Головна Новини Суспільство події Чому Казахстан кличуть до союзної держави – чим пояснити гру Кремля з ядерною зброєю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Казахстан кличуть до союзної держави – чим пояснити гру Кремля з ядерною зброєю

Росія стрімко втрачає вплив у світі, навіть на ті держави, які завжди вважалися її вотчиною

29 травня 2023, 10:12
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко запропонував Казахстану стати частиною Союзної держави (зараз це РФ РБ), щоб "ядерна зброя була у всіх". Відповідну заяву зроблено після того, як казахстанський лідер Касим-Жомарт Токаєва розкритикував Мінськ та Москву за створення "єдиної держави". Про що говорять заяви Лукашенка та Токаєва? До чого можуть призвести ігри РФ, яка має намір перемістити тактичну ядерну зброю (ТЯЗ) в РБ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Казахстан кличуть до союзної держави – чим пояснити гру Кремля з ядерною зброєю

Лукашенко та Токаєв. Фото: з відкритих джерел

Пропозиція Лукашенка буде відкинута Казахстаном, лідер якого чудово розуміє, що у відповідь його державі потрібно буде відмовитися від незалежності

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський наголошує, що Лукашенко давно вже не є незалежною політичною фігурою, перетворившись на пішака та рупор Кремля.

"Тому цю заяву варто розглядати виключно у цьому контексті, – вважає експерт. – Ми бачимо, що Росія стрімко втрачає вплив у світі навіть на ті держави, які завжди вважалися її вотчиною. Це видно і щодо ситуації у Вірменії, і в Казахстані. Єдиний успіх у посиленні впливу за останній рік, крім самої РБ, влада якої вже відкрито говорить про втрату суверенітету на користь РФ, можна назвати хіба що Грузію, влада якої стає все більш схожою на владу Білорусі".

Що ж до ініціативи з тактичною ядерною зброєю, то це, на думку Дениса Гороховського, стандартна практика Кремля: там не звикли до партнерських відносин, там завжди купують лояльність.

"Тому такий крок – це останній козир, який Путін може викласти у діалозі із Токаєвим. Очевидно, що пропозиція буде відкинута Казахстаном, лідер якого чудово розуміє, що у відповідь його державі потрібно буде по суті відмовитися від незалежності та стати сателітом Росії", – констатує експерт.

Йти стопами Білорусі ніхто з колишніх республік СРСР не має наміру

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Те, що сьогодні Путін і Лукашенко намагаються підігнати під якісь нормативні документи підтягування ТЯЗ до РБ, є насправді порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. РФ там є правонаступником одного з підписантів цієї угоди – СРСР. А ось Білорусь ніколи не була правонаступником Радянського Союзу. І ядерної зброї в неї не повинно бути. І те, що РФ та РБ створюють якусь "єдину державу" і під виглядом цього поширюють ядерне озброєння — це пряме порушення попередніх міжнародних домовленостей".

Подібним кроком Росія, на думку експерта, вкотре продемонструвала, що плювала, плює і плюватиме на всі угоди, коли б і з ким вони не були укладені.

"Дуже добре, що Токаєв, як лідер Казахстану, чітко дав зрозуміти на Євразійському економічному форумі, що інші країни не будуть мовчки спостерігати за такими порушеннями, за такими аферами. І тим більше не стануть їхньою частиною. Це показник того, що далеко не всі держави, які РФ вважає сферою своїх геополітичних інтересів, у тому числі країни Центральної Азії (які зараз активно дрейфують до Китаю) готові танцювати під її дудку. Їм важливіша своя репутація, сила міжнародних договорів, а не міфічна "ядерна парасолька" у рамках об'єднання з Росією. Тим більше, що контроль за кнопкою залишиться у РФ", – наголошує Влад Волошин.

Ну а для Білорусі, продовжує він, такий крок – це чергове нав'язування-прив'язування до РФ. Ще один доказ того, що нинішня РБ не є суверенною державою.

"Іти її стопами ніхто з колишніх республік СРСР не має наміру, – упевнений експерт. – Усі розуміють (хіба що за винятком проросійських парламенту та уряду Грузії), що Росія – це монстр, від якого треба триматися подалі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: чому у тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини