Головна Новини Суспільство події Чому Україна почала викликати повагу у світі – як змінила країну російська агресія
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україна почала викликати повагу у світі – як змінила країну російська агресія

У світовій політиці відбулися сильні зрушення тектонічного характеру

27 грудня 2022, 18:00 comments1208
Поділіться публікацією:

Росія продовжує жити в паралельній реальності, висуваючи Україні чергові ультиматуми щодо "демілітаризації", "денацифікації", а також визнання російськими своїх окупованих та частково деокупованих територій. Україна, в свою чергу, чітко дає зрозуміти, що нашою основною метою є вихід на кордони 1991 року. Видання "Коментарі" продовжує разом з експертами аналізувати підсумки року, що минає, та їх вплив на наше майбутнє.

Чому Україна почала викликати повагу у світі – як змінила країну російська агресія

Танки. Фото: з відкритих джерел

Якщо раніше нас розглядали як щось біля РФ, то тепер РФ – як щось біля України

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко поділився такою думкою:

"Найважливіше те, що цього року Україна стала визнаним суб'єктом міжнародних відносин. Якщо раніше нас розглядали як щось біля РФ, то тепер РФ — як щось біля України. Це дуже важливий момент, який свідчить, що у світовій політиці сталися потужні зрушення тектонічного характеру".

На думку Володимира Огризка, наразі для українців немає нічого неможливого. І тільки від нас, наголошує він, залежатиме, як ми цими унікальними шансами скористаємося.

"Дуже сподіваюся, що скористаємося ефективно – і в економіці, і в політиці. Завдяки чому швидко наближатимемося до вступу і до Євросоюзу, і до НАТО", – прогнозує екс-глава МЗС.

З жертви Україна перетворюватиметься на основну рушійну силу, яка визначатиме напрями всіх цивілізованих світових перетворень

Економіст, громадсько-політичний діяч Олександр Гаврутенко впевнений, що 2022 рік увійде до підручників історії у всьому світі – як найбільш значущий для подальших тенденцій у всіх сферах суспільних відносин.

"Російська агресія проти України як інструмент розбалансування світової економіки, міжнародної архітектури безпеки, внутрішніх політичних процесів — змушує шукати більш надійні політичні конструкції, затверджувати нові принципи економічної взаємодії, які надалі будуть менш підвладні такому брутальному впливу", – пояснює експерт.

За його словами, якщо сьогодні Україна в цих глобальних процесах виглядає як жертва, за рахунок якої почалися відповідні тектонічні зрушення, то згодом ми будемо (вже стаємо!) основною рушійною силою, яка визначатиме характер та напрямки всіх цивілізованих світових перетворень.

Ми перетворилися з проблеми на ключ до вирішення проблеми

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких із жалем зазначає, що відлік року, що минає, розпочався 24 лютого, з початком повномасштабної російської агресії.

"Саме відкрита війна, розв'язана Росією проти України, є визначальним чинником усіх процесів, причому не лише на локальному та регіональному рівнях, а й на глобальному, – вважає експерт. – Відповідно, основні здобутки пов'язані з тим, що Україна не лише зберегла свій державний суверенітет, а й успішно відновлює територіальну цілісність. Рівень підтримки України з боку провідних держав та взагалі цивілізованого світу є не просто безпрецедентним, а й таким, яким його неможливо було собі уявити до 24 лютого".

У цьому контексті, продовжує Валентин Гладких, також слід зазначити, що йдеться не лише про формат "Рамштайн", не лише про надання військово-технічної та матеріальної допомоги, не лише про санкції проти Росії – хоча це також дуже важливо.

"Йдеться, – пояснює він, – насамперед про надання Україні статусу кандидата на набуття повноцінного членства в ЄС; про наше максимальне зближення з НАТО; про всебічну підтримку ініціатив президента України Володимира Зеленського щодо гарантій безпеки (Київський безпековий компакт), "Кримська платформа", саміт з реформування ООН тощо".

Все це, наголошує політолог, свідчить про те, що роль і місце України в сучасному світі докорінно змінилося.

"Ми перетворилися з проблеми (як багато хто сприймав Україну до війни) на ключ до вирішення проблеми та невід'ємну складову такого рішення. Йдеться, – зазначає Валентин Гладких, – про створення більш дієвої та ефективної системи безпеки та міжнародних відносин. Хоча, на жаль, за це ми платимо найдорожчим – життям наших співгромадян – як військових, так і цивільних".

Читайте також на порталі "Коментарі" — величезні втрати РФ після вибухів на аеродромі "Енгельс": журналіст розкрив деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини