Головна Новини Суспільство події Чим жила Україна протягом тижня, що минає – як те, що відбулося, відобразиться на подіях у майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим жила Україна протягом тижня, що минає – як те, що відбулося, відобразиться на подіях у майбутньому

Минулого тижня Росія продовжила йти на ескалацію у війні проти України, підвищуючи ставки своїми заявами та діями

30 жовтня 2022, 16:35 comments1088
Поділіться публікацією:

Останній тиждень жовтня видався більш ніж бурхливим для України в усіх відношеннях. Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували найяскравіші події.

Чим жила Україна протягом тижня, що минає – як те, що відбулося, відобразиться на подіях у майбутньому

Київ. Фото з відкритих джерел

Спроби Росії запускати різні сценарії ескалації вкотре були марними

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов зазначає, що минулого тижня українські війська продовжували звільняти окуповані території, переважно на Херсонському напрямку.

"Деокупація Херсона стає все ближче, противник готується до оборони, але визнає, що довго утримувати місто не вдасться", — наголошує експерт.

За його словами, в умовах поразки на полі бою Росія активізує енергетичну, дипломатичну та продовольчу зброю. Так, цього тижня російські офіційні особи намагалися розганяти тему про загрозу "брудної бомби", проте ніхто у світі не повірив оголошеним абсурдним звинуваченням.

Ігор Попов вважає, що вибухи на російських кораблях у Севастополі 29 жовтня показали слабкий рівень безпеки Чорноморського флоту, але російська влада використала це як формальний привід для зриву "зернової угоди".

"Насправді російська сторона вже давно гальмувала виконання угоди та заважала експорту зернових, – нагадує експерт. – Президент Зеленський звернувся до ООН із проханням відреагувати на чергове використання Росією постачання продовольства до третіх країн як зброю. Також український президент звернувся до країн G20 із пропозицією виключити Російську Федерацію із цього клубу".

На думку Ігоря Попова, спроби Росії запускати різні сценарії ескалації вкотре були марними.

"Цивілізований світ продовжує підтримку України, і знаковими стали заяви президента Німеччини Ф.Штайнмайєра, який закликав своїх громадян переглянути ставлення до Росії. Частина населення Східної Німеччини сподівалася на мирне співіснування з Росією, але навіть поміркований Штайнмаєр зараз переглянув свою позицію", – констатує Ігор Попов.

Обіцяних Заходом 38 млрд доларів наступного року вистачить хіба що на покриття дефіциту бюджету

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач нагадує, що цього тижня відбулася низка конференцій у Берліні, присвячених питанням відновлення України.

"Позитивно, що увага до України не зменшується. Більше того, Захід уже розуміє необхідність скоординувати зусилля ЄС, США та інших країн G7, міжнародних фінансових організацій, результатом чого є ідея створення Координаційної фінансової платформи для допомоги Україні. Захід ухвалив нашу формулу "Модернізація України, а не просто відновлення", що знайшло своє відображення як у назві конференцій, так і в риториці офіційних осіб", – зазначає експерт.

Однак, продовжує він, Україна досі не взяла на себе лідерство як у плануванні та реалізації Відновлення та модернізації, так і в економічних питаннях взагалі. На думку Андрія Длігача, виступи українських чиновників були нескоординовані; очевидною була відсутність єдиного плану та прогресу після провального форуму у швейцарському Лугано.

"Обіцяних Заходом 38 млрд доларів наступного року вистачить хіба що на покриття дефіциту бюджету, але навіть фінансування програми Fast Recovery не передбачено", — пояснює експерт.

Україна, впевнений він, потребує нестандартних рішень у сфері фінансування модернізації (зокрема, за рахунок заморожених активів Росії), страхування військових ризиків для інвесторів, проведення антикорупційної податкової реформи (10-10-13) та реалізації регуляторної гільйотини у перехідний період Євроінтеграції, навіщо потрібне розуміння та допомогу Заходу.

"І Захід, і керівництво нашої держави мають дати велику роль громадянському суспільству та об'єднаним бізнес-спільнотам України у плануванні та реалізації плану Модернізації України. Однак на форумах замість представництва цивільного, експертного та бізнес-середовища були присутні лише західні експерти, чиновники та представники олігархічного бізнесу", – наголосив Андрій Длігач.

Тому, пояснює він, дилема "корумповані державні інститути" – "пріоритет українського інтересу" не вирішується, Захід не дає грошей реального відновлення країни.

"Нагадаю, що підписанти Маніфесту Громадянського товариства (300 громадських організацій) та 95 бізнес-спільнот, об'єднаних у Коаліцію за модернізацію України, запропонували інклюзивний варіант створення платформи Захід – Україна, що вирішує існуючі проблеми у відносинах. Наступного тижня очікуємо більшої ясності щодо "зернової угоди" (на сьогодні через дії Росії експорт українського зерна до країн Африки знову заблоковано), дев'ятого пакету санкцій. Але й у самій Україні знову загострилося питання щодо блокування податкових накладних та інших антибізнесових дій податкової служби. Це призводить до зупинення бізнесів та гальмування ділової активності", – резюмує Андрій Длігач.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вихід із зернової угоди: яка справжня мета Кремля – чим має відзначити світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини