Головна Новини Суспільство події Чому виникають складнощі з новими санкціями проти РФ: на що варто звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому виникають складнощі з новими санкціями проти РФ: на що варто звернути увагу

Те, що ЄС готує наступну порцію санкцій проти РФ, говорить про його послідовність, хоч і перерва між 11 та 12 пакетом санкцій дуже пристойна

18 листопада 2023, 11:55 comments1217
Поділіться публікацією:

ЄС досі не може погодити 12 пакет санкцій проти РФ. Але є ймовірність, що можуть заборонити імпорт російських алмазів та ювелірних виробів із діамантами. Тим часом Росія продовжує активно торгувати нафтою, поповнюючи свій бюджет для війни проти України. У лідерах із закупівель Індія, Китай, Туреччина. Як зробити санкції ефективнішими? Чому з їх запровадженням – такі проблеми? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому виникають складнощі з новими санкціями проти РФ: на що варто звернути увагу

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Кожен черговий пакет санкцій проти Росії приймається дедалі складніше

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін звертає увагу, що 12-й пакет лише перебуває на стадії обговорення. І незрозуміло, коли і в якому вигляді буде прийнятий.

"Механізм ухвалення санкцій у Євросоюзі наступний. Єврокомісією формується приблизний перелік обмежень. Потім його має підтримати Європарламент. І парламенти (уряди) кожної із країн ЄС. Отут і починаються серйозні перипетії. Спершу обговорення йде на рівні міністрів закордонних справ. Потім вони одержують ратифікаційні грамоти від урядів", – пояснює експерт.

Він наголошує, що головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, анонсуючи разом із Європейською комісією перелік того, що пропонується включити до 12-го пакету санкцій проти Росії, жодного слова не сказав про алмази. За його словами, нові обмеження будуть спрямовані проти понад 120 фізичних та юридичних осіб, посилення контролю за стелею цін на нафту, виконанням раніше прийнятих обмежень. Фактично – та сама пісня, що була в 11-му пакеті, зазначає Олег Пендзін. Анонсовано обмеження проти найбільшої російської страхової компанії (яка активно страхує тіньовий танкерний флот), заборона на продаж РФ танкерів, що були уживані.

"Потім, рефреном, було сказано, що поки що на стадії обговорення санкції проти алмазного бізнесу РФ. Але офіційно Боррель про це не говорив. І я не здивуюся, якщо ні алмазів, ні ювелірних виробів з діамантами не опиниться у 12 санкційному пакеті", – зізнався експерт.

На жаль, продовжує він, місце однієї Угорщини, яка традиційно заважала запровадженню санкцій проти Росії, таку позицію тепер може посідати і Словаччина, де до влади прийшли проросійські сили.

"Та й у принципі такий неприємний для нас процес може продовжуватися у зв'язку з кожними наступними виборами принаймні у країнах Східної Європи. Це і Чехія, де різко збільшилися відповідні настрої, та низка інших держав. Справа в тому, що присутність великої кількості українських біженців на територіях тих чи інших країн не сприяє покращенню ставлення громадян цих країн до України. Не тому, що наші люди – погані. Просто вони створюють реальну конкуренцію ринку праці, призводять до подорожчання оренди, до того що, що держава витрачає ними кошти, які міг витрачати на своїх громадян. Як наслідок – конфлікти з тими самими польськими фермерами, з перевізниками. Це накладається на загальне ставлення до України. Тому й так складно ухвалюється кожен черговий пакет санкцій проти Росії. Адже обмеження фактично б'ють і за тими, хто їх запроваджує", – констатує Олег Пендзін.

Потрібно карати країни, які дозволяють тій же Росії оминати обмеження

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Важливо не просто наповнення 12-го пакета тими чи іншими санкціями, а й те, що тема обговорюється – і цей пакет, схоже, буде нарешті прийнято. Між ним і 11-м (який був прийнятий у червні) і так дуже велика перерва. І те, що ЄС готує наступну порцію санкцій проти РФ, говорить про його послідовність. Про те, що європейці продовжать намагатися приборкати активність країни-агресора".

Крім ймовірного включення в пакет "ювелірки" (що поки що на стадії обговорення), додаються персоналії (досить довгий список), зазначає експерт.

Те, що країни типу Угорщини не хочуть підтримувати санкції, гадаю, можна вирішити.

"Санкційна політика європейських держав буде продовжена. Плюс – продовжать санкції вводити США та Канада", – наголошує Олексій Плотніков.

Зрозуміло, що РФ та їй подібні підсанкційні країни всіляко намагаються уникнути обмежень, обійти їх. А тому, впевнений експерт, необхідний жорсткіший контроль, у тому числі за третіми країнами, які є співучасниками в обході санкцій.

"Ймовірно, слід відслідковувати відповідні танкери, інші шляхи, які дозволяють РФ пом'якшувати тиск санкцій, – вважає Олексій Плотніков. – І, звичайно, потрібно карати країни, компанії, які дозволяють тій же Росії оминати обмеження".

Читайте також на порталі "Коментарі" — фронт у позиційному безвиході: як Україні змінити ситуацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини