Головна Новини Суспільство події Чого очікує Китай від російсько-української війни – яку позицію зайняв Сі Цзіньпінь
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого очікує Китай від російсько-української війни – яку позицію зайняв Сі Цзіньпінь

У Китаї не очікували такого затягування війни в Україні

18 грудня 2022, 13:30 comments1506
Поділіться публікацією:

Китай може напасти на Тайвань, якщо Росія досягне своєї мети в Україні. Про це сказав директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс в інтерв'ю американській телекомпанії PBS. Він також вважає, що російський напад на Україну, і особливо провал його початкового плану, викликали занепокоєння лідера КНР – Сі Цзіньпіна, який, за деякими даними, має намір провести переговори з російським диктатором Володимиром Путіним до кінця поточного року. Що можна сказати про китайську тактику щодо російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чого очікує Китай від російсько-української війни – яку позицію зайняв Сі Цзіньпінь

Путін і Сі Цзіньпінь. Фото: з відкритих джерел

У цій війні КНР намагається зберігати якусь нейтральність

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що у Китаю з початку російського вторгнення в Україну була і залишається позиція очікування.

"Я не виключаю, що там проводили якісь аналогії у стилі – а що, якщо КНР зробить щось подібне, вторгнувшись до Тайваню? Хоча ситуації у нас, зрозуміло, не однакові. Однак Китай не зважився на такий крок, – зазначає експерт. – Насамперед тут відіграло свою роль, що російська армія натрапила на сильний опір в Україні, що наша країна дуже потужно почала відстоювати свою незалежність, що Захід досить консолідовано став на наш бік".

У результаті, продовжує Олексій Якубін, якщо у Сі Цзіньпіня і розраховували спочатку використовувати "кейс Тайваню" для зміцнення авторитету діючого китайського лідера перед осінніми виборами нового генсека Компартії Китаю, в результаті від цієї ідеї відмовилися. Зосередившись більше на економічних та інших питаннях. Хоча на початку серпня, нагадує політолог, було серйозне загострення навколо Тайваню, зокрема у зв'язку з візитом туди спікера Палати представників США Ненсі Пелосі. Однак у результаті і Тайвань ніхто не атакував, і Сі знову залишився при владі.

"Я вважаю, що у цій війні КНР намагається зберігати якусь нейтральність. Так, китайська влада критикувала і критикує Захід, але при цьому не підтримувала безпосередньо РФ. І це визнавали навіть у США, відзначаючи, що не мають даних про постачання, наприклад, китайських озброєнь росіянам. При цьому КНР активно закуповує у Росії газ, нафту, отримуючи дивіденди від того, що відбувається – і сприяючи отриманню країною-агресором додаткових коштів, які вона потім використала на війну", – наголошує Олексій Якубін.

І все ж, вважає він, Пекін обережно ставиться до теми підтримки РФ, розуміючи, що може потрапити до санкційного капкану. А Китай цього не хоче, він торгує з багатьма країнами, зокрема США та ЄС. І Росія тут точно не у пріоритеті.

"Велика торгівля важлива для Пекіна, він ставить на економічний вплив та посилення. А війна, що затягнула, в Україні цьому заважає, – пояснює політолог. – При цьому у Китаї побоюються посилення Заходу на тлі ослаблення РФ. Тому така двояка політика щодо війни в Україні. З одного боку, Пекін закликає до переговорів, до повернення до міжнародно визнаних кордонів (що вигідно самому Китаю, враховуючи Шанхайську декларацію, де США підтвердили принцип Єдиного Китаю, включаючи Тайвань). З іншого боку, керівництво КНР мало що робить, щоб вплинути на РФ щодо зупинки цієї війни. Розуміючи, що вона послаблює не лише Росію, а й Захід".

Лідери китайської компартії не зацікавлені у перемозі України

Політичний експерт Олександр Антонюк упевнений, що КНР, точніше, її військово-політичне керівництво (Комуністична партія Китаю) не є партнерами України.

"Лідери китайської компартії не зацікавлені у перемозі України. Це питання світоглядне, екзистенційне, – наголошує експерт. – Китай надає (гласно та негласно) різноманітну підтримку Російській Федерації. Починаючи від імпортозаміщення тих чи інших товарів, які вийшли з РФ, аж до озброєння. Станом на сьогодні ми регулярно на нашому полі бою зустрічаємо снаряди 152-мм китайського виробництва. Висновки робіть самі. Як і щодо тих чи інших китайських комплектуючих у російських безпілотниках".

Олександр Антонюк вважає, що Китай наживається на цій війні, купуючи зі значною знижкою російські енергоносії, глибше опановуючи російський ринок. Наприклад, сьогодні росіяни вихваляються тим, що відновили таку торгову марку як "Москвич". Насправді "Москвич 3" ("Moskvitch 3") являє собою китайський кросовер Sehol X4 (JAC JS4).

"Виразно простежується, що російсько-українська війна об'єднує країни демократичного світопорядку (Україна та її партнери, причому не тільки західні) – і країни тоталітарного режиму (РФ, окупована їй Білорусь, а також Іран, Китай, Північна Корея). На жаль, КНР є абсолютним союзником РФ. На відміну від неї – цивілізованою, розвиненою державою, з потужною економікою та геополітичними амбіціями. Але з таким самим тоталітарним режимом. З усіма витікаючими. З бажанням протистояти не лише США, а власне демократичному устрою у світі", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – різдвяне перемир'я на фронті: у ЗСУ розповіли, як відреагують, якщо буде така пропозиція.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини