому і без тисяч нових жертв. Інакше слід очікувати нових неадекватних кроків Кремля – чогось страшнішого, ніж обстріли та бомбардування, причому катастрофа може позначитися на всьому світі, а не лише на Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив Каховської ГЕС: у Херсонській ОВА відповіли, коли херсонці можуть повернутися до своїх будинків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини