Чого боїться Сеул – чи є шанси, що південнокорейська зброя таки опиниться в Україні

Південна Корея враховує своє сусідство з Північною Кореєю – агресивною тоталітарною державою, яка активно співпрацює з РФ

Південна Корея, яка вперше заявила про можливість надання Україні озброєнь та боєприпасів, викликавши істерику у заступника голови Радбезу РФ, екс-президента Дмитра Медведєва, схоже, не робитиме цього. З'явилася інформація, що таким чином Сеул сподівається зберегти стабільні, довірчі стосунки з Москвою. Про що говорять ці південнокорейські ігри? Чи є шанс, що Сеул, який має сучасні військові технології, наважиться озброїти Україну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Шанси прорвати ембарго на постачання Україні озброєнь та боєприпасів з боку Південної Кореї – є

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що позиція Південної Кореї зумовлена низкою чинників.

"Ключовим є сусідство з Північною Кореєю – агресивною тоталітарною державою, яка погрожує всьому цивілізованому світу. При цьому Південна Корея є стратегічним партнером США в Азіатському регіоні – разом із Японією та Тайванем. І на тлі зростання загроз з боку Китаю це стратегічне партнерство, у тому числі у військовій сфері, лише зміцнюватиметься", – прогнозує політолог.

За його словами, слід розуміти, що Південна Корея є потужним постачальником зброї на сучасному світовому ринку. Не випадково зараз та сама Польща, яка активно посилює армію після російського вторгнення в Україну, закуповує чимало саме південнокорейського озброєння.

"Південна Корея виготовляє багато патронів, снарядів, ракет. Все це дуже стало б у нагоді Україні. Але... Тоді як США, потужно озброюючи Україну, хотіли б бачити кроки в цьому напрямі і від Південної Кореї, та побоюється, що подібні дії спровокують Росію посилити співпрацю (зокрема військово-технічну) із Північною Кореєю. Невипадково саме на цю больову точку тиснув Медведєв", – пояснює Петро Олещук.

Ситуація, зазначає він, поки що залишається у підвішеному стані. Але шанси прорвати ембарго на постачання Україні озброєнь та боєприпасів з боку Південної Кореї є. Насамперед, завдяки відповідним меседжам Сеулу з боку Вашингтона.

"Ми вже бачимо, як почала змінюватися позиція Японії, яка має пацифізм після Другої світової війни закріплений на рівні Конституції. Думаю, ця трансформація також може впливати на Південну Корею, яка поступово починає дрейфувати у бік посилення підтримки України не лише фінансово та гуманітарно, а й – військово-технологічно. Інше питання, скільки часу займе такий дрейф, – наголошує політолог. – Тому що нам озброєння та боєприпаси необхідні, як то кажуть, ще на вчора".

Офіційний Сеул знаходиться на етапі рішення про те, чи може південнокорейська зброя в принципі опинитися в Україні

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Певною мірою ми бачимо зараз відображення південнокорейсько-американських чи то переговорів, чи то консультацій. Південна Корея – один із ключових партнерів США у регіоні. Відповідно, враховуючи недостатню готовність військово-промислового комплексу низки держав Європейського Союзу швидко задовольнити потреби України, потрібне розширення географії поставок. У зв'язку з цим логічно, що Вашингтон вивчає, серед іншого, питання підключення до допомоги ЗСУ тих держав, які мають потужні ВПК та технології, здатні передавати потрібну кількість озброєнь та боєприпасів".

Південна Корея – є однією з таких держав, наголошує експерт. Але тут слід зважати також на фактор Китаю, Північної Кореї, Росії.

"До того ж, – зазначає Ігор Тишкевич, – варто розділяти постачання допомоги Україні на безоплатній основі – та продаж. У даному випадку, наскільки я розумію, офіційний Сеул знаходиться на етапі рішення про те, чи може південнокорейська зброя в принципі опинитися в Україні. А наступний етап – обговорення формату (що і скільки отримає – чи отримає – за це Південна Корея)".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому експорт українського зерна заблоковано – як це скористалася РФ.