Головна Новини Суспільство події Чи справді у Путіна з'явився наступник – чому переговори Зеленського та Сі вже під питанням
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді у Путіна з'явився наступник – чому переговори Зеленського та Сі вже під питанням

Сі має намір використати Росію не лише як ресурсну базу, а й – як країну, за допомогою якої можна здійснювати протистояння зі США, не підставляючись безпосередньо

24 березня 2023, 11:22 comments1662
Поділіться публікацією:

Візит китайського імператора до Москви та його можливі підсумки продовжує залишатися однією з топ-тем минулого тижня. З'явилася інформація, що Сі Цзіньпін познайомився з потенційним наступником Володимира Путіна — главою уряду РФ Михайлом Мішустіним. А українська сторона продовжує працювати над телефонними переговорами між Володимиром Зеленським та Сі Цзіньпіном. Про що говорять заяви про можливого путінського наступника? Чому Пекін не йде на контакт із Києвом? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді у Путіна з'явився наступник – чому переговори Зеленського та Сі вже під питанням

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

Особливість візиту Сі Цзіньпіна до Москви в тому, що Путін хотів почути якісь пропагандистські речі і Сі їх озвучив

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Безумовно, візит Сі до Москви є важливим, маркерним. Як і те, що він запросив Путіна відвідати Китай. Але мені здається, увага була надто завищеною щодо можливого результату зустрічі – як позитивного, так і негативного. Ті, хто вважав, що на цей візит може якось вплинути видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна помилявся. Як помилялися й ті, хто думав, що цей візит виллється у масу проектів – економічних, політичних – різко зблизивши РФ та КНР. І це свідчення того, що війну вкрай складно закінчити, бо на ній зав'язано безліч різноманітних інтересів та тактичних союзів".

Експерт не вважає, що йшлося про наступника. За її словами, не важливо, чи це Мішустін чи хтось інший.

"Важливо розуміти, що китайську політику влаштовано інакше. Сі зробив незрозумілий па у бік Путіна, висловивши переконаність у його переобранні наступного року. Мабуть, це пов'язано з китайською традицією незмінності лідерів. І з тим, що треба робити лідерам компліменти. Є, втім, інша думка. Що Сі, справді, зацікавлений у Путіні. Тому що будь-який інший російський президент буде, найімовірніше, менш авторитарним. І більш схильний завершити війну, розв'язану Путіним, шукати шляхи примирення з Україною та Заходом. Тим самим відводячи РФ від Китаю, з яким у неї склався під час цієї війни якийсь тактичний союз", – пояснює Олеся Яхно.

Відповідно, продовжує вона, є думка, що Сі має намір використовувати Росію не тільки як ресурсну базу, яка ще й залежить від товарів з КНР, а й – як країну, за допомогою якої можна здійснювати протистояння зі США, не підставляючись безпосередньо.

"Особливість цього візиту полягає в тому, що Путін хотів почути якісь пропагандистські речі. І Сі їх вимовив. Сказав, що Заходу щось робить неправильно, що треба дотримуватися Статуту ООН (що звучить смішно з огляду на те, як часто і грубо порушить його РФ). Тобто, китайський лідер на радість російському повторив якісь пропагандистські речі, яким той одразу вторив. І, можливо, саме через подібні пропагандистські акценти спілкування Сі та Зеленського вирішили відкласти, – міркує експерт. – Навіть якщо Китай не робить нічого в підтримці РФ, що виходить за "червоні лінії" (а я вважаю, що він їх не перейде – і не безпосередньо постачатиме росіянам озброєння, боячись потрапити під санкції і втратити європейський ринок), але деякі пропагандистські речі, політичні висловлювання з вуст лідера КНР, обесмислюють факт потенційної розмови між Зеленським та Сі. Можливо, вона відбудеться, але дещо пізніше. Коли вляжеться пил після політичної пропаганди Китаю в руслі Росії. Позицію, яку, до речі, розкритикували одразу після цього візиту представники США. Відповідно, розмова Зеленського з Сі відразу після подібних спільних заяв китайського та російського лідерів виглядала б дивною".

У РФ замість Путіна саме Мішустін може опинитися біля штурвалу

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова звертає увагу, що до Китаю запросили насамперед Путіна.

"Сі публічно побажав йому успіхів на виборах, що наближаються, а це сигнал для еліт і демонстрація підтримки. Також запросили прем'єр-міністра відвідати Піднебесну. З Мішустіним у Сі це перша зустріч, раніше заважав ковід. У Китаї, до речі, побував нещодавно екс-президент РФ, нинішній заступник голови Ради безпеки Медведєв", – зазначає аналітик.

На її думку, на Мишустіна звернули увагу недарма. Якщо президент з якихось причин не може виконувати свої обов'язки, його повноваження переходять до іншої посадової особи. У різних країнах це можуть бути голова уряду (Росія), віце-президент (США), голова парламенту (Україна).

"А отже, в РФ замість Путіна саме Мішустін може опинитися біля штурвалу, – пояснює Олександра Решмеділова. – Чи розглядається повторення єльцинського сценарію (відхід в обмін на недоторканність), чи в черговий раз планується "рокування" (як було Путін-Медведєв), говорити поки що зарано. Але Мішустін може бути зручною та одночасно компромісною персоною, здатною знизити градус протистояння в Росії, яке може дорого коштувати країні. Путін спокійно і безболісно зможе відійти убік, а світ і суспільство сприймуть посилення Мішустіна – як обіцянку змін, запобіжник краху".

Аналітик наголошує, що Мішустіна позиціонують як "технократа". Однак сьогодні, зазначає Олександра Решмеділова, про нього все частіше говорять як про людину, яка може зіграти одразу дві ролі. Перша – очолити "Єдину Росію", оскільки його рейтинг другий після Путіна. І зовсім незрозуміло, як на тлі останніх подій вдихнути життя в партію може Медведєв, який має значно меншу підтримку. Друга – стати наступником за різних сценаріїв – від м'якого до жорсткого.

Розмову Сі та Зеленського та його гіпотетичні наслідки обговорювати поки що зарано, вважає експерт. Адже поки що йде просто підготовка до його реалізації.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента оцінили перспективи настання росіян на сході.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини