Головна Новини Суспільство події Чому Кабмін зняв мораторій на відключення комунальних послуг: як подолати схеми в енергосистемі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кабмін зняв мораторій на відключення комунальних послуг: як подолати схеми в енергосистемі

Рішення Кабміну спрямоване насамперед проти юросіб, а не проти домогосподарств

10 січня 2024, 15:02 comments1742
Поділіться публікацією:

У вівторок, 9 січня, в Україні зафіксовано рекордний рівень споживання електроенергії за весь опалювальний сезон. Це сталося на фоні рішення Кабміну скасувати мораторій на відключення світла та нарахування пені за заборгованість за житлово-комунальні послуги. Як пояснив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус – причиною такого резонансного рішення є те, що матеріально забезпечені українці нібито почали зловживати нормами та накопичувати борги за електроенергію. Про що говорить те, що відбувається зараз, навколо української енергетичної системи? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому Кабмін зняв мораторій на відключення комунальних послуг: як подолати схеми в енергосистемі

Електроенергія. Фото: з відкритих джерел

Юрособи перестали оплачувати за комуналку

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев акцентує, що рішення, яке схвалив Кабмін щодо скасування відповідного мораторію, було очікуваним. Про це неодноразово просили учасники енергетичного ринку.

"Але це пов'язано не з тим, що за електроенергію перестали платити ті чи інші домогосподарства, а з тим, що, використовуючи відповідний мораторій, перестали оплачувати житлово-комунальні послуги (ЖКП) юридичні особи. І їх кількість виявилася настільки великою, що обленерго почали недоотримувати величезні кошти за розподіл, а компанії, що генерують, не могли зібрати очікувані кошти за продану електроенергію як товар", – зазначає експерт.

Тому, продовжує він, уряд ухвалив це рішення. І воно, наголошує Геннадій Рябцев, спрямоване насамперед на юросіб, які, маючи можливість оплачувати ЖКП, із суб'єктивних причин перестали це робити у 3 та 4 кварталі 2023 року.

"Щодо домогосподарств, то населення завжди було найдисциплінованішим платником за всі види ЖКП, – звертає увагу експерт. – І я не думаю, що повернення пені (яка насправді мізерна) якось змінить ситуацію чи збільшить кількість випадків судового переслідування громадян, які заборгували за отримані послуги".

В Україні час провести повноцінну реформу енергосистеми

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує таким чином:

"Коли є обмеження ціни, встановлено якусь "стелю", це завжди (такий закон економіки) допомагає заможним громадянам. Типовий приклад трансферту ресурсів від бідних до багатих. Тому що за безкоштовності чи цінової обмеженості того чи іншого ресурсу, багаті схильні споживати більше. Через великі будинки, квартири, офіси і так далі. Природу людину не змінити. Якщо є можливість отримати щось на халяву або дешевше, цим зловживатимуть. Навіть під час війни".

Можливо, на початку широкомасштабної російської агресії совість ще в когось грала були якісь самообмеження. Але, коли це триває майже два роки – обмежувачі зникли, зазначає економіст.

Отже, продовжує він, необхідно переходити інший режим. Більш ринковий та зрозумілий.

"Якщо є механізми адресної компенсації, допомоги соціально-незабезпеченим верствам населення – це набагато вигідніше для держави, ніж те, що було раніше. Тож замість консервації старих енергетичних схем необхідно, зокрема за допомогою наших друзів із ЄС, провести в Україні повноцінну реформу енергосистеми. Відокремивши генерацію від дистрибуції, від продажу. Створивши повноцінний ринок із можливістю набагато легшого входу до нього. Те, що ми маємо сьогодні – це найгірший варіант. З одного боку – енергетичні барони, які "прихватизували" галузь, що має пряме відношення до нацбезпеки. З іншого – "соціалізм" у цінах та тарифах на товари та послуги у цьому секторі. Неминучі перекоси. Вічна боротьба за розмір тарифів. За виділення різних груп енергоспоживання (одні щоби платили більше, інші – менше). Там, де є автоматичні механізми роботи ринку, немає сенсу замінювати їх ручним управлінням чиновників незалежно від того, які цілі декларуються", – констатує Ярослав Романчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить скасування деяких "правок Лозового": яка загроза нависла над Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 січня 2024, 15:23

На прохання трудящих. Саме вони найбільші постраждають хоч дії спрямовані на юросіб.


Новини