Головна Новини Суспільство події Чого очікувати від візиту Сі Цзіньпіна до Москви - чи може на ситуацію вплинути рішення суду Гааги
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого очікувати від візиту Сі Цзіньпіна до Москви - чи може на ситуацію вплинути рішення суду Гааги

Китай хоче стати одним із гравців, який намагатиметься формувати контури майбутнього світу

18 березня 2023, 13:18
Поділіться публікацією:

Лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін, який має намір відвідати Москву з 20 по 22 березня, може під час зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним обговорити схеми ухилення країни-агресора від міжнародних санкцій, запроваджених через вторгнення в Україну. Про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW), де також зазначається, що Сі намагатиметься позиціонувати Китай як неупередженого стороннього посередника у переговорах між Росією та Україною. Які очікування від цієї зустрічі? Чи може на ситуації позначитись ордер, виданий 17 березня Міжнародним кримінальним судом (МКС), на арешт Путіна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чого очікувати від візиту Сі Цзіньпіна до Москви - чи може на ситуацію вплинути рішення суду Гааги

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Немає сумнівів, що Китай спробує увійти в цей, як він називає, "конфлікт" зі своєю позицією

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич упевнений, що контури візиту не зміняться.

"КНР має свої теми для обговорення з РФ. Причому вони стосуються насамперед китайських інтересів. По-перше, це позиціонування у ракурсі протистояння КНР-США. По-друге, формування китайської зони впливу. По-третє, прив'язка російської економіки до китайської. Тут є взаємні інтереси і Пекіна, і Москви", – наголошує експерт.

І, нарешті, він продовжує, якщо ми говоримо про російсько-українську війну, Китай активізувався після лютневої публікації своєї позиції. Найімовірніше, зазначає Ігор Тишкевич, було проведено консультації у європейських державах. Плюс – анонсовано дзвінок до президента України.

"Немає сумнівів, що Китай так чи інакше спробує увійти в даний, як він називає, "конфлікт", зі своєю позицією, – прогнозує експерт. – Як один із гравців, який намагатиметься формувати контури майбутнього світу".

Ігор Тишкевич не чекає на якісь серйозні прориви після зустрічі в Москві. А ордер МКС, на його думку, ніяк не вплине на візит китайського лідера до РФ.

"Так, це рішення Гааги збільшило токсичність Путіна, ще більше послабило позиції Росії. Але останнє Китаю вигідне, – пояснює експерт. – Якщо подивитися на зони конфлікту, КНР ніщо не завадило входити до африканських держав, які перебувають у стані громадянської війни. Як і приймати рекордну за обсягами програму модернізації іранської економіки. Як і увійти до Афганістану після виходу звідти західної коаліції – і посилити свій вплив там із приходом до влади талібів. І чому ж ордер Міжнародного кримінального суду, який Китай не визнає у принципі, має якось завадити йому вирішувати свої питання з Росією? Тим більше, коли позиції її керівництва стали ще слабшими. КНР це точно використає на свою користь, зокрема під час зустрічей із Путіним".

Шукати "золоту середину" Пекін буде під час очних переговорів із Москвою та телефонних – із Києвом

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Китай, який намагався максимально усунутись від російсько-української війни, представив у лютому свій варіант мирного плану. І це – неприємний для Путіна сигнал. Той, який дає зрозуміти, що йому доведеться відмовитися, принаймні, від частини своїх імперських амбіцій. При цьому КНР не вигідна катастрофічна поразка Росії з повним розвалом її режиму, який давно став більш східним (авторитарним), переставши навіть маскуватися під західний (демократичний)".

Крах путінського режиму може запустити процес демократизації РФ. І не лише її, зазначає політолог. Зі створенням прозахідних урядів, вороже налаштованих вже до КНР.

"А отримати у вигляді тієї ж величезної РФ прозахідну державу Китаю точно не хотілося б. Тому він намагатиметься врятувати нинішню російську владу. Це не обов'язково означає залишення біля керма Путіна. Але точно – збереження тієї самої системи координат, – вважає Максим Джигун. – Крім того, КНР хоче максимум отримати з Росії – як з ринку збуту для своєї продукції, як із ресурсної країни. Але я не думаю, що Пекін наважиться постачати РФ озброєння, боєприпаси, інакше втратить значно важливіші для себе ринки збуту США та Європи".

На думку експерта, Сі Цзіньпін чудово розуміє, що у цій війні Росія не переможе. Тому Китай презентував свій мирний план. З одного боку, робить акценти на важливості дотримання суверенітету та територіальної цілісності. З іншого – спірний пункт про необхідність якнайшвидших переговорів.

"Шукати "золоту середину", схоже, Пекін і буде під час очних переговорів із Москвою та телефонних – з Києвом", – прогнозує Максим Джигун.

Читайте також на порталі "Коментарі" — якими будуть наслідки ордера на арешт Путіна – про що варто задуматися Сі Циньпіну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини