Головна Новини Суспільство події Чому лютий критично важливий місяць для України: які очікування від рішень союзників
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому лютий критично важливий місяць для України: які очікування від рішень союзників

Українська влада разом із партнерами продовжить побудову нової військової стратегії та системи довгострокової військової підтримки нашої країни

2 лютого 2024, 16:14 comments1653
Поділіться публікацією:

Лютий розпочався для України з приємних новин від ЄС, який ухвалив рішення про виділення нам протягом чотирьох років 50 млрд євро. На жаль, пробуксування і цього рішення (яке могло бути ухвалено ще в середині грудня), і допомоги з боку США (через ігри трампістського крила республіканців) вже призвели до того, що на фронті українські воїни відчувають дефіцит боєприпасів. Тоді як російська окупаційна армія продовжує активну наступальну дію. На Заході начебто розуміють важливість підтримки України, адже у разі нашої поразки – і Росія піде далі, й інші диктаторські режими розпочнуть нові агресії. Але від розуміння до дій – довгий шлях. А нам підтримка потрібна тут і зараз. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" очікуваннями від лютого у ракурсі російсько-української війни та всього, що відбувається навколо неї.

Чому лютий критично важливий місяць для України: які очікування від рішень союзників

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

У лютому відбуватимуться переговори України із союзниками

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що у лютому відбуватимуться активні переговори українського керівництва та союзників щодо побудови нової військової стратегії та системи довгострокової військової підтримки України.

"Важливе рішення Ради ЄС щодо схвалення фінансового інструменту Ukraine Facility буде погоджено на сесії Європарламенту наприкінці лютого. І у березні ми очікуємо на транш першого кварталу. Але наступне завдання – це узгодження обсягів та механізмів військової допомоги від ЄС. У рамках European Peace Fund Україна пропонує створити окремий інструмент фінансування військових потреб української армії. Загальний обсяг фінансування може становити до 21 мільярда євро. Україна протягом двох років війни отримує військову допомогу через цей фонд, але зараз тривають переговори про збільшення сум та спрощення процедур", – пояснює експерт.

Він також наголошує, що Україна готується до участі у Вашингтонському саміті НАТО у липні 2024 року, адже саме членство в Альянсі розглядається як найміцніша гарантія безпеки.

"Український уряд (насамперед – Міноборони) працює над виконанням адаптованої щорічної національної програми, щоб надати успішний звіт на саміті. Але головні перешкоди для вирішення отримання запрошення в НАТО – все-таки політичні. Для їх подолання створено робочу групу з питань безпеки та євроатлантичної інтеграції, яку очолили голова Офісу президента Єрмак та екс-генсек НАТО – Расмуссен. До групи увійшли відомі та впливові світові політики, у тому числі Джонсон, Грибаускайте, Кваснєвський. Минулий спільний проєкт Єрмака та Расмуссена показав успішні результати. Створений ними Київський договір безпеки був реалізований у вигляді декларації G7 про гарантії підтримки України та в пакеті двосторонніх міждержавних договорів. Нові завдання – отримання запрошення до НАТО, а також побудова довгострокової системи безпеки", – наголошує Ігор Попов.

У лютому очікується розгляд питання фінансування України в американському Конгресі. Позитивне рішення дозволить продовжити закупівлю та постачання озброєнь та боєприпасів.

"А 16-18 лютого у Мюнхені відбудеться щорічна конференція з питань безпеки. І, звісно, тема війни в Україні буде однією з основних. На полях конференції буде продовжено консультації щодо мирного врегулювання, підготовки Глобального саміту формули миру та гарантій післявоєнної безпеки", – підсумовує Ігор Попов.

Лютий буде цікавим та непростим

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан поділився таким коментарем:

"Лютий виглядав і виглядає для України критично важливим місяцем. Ми увійшли до нього, так і не маючи нових пакетів допомоги з боку ЄС та США. На щастя, першого ж дня нового місяця Євросоюз проголосував за виділення нам 50 млрд євро. Ця підтримка надається за умови, що ми дотримуватимемося норм прав людини, демократичних норм загалом. Будемо проводити реальні реформи. За цими позиціями українське керівництво останнім часом отримувало критику з боку міжнародних партнерів, а також усередині країни. І підв'язка такої відчутної підтримки під такі необхідні нам перетворення – це навіть добре".

З позитиву експерт відмічає і те, що ми увійшли у лютий, маючи двосторонні домовленості з низкою європейських країн про виділення Україні протягом цього року військової підтримки на 21 млрд євро. І це – поза тими 50 млрд євро, які ми отримаємо протягом чотирьох років.

"На жаль, є й негативні моменти. Так ситуація з допомогою від Штатів все ще туманна. Так, прозвучала заява лідера демократичної більшості в Сенаті – Чака Шумера – що голосування щодо відповідного законопроєкту (підтримка України, Ізраїлю та Тайваню, а також посилення міграційного законодавства) можливе наступного тижня. Але досі не ясно, чи пройде навіть схвалений Сенатом документ Палату представників, спікер якої (Майк Джонсон) виглядає як трампівська маріонетка. І, все ж, є надія, що, якщо не наступного тижня, то загалом протягом лютого це питання зрушить з мертвої точки, – вважає Вадим Трюхан. – І Україна отримає гарантовані понад 60 млрд доларів".

Крім того, акцентує експерт, маємо досі неясну ситуацію зі звільненням, чи не звільненням головкому Залужного. І все, що відбувається навколо цього, точно не грає нам на руку, упевнений співрозмовник "Коментарів".

"Якщо Зеленський піде на звільнення Залужного, давши ляпас українському суспільству (переважна більшість якого виступає на підтримку головкому), пішовши на загострення з нашими ключовими партнерами (які також виступають на стороні Залужного), внутрішньополітична ситуація може загостритися. Навіть попри війну. Люди можуть не стерпіти. Якщо ж президента усвідомлює згубність такого кроку, ситуація стабілізується. Принаймні до чергових дивних ідей в оточенні Зеленського", – наголошує Вадим Трюхан.

Він вважає, що сам факт того, що є спроби звільнити Залужного, підтверджують – на Банковій замислюються про проведення виборів.

"Недарма розігрується ця дуже негарна політична комбінація. Банкова хоче розчистити політичне поле для переможного, як там вважають проходження Зеленського на другий термін. Не розуміючи, що витіснення Залужного до сектору опозиції це фактично похорон політичного майбутнього Зеленського. Адже, якщо у Залужного будуть політично розв'язані руки, якщо він стане самостійним гравцем – він виграє вибори. Хто б у них не брав участь, окрім нього", – прогнозує експерт.

Тож, резюмує він, лютий буде цікавим та непростим.

"Росіяни тішать себе сподіваннями на нові наступальні дії, – наголошує Вадим Трюхан. – Ми ж сподіваємось на те, що ворог видихнеться – і ми самі почнемо контратакувати. Про що, до речі, говорив у недавньому інтерв'ю керівник ГУР МО Буданов".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини