Головна Новини Суспільство події Чому на Заході починають жалкувати, що Україна не в НАТО – чи може ситуація змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому на Заході починають жалкувати, що Україна не в НАТО – чи може ситуація змінитися

У Європі та США вважали, що між РФ та європейцями може існувати пояс нейтральних пострадянських країн, який здатний бути певним буфером, але в результаті помилилися

18 січня 2023, 12:52
Поділіться публікацією:

Колишній держсекретар США Генрі Кісінджер під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі визнав, що до початку відкритої широкомасштабної агресії РФ проти України був проти членства нашої країни в НАТО, бо боявся, що це стане причиною повномасштабного вторгнення росіян. Але тепер, коли війна вийшла на новий рівень і триває майже рік, ідея нейтральної України вже не має сенсу, вважає Кісінджер. Прем'єр Фінляндії Санна Марін під час промови на тому ж форумі висловила думку, що вступ України в НАТО запобіг би війні з Росією. Про що говорять такі заяви? Які перспективи вступу України в НАТО? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому на Заході починають жалкувати, що Україна не в НАТО – чи може ситуація змінитися

Україна – НАТО. Фото: з відкритих джерел

Йде пошук варіантів того, як унеможливити в майбутньому агресію типу тієї, що проводить зараз Росія

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує так:

"Є гарний вираз – кожна людина може помилятися, але лише дурень не змінює своєї позиції. І те, як змінюється зараз позиція Заходу – підтвердження цієї тези. На жаль, Захід не вірно оцінював Росію та місце України у світі. У Європі та США вважали, що між РФ та європейцями може існувати пояс нейтральних пострадянських країн (Україна, Білорусь, Грузія, Молдова), який здатний бути певним буфером. І цього буде достатньо, щоб не злити Росію, не будити її імперські наративи".

Довгий час, продовжує експерт, ця ідея домінувала, ґрунтуючись на концепції ще середини ХХ століття. Чого Західний світ точно не міг прорахувати, то це, що в XXI столітті РФ почне війну на зразок Другої світової середини минулого століття.

"Це різко зірвало завісу з очей Європи та США, змушуючи переосмислювати доктрини. У тому числі йти шляхом перемоги над гітлерівською Німеччиною. По-перше – розтрощити агресора, по-друге – не допустити подібних воєн у майбутньому. За фашисткою Німеччиною не залишилися Судети та інші захоплені їй чужі землі. За рашистською Росією не повинно залишитися нічого, що вона захоплювала чи контролювала багато років. І йдеться тут не лише про Україну, а й про ті ж Грузію, Молдову", – наголошує Віктор Таран.

На його думку, Захід починає діяти саме у цій логіці. І саме про це – заяви останнього часу, включаючи кісінджерівську. Акценти на посиленні України для перемоги над росіянами на полі бою.

"Відкидаються всі наміри агресора у стилі "мир можливий, лише якщо Україна визнає нові територіальні реалії". Це не допускається! Як не допускається і те, що подібна агресія може повторитись. Колосальну ціну платить зараз Україна – життям своїх людей, величезними руйнуваннями. Але й Захід платить велику ціну. Фінансами, озброєнням, боєприпасами, ослабленням власних економік заради руйнування російської. І логічно, що цивілізований світ не хоче повторення чогось подібного. Тому що така війна б'є по всіх", – пояснює він.

Відповідно – йде пошук варіантів того, як унеможливити в майбутньому агресію на кшталт тієї, що проводить зараз Росія. А варіанти тут, по суті, такі: спершу перемога над РФ на полі бою, а потім її демілітаризація в тому чи іншому форматі.

"Щодо вступу України в НАТО – м'яч зараз на нашому боці. Нагадаю, що та сама євроінтеграція, та сама допомога нашому бюджету (колосальна допомога!) діють за формулою "гроші в обмін на реформи". Те саме стосується нашого вступу до Євроатлантичного альянсу, – наголошує Віктор Таран. – Від нас очікують реформи Конституційного суду, пакетів законів, які необхідні для вступу в НАТО (включаючи закон про СБУ, про держзакупівлі для армії, продовження реформування ЗСУ). Нагадаю, що перед широкомасштабним російським вторгненням ми лише на 44% виконали трек із вступу до Альянсу. У нас, безперечно, класна армія, загартована на полі бою! Але багато законодавчих моментів нам треба підтягувати. ЗСУ роблять все, що від них залежить. Тепер справа за політиками. Президент як верховний головнокомандувач має вносити відповідні законопроекти. А парламент, певен, їх підтримає. Як показав досвід ухвалення євроінтеграційних законів – такі голосують понад 300 голосами (Конституційною більшістю), бо об'єднують усі фракції. Тож давайте робити реформи!".

Весь цивілізований світ усвідомлює загрози глобальній безпеці

На думку експерта у питаннях національної безпеки та оборони, учасника програми Україна-НАТО Катерини Коваль, заяви, подібні до тих, що зробили в Давосі Генрі Кісінджер, Санна Марін, багато інших, свідчать про те, що весь цивілізований світ усвідомлює загрози глобальній безпеці. І необхідність розтрощити РФ, яка продовжує агресію проти України, всіх демократичних підвалин. Атаки дедалі цинічніші, відверто варварські, терористичні.

"Держава-агресор демонструє усьому світу, що не планує зупинятися. Росія продовжує мобілізацію, перегрупування військ та трансформацію в рамках керівництва так званої "спеціальної операції". Масовані ракетні обстріли українських населених пунктів, що призвели, зокрема, до трагедії в Дніпрі, вкотре підтверджують, що РФ не зупиниться, якщо її не зупинити", – наголосила Катерина Коваль.

Тому, пояснює вона, Захід робить заяви, а також відповідні кроки, зміцнюючи Україну та послаблюючи Росію – в ім'я глобальної безпеки.

"Ну Україна, яка точно в найближчому майбутньому стане частиною НАТО, має всі шанси об'єднати весь світ заради нової моделі глобальної безпеки", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – очікування від Давоса та Рамштайна: чи будуть проривні рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини