Головна Новини Суспільство події Чому звернення Байдена до американців може стати знаковим – як розуміти різкі заяви Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому звернення Байдена до американців може стати знаковим – як розуміти різкі заяви Путіна

Швидше за все, промова Байдена стане частиною його передвиборчої кампанії

19 жовтня 2023, 16:40 comments1999
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден має намір звернутися до американців з приводу війни в Україні та Ізраїлі. Тим часом Путін вже відкрито називає війну проти України – війною, а також закликає американську владу забрати раніше поставлені Україні ракети ATACMS і приїхати до РФ "на чаювання". Що може сказати і зробити Байден з огляду на явне пожвавлення автократичних режимів? Про що говорять заяви Путіна? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому звернення Байдена до американців може стати знаковим – як розуміти різкі заяви Путіна

Байден та Путін. Фото: з відкритих джерел

Промова Байдена буде дуже важливою

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що анонсована байденівська промова стане однією з ключових для внутрішньоамериканської політики, але й украй важливою для всього світу.

"Байден пов'яже війну в Ізраїлі та війну в Україні. Він дасть зрозуміти американцям, що загрози для України та Ізраїлю – це не просто загрози для цих країн, а й для всього вільного Заходу, всього демократичного світу. Президент США спробує переконати співвітчизників, що це є загрозою і для них. Тому що, якщо падатимуть демократії, якщо свавілля автократій, диктатур стане нормою, рано чи пізно це все відгукнеться і в Штатах. Які постійно заявляють про свою глобальну роль у світі", – зазначає експерт.

Він упевнений, що ця промова буде дуже важливою. І, швидше за все, стане частиною передвиборчої кампанії Байдена, який, очевидно, балотуватиметься у президенти. Зробивши однією з програмних тез те, що напад на Україну та Ізраїль – це напад на демократичний світ, а тому більш, ніж стосується США.

"На тлі політичної кризи в Палаті представників через позицію трампістів, які спекулюють на темі необхідності зосередитися на внутрішніх проблемах, промова Байдена демонструватиме, що війна в Ізраїлі та в Україні – це якраз проблеми США. Які навіть можуть стати внутрішніми, якщо зайнятися самоізоляцією, не звертаючи увагу на те, що відбувається у світі, – пояснює Сергій Таран. – Немає сумнівів, що після цієї промови Байден спробує отримати від Конгресу (який, сподіваємось, невдовзі зможе відновити роботу) результативне голосування щодо підтримки України та Ізраїлю. І це буде достатня сума, щоб до кінця виборчої кампанії не мати проблем із трампістами, які, очевидно, не залишать спроб розхитати ситуацію, йти на загострення".

Кремль болісно реагує на надання Україні озброєння

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно нагадує, що вже відомо про плани Білого дому направити до Конгресу додатковий запит на суму близько 100 мільярдів доларів, який включатиме оборонну допомогу для Ізраїлю, України, Тайваню, а також зміцнення кордону між США та Мексикою.

"Не даремно ставка робиться саме на такий різновекторний пакет допомоги. Адже одна з тем, яка активно обговорюється республіканцями і в праймеріз, і в спробах обрати нового спікера Палати представників, це нібито надто велика підтримка України. Мовляв, дивіться, вже є загострення на Близькому Сході, а є ще такі точки напруги, як Китай-Тайвань, є внутрішньоамериканські проблеми, як ті ж нелегали з Мексики... І Адміністрація Байдена спробувала об'єднати в один пакет усі ці потреби. Саме в контексті спільних викликів, того, що США мають зберігати свою лідерську функцію, буде звернення Байдена. Напередодні того, що у найближчій перспективі парламентарі розглянуть виділення тієї найбільшої суми, яку Білий дім вирішив "зашити" в один пакет на майбутній фіскальний рік", – зазначає аналітик.

На її думку, Байден наголошуватиме, що важливо не протиставляти одну допомогу іншій, не виділяти якусь одну проблему. Почне пояснювати, що недостатня підтримка Україні у захисті від зовнішньої агресії точно не сприятиме вирішенню конфлікту на Близькому Сході. Швидше – навпаки, стимулюватиме терористичні організації та авторитарні режими до нових агресій.

"Думаю, Байден пояснюватиме взаємозв'язок між нападом на Україну та нападом на Ізраїль. Акцентуватиме, що це спільні виклики для демократичного світу. І, якщо ми не хочемо нових (те ж гіпотетичний напад Китаю на Тайвань), потрібно бути рішучіше в підтримці тих, хто страждає від агресії. Тим самим, голова Білого дому виб'є з рук опонентів пропагандистські інструменти, за допомогою яких ті намагаються занизити важливість підтримки України", – прогнозує Олеся Яхно.

Так що, продовжує вона, це будуть посили і всередину країни (передусім – республіканцям і тим американцям, які не розуміють, навіщо Штатам допомагати Україні у війні проти РФ), і назовні – що США зберігають свою лідерську роль і в них вистачить сил підтримувати тих, кого потрібно.

"Що стосується путінських навколовоєнних заяв – російська влада традиційно болісно реагує на надання Україні будь-яких нових видів озброєння. Бо розуміє, що це наближає крах окупаційної армії. І традиційно, коли стає відомо про виділення партнерами нових пакетів військової допомоги Україні (а особливо, коли дають щось нове), з боку РФ починаються крики про перехід нових "червоних ліній", брязкання ядерною зброєю, нові погрози у бік Заходу", – пояснює експерт.

При цьому, нагадує вона, США дуже обережно підходили до рішення про передачу Україні ATACMS. Вже і Британія передала нам далекобійні Storm Shadow, і Франція – SCALP, а Штати не наважувалися. А, дивлячись на них, відтягувала рішення про постачання нам своїх TAURUS та ж Німеччина.

"Зрештою, американці зважилися, причому надавши модифікацію ракет із дальністю 165 км, а не 300. Але навіть це вже принесло добрі плоди у вигляді "прильотів" по аеродромах у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську. Що, звісно, викликало чергову хвилю паніки та виття в країні-агресорі, – наголошує Олеся Яхно. – До речі, якщо в Україні розпочнеться, як планується, спільне виробництво озброєнь з американцями та європейцями, ми зможемо використати його вже й по території РФ. Тому що це буде вже наша зброя".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Сі перебрав на себе роль, яку мріяв Путін – чого тепер чекати від Китаю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини