Головна Новини Суспільство події Допомога від США та Європи Україні: що змінилося та які тепер розклади
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога від США та Європи Україні: що змінилося та які тепер розклади

З'являється стриманий оптимізм, що у тому чи іншому вигляді необхідний нам пакет допомоги американські парламентарі нарешті підтримають

13 квітня 2024, 14:52 comments1265
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що цього тижня Конгрес США вийшов із канікул, він так і не взявся за розгляд законопроекту про допомогу Україні. Росія ж, користуючись моментом, потужно тисне на фронті та атакує наші мирні міста та критичну інфраструктуру бомбами, ракетами та дронами. В Офісі президента України вже відкрито критикують Штати за таку підтримку, а військово-аналітичний портал Defense Express констатує, що США втрачають довіру Європи та Азії. У допомозі Україні активізувалися європейці, але, по-перше, не всі, по-друге, їх зусиль явно замало для покриття наших потреб. Як геополітична ситуація може розвиватись далі? Чого нам чекати від США та Європи? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Допомога від США та Європи Україні: що змінилося та які тепер розклади

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Європа показує свою суб'єктність

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук поділився таким коментарем:

"Історія непроста, багатошарова. Якщо брати США, позитивом можна вважати останні заяви екс-президента та кандидата в президенти Дональда Трампа, який під час нещодавньої зустрічі зі спікером Палати представників Майком Джонсоном зазначив, що вивчає питання надання підтримки Україні, але – у борг. Схоже, у тому чи іншому вигляді необхідний нам законопроект американські парламентарі (верхня та нижня палати), нарешті, проголосують".

За словами експерта, нас не повинно лякати, що допомогу можуть надати у вигляді кредиту. Усі розуміють, пояснює він, що Україна власним коштом нічого повернути не здатна, враховуючи значною мірою зруйновану економіку та величезні борги. Тобто компенсуватиметься все, схоже, за рахунок заарештованих російських активів.

"Що стосується Європи, відбувається серйозне геополітичне зрушення у тому сенсі, що Європа починає бути суб'єктною. Після Другої світової війни існувало фактично два блоки. Демократичний, на чолі із США. І соціалістично-комуністичний на чолі із СРСР. І останній наголошував, що готовий вести переговори лише зі Штатами. Аргументуючи це тим, що навіть у Європі все вирішують США. Таку позицію займає і фашистський режим РФ на чолі з Путіним", – пояснює Борис Кушнірук.

А зараз, продовжує він, бачимо, що Європа показує свою суб'єктність. Розуміючи, що лише так зможе захистити себе, навіть, якщо США перестануть виконувати свої союзницькі зобов'язання. Це суттєва зміна, упевнений експерт.

"При цьому економіка Європи, хоч і на порядок потужніша за російську, але не заточена на війну, на відміну від економіки РФ, – акцентує він. – Тому що європейці після Другої світової фактично жили під парасолькою безпеки США. І військовий потенціал Європи значно нижчий, ніж у Росії. Але вже видно, що геополітичний зсув, що відбувся, змушує європейців нарощувати виробництво зброї та боєприпасів. Ділячись цим і з Україною, яка відіграє найважливішу роль для європейської безпеки, будучи, по суті, мечем та щитом у протистоянні з РФ. Не так швидко, як нам хотілося б, але процес іде", – констатує Борис Кушнірук.

Допомога від США Україні в кредит – не найгірший варіант

Політичний експерт Сергій Таран упевнений: якби Байден мав якийсь план "Б" щодо підтримки України, він би його давно задіяв.

"Очевидно, що такого немає. Але є перспективи, що вдасться домовитись із республіканцями, які виставлять серйозні вимоги до демократів. У тому числі в ракурсі посилення міграційного законодавства та відповідно зниження підтримки від цих верств населення для Демпартії", – пояснює експерт.

Крім того, зазначає він, республіканці вже дали зрозуміти, що допомога Україні має бути виділена лише як кредит.

"І це не найгірший варіант. Після закінчення бойових дій такі кредити віддаються дуже довго. Або не віддаються взагалі, – наголошує Сергій Таран. – Але, схоже, лише після закінчення виборчої кампанії стане зрозумілим, на яку допомогу ми зможемо розраховувати надалі".

На думку експерта, важливо, що європейці підвищують підтримку нашої країни. Але поки що це виглядає дещо хаотично, вважає він.

"Позначається брак виробничих потужностей, досить слабкий ВПК, що не дозволяє допомагати Україні так, як Європа, можливо, хотіла б", – робить висновок Сергій Таран.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського пояснили, чому позиція міжнародної спільноти вже починає шокувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

asava.com.ua

15 квітня 2024, 14:56

Смерть ворогам!!! Слава УКРАЇНІ!!!! http://asava.com.ua


Новини