Головна Новини Суспільство події Чи відбулася українська державність – що тепер важливо розуміти про Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи відбулася українська державність – що тепер важливо розуміти про Україну

Під час протистояння російській агресії Україна стала справжнім лідером демократичного світу

28 липня 2023, 11:14
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 28 липня, відзначається День української державності та День хрещення Київської Русі та князя Володимира. Вже з наступного року ми святкуватимемо обидві ці дати 15 липня, тому що відбудеться перехід на новий церковний календар. Що на цьому етапі можна сказати про українську державність? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи відбулася українська державність – що тепер важливо розуміти про Україну

День української державності. Фото: із відкритих джерел

У двадцять першому столітті війна цементує українську націю, українську державність

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов наголошує, що сьогодні ми вдруге відзначаємо День української державності. І нагадує, що той був заснований указом президента від 24 серпня 2021 року – з метою наступності більш ніж тисячолітньої історії української держави, яка сягає корінням у заснування міста Києва. Тобто ще до Хрещення Русі.

"Хоча офіційна дата заснування Києва – 482 рік, повноцінні ознаки сформованої держави з'явилися у ІХ столітті, – зазначає експерт. – Втім, і до ІХ століття ми можемо говорити, що вже з'явилася держава, але скептики мають підстави сперечатися".

На думку Миколи Спіридонова, на цьому етапі можна сказати, що українська державність зміцнюється.

"Історики та філософи неодноразово підкреслювали, що війни нерідко сприяли створенню держав. Коли виникав серйозний конфлікт, була потреба у центральному управлінні. Тому військові події, за всієї їхньої трагічності, допомогли створювати та зміцнювати держави, – пояснює експерт. – І ось уже в двадцять першому столітті війна цементує українську націю, українську державність. Наразі відбувається етап нашого зміцнення. Після війни, природно, потрібно буде відновлювати багато чого, включаючи економіку, не втрачаючи при цьому досягнення у зміцненні державності, які досягнуті (і ще будуть) під час війни".

Таке свято як сьогоднішнє вкотре нагадує, наскільки важливо мати справді незалежну країну

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розмірковує так:

"Якщо раніше тільки у нас не було сумнівів, що Україна – держава, яка відбулася, то тепер таких сумнівів, гадаю, немає вже ні в кого. Більше того, під час протистояння російській агресії Україна стала справжнім лідером демократичного світу".

Експерт із жалем констатує, що досі українці на полі бою змушені відстоювати своє право на незалежність, а нашої держави – на існування.

"Але я впевнений, що все в нас вийде! Таке свято як сьогоднішнє вкотре нагадує, наскільки важливо мати справді незалежну країну. А також – наскільки глибоке коріння української нації, її впливу на процеси, які сторіччя відбувалися в різних державах", – наголошує Ярослав Железняк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому контрнаступ ЗСУ не може набрати темпу – що настав час усвідомити Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини