Головна Новини Суспільство події Чим завершилася епопея навколо нового мобілізаційного законопроекту: чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим завершилася епопея навколо нового мобілізаційного законопроекту: чого чекати далі

Мобілізація набиратиме хід

11 квітня 2024, 13:14 comments13606
Поділіться публікацією:

Верховна Рада ухвалила 11 квітня неабияк видозмінений законопроект про мобілізацію. Як оцінюєте його остаточний вигляд? Чого чекати далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чим завершилася епопея навколо нового мобілізаційного законопроекту: чого чекати далі

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Цього літа є шанс завершити війну з прийнятним для України результатом

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Все, що у нас відбувалося з ухваленням законопроекту про мобілізацію, виглядало комічно, гротескно, сумно. Але водночас і демократично. Було багато правок, багато змін – про те, щоб цей документ був більш-менш прийнятний суспільству. Був пошук компромісів. Ніхто не хотів брати на себе відповідальність за непопулярний закон. Тому були такі великі процедурні проблеми. Що, наголошую, говорить про те, що парламент – живий. Що він функціонує, що демократія, за яку ми воюємо, також у нас є".

У той же час, продовжує експерт, виразно проглядається і парламентська криза. Там немає кворуму, звідси й знущальний розгляд правок за наявності лише 20 осіб у залі засідань.

"Так, цирк. Але за процедурою все правильно, – зазначає Андрій Єрьоменко. – Також важливо розуміти, що депутатів, які перебувають зараз під куполом ВР, було обрано в іншій країні, до повномасштабної російської агресії. І вони не відповідають викликам часу. І багато хто з них сам це розуміє. Гадаю, нам скоро знадобляться вибори. Неясно, як їх провести, враховуючи безліч викликів воєнного часу. Але вони явно потрібні".

На думку експерта, коли ухвалений сьогодні законопроект набуде сили (для чого його ще мають підписати спікер ВР та президент, а також пройти місяць після підписання), він зіткнеться з реальністю. І виявиться, що багато закладених там норм буксують. Тоді закон почнуть доповнювати, або намагатися врегулювати ситуацію підзаконними актами, прогнозує Андрій Єременко.

Мобілізація, продовжує він, безумовно, набиратиме хід. Але не стільки завдяки тим чи іншим законам, скільки через адекватну інформаційну роботу. Ті чи інші частини рекламують себе самі й таке інше.

"А ось з демобілізацією – проблема. Максимум – будуть ротації, відпустки тощо", – пояснює експерт.

Він не виключає, що цього літа є шанс завершити війну з прийнятним для України результатом. І пов'язує це не лише з мобілізацією, а й з міжнародною допомогою, яка ось-ось має прорвати греблю, що з'явилася останні півроку. А також з наростаючими проблемами в РФ, де прориває реальні греблі, відбувається деградація інфраструктури, економіку продовжує лихоманити. Тому що гроші йдуть на війну, а не поліпшення ситуації в Росії.

"Рано чи пізно це все призведе до кризи, яка нам допоможе, – вважає Андрій Єрьоменко. – Якщо ж ми переживемо це літо у режимі війни (ні РФ не посиплеться, ні нас не змусять підписати небезпечний мир), ми остаточно перейдемо до війни у довгу".

Незабаром ми побачимо, що у США ухвалили законопроект про зовнішню допомогу

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, епопея, що завершилася, навколо нового мобілізаційного законопроекту демонструє, що влада розуміє – без такого кроку ми могли б і надалі випробовувати проблеми щодо допомоги ззовні.

"Думаю, що незабаром ми побачимо, що в США нарешті ухвалили законопроект про зовнішню допомогу. Той факт, що проект закону про мобілізацію приймався так важко, що з нього в результаті виключили норму про демобілізацію, це теж показово. Так влада намагалася максимально, наскільки це можливо, ухвалити документ, який би прийняло суспільство. Як військове, так і цивільне. Але важливо, як він втілюватиметься в життя. Наскільки жорстко діятимуть ТЦК, наскільки приймуть його військові", – зазначає експерт.

Він упевнений, як у тому, що президент найближчим часом підпише цей законопроект, так і у тому, що всіх, хто оновить інформацію про себе у ТЦК, не мобілізують.

"По-перше, ЗСУ просто не потрібна така кількість. По-друге, проблема, як на мене, не так у нестачі кадрів для Сил оборони, як у нестачі необхідних видів озброєння. Чисто кількісно у РФ завжди буде більше людей. Нам важлива технологічна перевага, яку законопроект про мобілізацію не вирішує. Але він може спонукати наших партнерів до цього рішення", – резюмує Олексія Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Україна опинилася у ситуації, яку важко було передбачити: що відбувається із Заходом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

васек

11 квітня 2024, 12:31

ну вы и пидарасы


Новини